Om øl og bryggerier og øl-historie og sånt ...

2008-08-29

Bokstaven for enheten for akselerasjonskrefter

I dagens Dagblad står det under Trivial Pursuit på side 58: «Hvilken bokstav bruker man som enhet for akselerasjonskreftenes virkninger på et legeme?». Jeg ble forundret da jeg så svaret var «g». Det er formodentlig forkortelsen for jordens gravitasjon de mener, men i konteksten av spørsmålet må svaret strengt tatt tolkes som gram, som er enheten for masse, ikke for akselererasjonskrefter.

Hva er korrekt svar? Jeg slurvleste spørsmålet og hang meg mer opp i «hvilken bokstav» enn «som enhet», og tippet «a», og m/s² er jo ikke en bokstav.

Hva mener dere, er det feil fasit, et dårlig formulert spørsmål, eller bare meg som har glemt fysikken min?


 
Slurv! - lagt inn av Lars Marius Garshol - 2008/8/29 12:06:01
Dette er et fryktelig dårlig formulert spørsmål. Kraft (force) måles i Newton (N), og kraft fører jo direkte til akselerasjon (via Newtons andre lov F = ma), så mest sannsynlig er korrekt svar N. Det kan jo ikke være hverken a (som ikke er noen enhet) eller m/s² (som er akselerasjon). Men hvis de mente kraft kunne de vel skrevet det? Jeg har aldri hørt om begrepet akselerasjonskraft før. Mest sannsynlig er det et forvirrende forsøk på å gjøre det tydeligere hva de mener med "kraft", siden det kan bety mye rart på vanlig norsk, selv om det er entydig i fysikk-sammenheng.
G-kraft - lagt inn av adf - 2008/8/30 17:13:40
http://en.wikipedia.org/wiki/G-force synes spm er greit nok. Anders - TP: 0 - 1 ;)