Skip to main content

Igang med hjemmebryggingen igjen

·432 words·3 mins

Etter et opphold på grunn av masse ulike årsaker, er vi kommet skikkelig igang med hjemmebryggingen igjen. Både juleølet og nyttårsølet er snart i mål. Jeg bekymrer meg litt over om det er for mye krydder i juleølet, men Steinar mener det burde vært enda mer.

Vi satt en Nut brown ale som vi laget med havregryn som vi selv hadde ristet i stekovnen. Det gav helt klart en nøtteaktig smak som jeg tror noen vil like og andre vil hate. Det er humlet med Styrian Golding fikk meg til å rynke litt på nesa. Steinar liker den, men jeg er mer skeptisk - det gjenstår fremdeles å se hva det blir til.

I går laget jeg et røykøl på malt jeg kjøpte fra Sverige. På Gotland har de en tradisjon for røykøl som har mye til felles med tradisjonene i Stjørdal - selv veden de bruker til å tørke malten er den samme. Bryggingen gikk sånn måtelig. Jeg er litt for bortskjemt med velmodifisert malt av høy kvalitet, så en oppskrift der det var 3kg røykmalt utav ca 4,7 kg totalt … der ble det litt for lite sukker. Problemet var at jeg mesket på én temperatur, mens denne malten nok trenger mer kjærlig behandling på ulike temperaturer. Jeg reparerte med sukker, maltekstrakt og molasse, men uten at jeg ennå vet hvor det tar ølet. Prøvesmakingen idag var lovende (masse røyksmakt som faktisk var helt utmerket), men ølet er fremdeles for søtt til å danne seg et godt bilde. Et annet problem var at den svenske malten var ujevt tørket, så det var endel brente korn inni der, og dermed ble ølet altfor mørkt, det er mulig det ender opp et sted mellom en brown ale og en porter. Jaja, vi får være mer forsiktig neste gang vi bruker denne malten.

En skotsk eksportøl ser også ut til å bli bra. Jeg brygget den en dag Steinar dukket sent opp til bryggingen. Steinar er hop-head, men når han ikke kommer i tide, er det jeg som pusler oppskriften sammen helt alene, og da blir det masse malt og lite humle - sånn er det bare. You snooze, you loose!

Idag satte vi en Bayer, og måtte gjøre modifikasjoner både mht gjær, humle og malt, men forhpentligvis blir den ikke så annerledes enn den forrige batchen med samme oppskrift, for den var faktisk god.

Det er blitt nokså kaldt i kjelleren siste par ukene: det har gått fra rundt 18C til 14C, så nå binder vi IKEA-fleecetepper rundt gjæringskarene med overgjæret øl, mens sesongen for undergjæret øl såvidt kan begynne å starte.