Det står en-og-førti øl
 

Kan man lage iskrem med øl?

Hva skjer når man heller øl i en ismaskin? Nåja, det er vel teknisk sett ikke en ismaskin, tror jeg. Det er en Zoku Quick Pop™ Maker kjøpt på EnklereLiv.no.

To øl er under nedfysing
 
To øl er under
nedfrysing
I prinsippet er det en boks med tre dype groper, og inne i boksen er det trolig en blanding av is og glykol som fryser og tiner ved en tilstrekkelig kald temperatur. Den legges i fryseren, og tas frem når man vil lage is. En væske – drikkeyoghurt, saft eller øl! – helles i gropene og en ispinne stikkes ned før det fryser. Så venter man til det har frosset, og vips har man en is.

Så, hvordan fungerer dette med øl? Det første problemet var at masse CO₂ boblet frem ved helling, til tross for at jeg ikke hadde valgt spesielle fizzy øl. CO₂ bobler frem der det finnes en kondensasjonskjerne, og krystaller er ypperlige sådann. Forsøk å dryss en klype salt eller sukker i ølet ditt for å se effekten om du ikke tror meg. Iskrystaller – som overflaten av boksen raskt blir dekket av – fungerer formodentlig like godt.

Det neste problemet er at det tok ekstra lang tid å fryse isen, antakelig fordi alkoholen i ølet drar frysepunktet litt ned. Det er strengt tatt ikke noe stort problem, det er bare å vente litt, samt at man må akseptere at det ikke går å lage flere runder med øl-is med samme boksen uten opplading i fryseren imellom.

Dernest kommer det opp CO₂ mens den fryser, liksom øl i et glass også lekker ut CO₂. Det skulle vise seg å være et større problem. Denne gassen ble fanget i isen, og gjorde isen porøs og smuldrende. Det var langt fra en solid blokk med stålis.

De to ølene jeg forsøkte med og konklusjonen var:

Saftis à la øl, namm!
 
To
øl-saftis
Haandbryggeriet Krekling: Veldig saftis, men litt for smuldrende pga CO₂ fanget i isen, og bitterheten skurrer sterkt i ettersmaken. Greit med kreklingsmak, men strengt tatt smaker det ikke så mye ved denne temperaturen.

AleSMith Nut Brown: Altfor bitter. Urk! også den smuldrer opp og likner mest på tynn saftis. Sødmen gir den litt mer fylde og karakter som is, men det er fremdeles langt til en god fyldig saftis.

Det var et interessant eksperiment. Ølet får faktisk en annen karakter som is enn som flytende øl i glass. Den største forskjellen er at aroma tones veldig ned, og at sødme må skrus kraftig opp for at ølet skal ha noen karakter. På den andre siden blir bitterheten veldig fremtredende. Jeg vet ikke om det er alt annet en bitterhet som tones ned, og som dermed etterlater bitterheten enerådende på scenen, eller om det skjer noe annet som gjør at bitterheten smaker mer. Jeg mistenker det første.

Kanskje det beste hadde vært å forsøke med en Sweet Stout eller fyldig Russian Imperial Stout? Kanskje man også skulle ristet ut CO₂ før man startet, eller dekantert ølet i en diger mugge og tilsatt litt sukker som CO₂ kunne gasset seg ut på.

Er det forresten derfor internasjonal pilsner er så lite bitter? Den skal jo typisk serveres iskald, og da kverkes mesteparten av aroma, men bitterheten blir hengende igjen, så man trenger veldig lite bitterhet for å gi et bitter preg. Det kunne vært interessant å sjekke oppfattet bitterhet i ett og samme øl ved lav, middels og høy temperatur. Nåja, en annen gang.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/trivia/diverse/BeerIce.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>