Det står en-og-førti øl
 

Smånyheter uke 1/2019

Nytt år og nye nyheter – selv om det er en litt laber periode akkurat nå etter julestria.

Telemark Bryggeri, som tidligere het Telemark Mikrobryggeri, ble etter konkursen overtatt av et trekløver med bakgrunn i eiendom, data og industri, ifølge Varden i Skien (bare papirversjonen). De har uttalte ambisjoner om å bli Norges største mikrobryggeri, og det virker som de satser på eksport til det amerikanske markedet. De er åpne på at de ønsker å bruke navnet «Telemark» for hva det er verd, i samarbeid med Visit Telemark. Artikkelen avslører også at det som senket bryggeriet i forrige runde var villgjær, noe de nå akter å få kontroll på gjennom kvalitetssikring av prosessen. Dersom jeg ikke leser helt feil mellom linjene, er deres hemmelige våpen deres nye daglig leders lange erfaring fra produksjon for forsvarsindustrien, som er en geskjeft med sterk fokus på kvalitet, stålkontroll og minimale produksjonsavvik. Dog har vel norsk forsvarsindustri heldigvis liten erfaring med å gjete temperamentsfull mikrobiologi. Forøvrig nevnes det også i artikkelen at bryggeriets utstyr kostet 50 mill i innkjøp, men at de nye eierne fikk det til «noe under det» etter budkamp med det som karakteriseres som «en av de store aktørene». Jeg stusser på at årlig maks kapasitet på et 50 millioners anlegg tallfestes til en halv mill liter øl pr år. Det må da være en kommafeil her?

Øl og hjertesyke. En studie fra Washington University School of Medicine, og publisert i JAMA Open Network, indikerer at pasienter over 65 år med nylig diagnose på hjertefeil kan fortsette et eksisterende, moderat alkoholforbruk uten å forverre sin tilstand. Studien fant at i gjennomsnitt levde pasientene som fortsatte et moderat forbruk ett år lengre enn de som var avholdende. Slike studier er jo selvfølgelig gjenstand for tolkninger, men denne indikerer i hvert all at det kanskje ikke er slik at moderat alkoholforbruk kategorisk forverrer helsa ved hjertefeil hos eldre.

Thoresen jakter penger. I shifter.no – portal for startups og gründere – er det en artikkel om at Folkeinvest er stanset av Finanstilsynet. Av ølinteresse her er opplysningen om at Henning Thoresens Norsk Øl var i ferd med å crowdfund'e noe stort gjennom nettopp Folkeinvest. Thoresen selv forteller at planlagt lanseringsdato for en emisjon var 10. januar, men at problemene med Folkeinvest og Finanstilsynet har forpurret det. Thoresen har vært kjent med dette siden før jul, og forteller at han har jobbet med en alternativ kanal for crowdfunding i flere uker allerede, og at han håper at opprinnelig tidsplan ikke sprekker så mye. Det siste året har vi sett at Thoresen gjentatte ganger har endret navn på selskapene sine og registrert ulike varemerker. Så langt jeg forstår er dette en del av aktiviteten for å spisse bryggeriidentiteten forut for en emisjon. Thoresen har tidligere uttrykt begeistring for «folkeaksjer» og lokale småaksjonærer, så konseptet med crowdfunding burde passe som hånd i hanske. Enkelte bryggerier har hatt suksess med dette før, men da er det gjerne bryggerier med en sterk og synlig merkevare. Det kan man vanskelig si at Norsk Øl-systemet har. Her vil alt stå og falle på at man finner rett krysningspunkt mellom en fornuftig forretningsplan og et konsept som treffer de rette emosjonelle nervene hos forbrukerne og mobiliserer dem til å bli investorer. Selv er Thoresen usedvanlig tight-lipped rundt opplegget, og det er sannelig ikke godt å spå noe her … selv regnskapstallene for 2017 er nå over et halvt år på overtid. Og 2017 var vel året da han solgte seg ned i Rema-samarbeidet og kjøpte opp konkursboet etter To Tårn, så det er sikkert noe spennende å lese der.

Fæby Bryggeri begynner å ta form på Feby gård i Værdal, ifølge Trønderavisa (paywall). Akkurat Værdal har vært en sørgelig hvit flekk på ølkartet. I syd ligger Levanger med Oscars og Stjørdal med lange gårdsøltradisjoner, og i nord ligger Steinkjer med Ølve på Egge – men i industrikommunen Værdal har det manglet både på bryggerier og utesteder som ser behov for noe mer enn bare Dahlspils. På Fæby blir det både bryggeri og pub i kombinasjon med matservering.

Blogger og alkoholreklame kommer snart i søkelyset, om man skal tolke fotarbeidet til en større norsk avis. Det renner jevnlig inn klager på alkoholreklame på blogger og tilsvarende, og det ser ut til at carolinebergeriksen.no er ubestridelig i tet på akkurat denne litt spesielle metrikken. Forøvrig kan nevnes at Helsedirektoratets holdning fremdeles er etslags vente-og-se. Dog skal alle som våger å tutle med gråsonereklame være sikre på at alle klager og screen-dumper samles i Helsedirektoratets arkiver og vil bli dratt frem ved neste relevante tilsyn, eller for å sitere fra et slags «standardbrev» mange klagere mottar når mulig ulovlig alkoholreklame rapporteres: «Hvordan meldingen blir fulgt opp vil bero på en helhetsvurdering [...] I alle tilfelle vil meldingen inngå i grunnlaget ved eventuelle senere saker mot aktøren eller ved større tilsyn rettet mot bransjegrupper som aktøren tilhører.»

Festmerking på Polet. Vinmonopolet har fått inn et produkt de stusser på. Vi er jo allerede vant til at produkter merkes med symboler for sødme, syrlighet, beskhet og hva slags mat den passer til. Men en australsk pappvin i norsk språkdrakt drar dette litt videre og er merket med en ikonet av en løssluppen ballong og teksten «Festvennlig. En allround vin som passer fint til fest, hyttetur og andre hyggelige stunder.» Det mest oppsiktsvekkende her er vel at for ca 20 år siden nektet Polet å ta inn et øl fra Ringnes fordi det het «Loaded», mens idag føler de for å sjekke med Helsedirektoratet om det er greit at pappvinen er merket med symbol for «festvennlighet». I praksis er det lov å fortelle hva slags mat en vin passer til, men ikke hvilke sosiale situasjoner den passer til. Så «ukomplisert og drikkeklar» er innafor, men «festvennlig» ligger et godt stykke utafor.

Samvirkebryggeriet er en slags bryggeklubb som har kommet i søkelyset til Helsedirektoratet. Utfra hjemmesiden til Samvirkebryggeriet ser det ut som de har 9 mindre bryggerier rundt om i Oslo og omegn, og at de har brygget et betydelig antall batcher siden jul 2014. Utfra websidene opererer de med årsmedlemskap på 1300 kroner, så med 750 medlemmer blir det endel økonomi av dette. Det interessante spørsmålet er hvor grensen går mellom noen hobbyister som brygger i fellesskap, og et kommersielt bryggeri med en sær økonomisk modell som er designet for å omgå skatter og avgifter. Jeg er sikker på at jusen er både intrikat og delikat her.

Harryhandelen tar av. Flere aviser har gjengitt nyheter fra Sverige, der statistikk viser at i Strømstad har man en omsetning på 122.000 kroner pr kvadratmeter. Det er antakelig et kjøpesenter, og de går dermed forbi både Nordiska Kompaniet og Stockholms sentralstasjon – som formodentlig er kjent for å ha heftig salg pr kvadratmeter. Det er forsåvidt ikke så mye nytt i dette. Vi har lenge visst at grensehandelen er stor og bare har blitt større med sukkeravgiften. Regjeringen ser ikke ut til å reversere sukkeravgiften, og den varslede elimineringen av momsfri grense for pakker vil jo i liten grad avhjelpe den harryhandelen der man drar over grensa – snarere tvert om.