Det står en-og-førti øl
 

Hvalerbryggeriet eller Big Fish Brewing

Hvalerbryggeriet – eller Big Fish Brewing Co – er enda en representant for de små bryggeriinitiativene der brygging er en tilleggsaktivitet til noe annet. Det ble startet tidlig i 2014, og ennå har det kanskje ikke helt funnet sin endelige form. Av og til blir veien til mens man går, og av og til er veien frem lengre enn man kanskje forutså i starten.

Forholdet mellom de to navnene er at Hvalerbryggeriet er navnet på et selskap som skal drive med brygging, mens Big Fish Brewing Co er navnet som har vært brukt på etikettene. I tillegg kommer selve serveringsstedet, som tross alt er de som sitter på bevillingen for tilvirkning av alkohol, siden denne er knyttet opp mot skjenkebevillingen som en utvidelse av denne. Dette selskapet heter såvidt jeg vet Cafècompagniet AS, eller Big Fish Café som det også ser ut til å kalles. Det er de samme folkene som står bak det hele.

Selve firmaet Hvalerbryggeriet viser liten eller ingen aktivitet når man ser på regnskaper og årsberetninger. Men den typen papirarbeid forteller tidvis ikke hele historien. Ser vi til Ratebeer, ser vi at det er brygget endel, for det er definert hele femten ulike ølsorter. Det er endel, selv om vi skulle ta høyde for noen duplikater, men det er bare sju av dem som har fått noen rating. Vurderingen varier fra meget godt til elementer av defekter. På Untappd ligger det inne fem øl.

Logoen til Big Fish Brewing Co, som ølet idag brygges under.
Hvalerbryggeriets logo
Som nevnt presenteres ølet under navnet Big Fish Brewing Co., etter puben der det serveres. Det ble servert første gang februar 2014, om vi skal tro Facebook. Facebooksiden hadde endel aktivitet i 2015, men har vært nokså stille der gjennom 2016.

Øltypene kan litt overforenklet kategoriseres som belgiske og portere, samt amerikanske mer eller mindre hops-forward-øl. Flaskene på bildene fra RateBeer viser halvlitersflasker med fliptop og små, enkle etiketter med batchnummer. Samtidig er mye av ølet også solgt fra fat.

Bryggeriet ligger i Skjærhalden, som er uthavna på Kirkøy og senteret i Hvaler kommune, som ligger i helt syd i skjærgården i Østfold, kloss opp mot svenskegrensa. Jeg kan tenke meg at det er et temmelig sesongbetont område, med mange hytter og besøkende i båt om sommeren. Hvaler har fått veiforbindelse via tunnel og en rekke bruer, og selv om det er mange fastboende der, er det også et utall hytter som våkner til liv gjennom et par hektiske sommermåneder. Det dikterer nok årssyklusen for dette bryggeriet.

Fra andre steder ser vi at sesongbetonte bryggerier kan være litt tricky. Forretningsdriften går på høygir og krever full oppmerksomhet i høysesongen. Tanken om å brygge i lavsesongen er elegant, men fungerer ikke alltid like bra. For det første gir det litt liggetid på ølet. For det andre er det ofte temmelig travelt utenfor sesongen også, fordi man har skalert ned personalet og har latt mange andre ting også få «vente» til lavsesongen.

På forespørsel opplyser bryggeriet at de brygget på Speidel i 2014 og 2015, men at de i 2016 leiebrygget en batch hos Amundsen i Oslo, og at de gjør det samme for 2017-sesongen, men nå minst to batcher. Samtidig brukes Speidelen som pilotbryggeri for eksperimentering og oppskriftsformulering. Jeg tipper at det ikke er helt umulig at ølnerdete besøkende kan få snakket til seg en forsmak på kommende øl.

Bak Hvalerbryggeriet står Thoralf Huth med flere familiemedlemmer. Ifølge Reiselivsavisa i en artikkel fra sommeren 2015 drev han tidligere Strandkaféen som et sesong-sted, mens han skulle satse på stedet Big Fish på helårsbasis. Forøvrig virker det som Big Fish har et relativt bredt utvalg utover sitt eget øl. Det at personene bak Hvalerbryggeriet også står bak Big Fish gjør at det må regnes som et seriøst bryggeriinitiativ: De har distribusjonsmekanismen og logistikken på plass.

Det ligger en youtube-video ute med en bryggedag på high speed, der de brygger på en 30L Speidel. På spørsmål om de kommer til å kjøpe et større bryggverk og skaffe seg nasjonal bevilling, svarer de at det kan bli aktuelt, men at andre ting er høyere prioritert på kort sikt.

Det er nokså irrelevant at selve selskapet Hvalerbryggeriet ser puslete ut på papiret, for jeg antar at man fikser bryggeri og andre ting på en eller annen måte når tiden blir moden. Jeg antar at de også ønsker å se an markedet og hvordan bryggingen passer inn i resten av konseptet, snarere enn at de leter etter penger og investorer. Å kjøpe et stort bryggverk er sjelden rett ende å starte i.

Bryggere er Peter Huth og Sjur Hansen. De brygger både på pilotanlegget, og de spesifiserer oppskrift og er med på bryggingen hos Amundsen.

Thoralf Huth står også bak Andy Thornton Norge, som er norsk agent eller distributør eller noe slikt for en britisk leverandør av innredning til barer og puber. De har blant annet innredet Nydalen Bryggeri og Spiseri, The Scotsman og Amundsen. Ja, Amundsen, der hvor de leiebrygger idag. Dersom du trodde alt det stæsjet man har i mørkt tre, kobber og glass på norske puber var noe man fant på bruktbutikken, så må du tro om igjen. Skjønt, det vil si, Andy Thornton startet faktisk som dét i 1975 … å plukke ned innredningen i gamle britiske puber og sende det til USA, der man var på jakt etter europeisk nostalgia. Men idag antar jeg de stort sett produserer ny innredning.

Det blir spennende å se hvilke valg man treffer i dette bryggeriet i årene fremover, og hvordan det finner sin form.