Under vises blogarkiv filtrert for perioden 2018.
Det skjer relativt lite nå i romjula, men litt er det da å
rapportere om.
Takk for 2018 og godt nytt år! Takk til alle som følger
bloggen og som via tilbakemeldinger gjør det givende å skrive om hva
som skjer i bryggeri- og øl-Norge. Selv om det er interessant å skrive
om smånyheter i bransjen, håper jeg at 2018 gir meg litt mer tid til å
skrive litt lengre innlegg om spesifikke tema, spesielt om ølhistorie,
ølstiler, presentasjoner av bryggerier, smaketeknikk, og alt d...
[Les resten: 2018 52]
Mandag 31. desember 2018 23:42 – 1728 ord.
Jeg tenkte jeg skulle oppdatere et par grafer som viste
salgsutviklingen, basert på salgsdata fra Bryggeriforeningen
ekstrapolert med antatte salgstall for Lervig.
I forrige innlegg estimerte jeg
rekonstruerte antatte salgstall for Lervig, som er den viktigste manglende
biten i salgsstatistikken for innenlands ølsalg i Norge for
småbryggeriene. Konklusjonen var at det har vært en betydelig
kontraksjon i salget i 2018, og at den har gått gjennom mer eller
mindre hele 2018, bare ...
[Les resten: Brekkpunkt]
Søndag 30. desember 2018 00:56 – 860 ord.
Går det an å tråkle sammen hullet i statistikken over norsk
ølsalg som Lervigs utmelding av Bryggeriforeningen har skapt?
Kanskje. I denne postingen skal vi se om det går an, og hva tallene i
så fall burde vært. Spoiler-alert: dette blir ikke oppløftende!
Faktisk særdeles lite oppløftende.
Bryggeriforeningen rapporterer salgstall for norske bryggerier hver
måned. Som all annen statistikk er det en rekke punkter som man må
være klar over for å unngå å lese den feil. D...
[Les resten: TraakleSammen]
Onsdag 26. desember 2018 01:15 – 1947 ord.
Forrige uke ble de ikke noen oppsummering, så vi får ta to uker
idag. Årsaken til det er at for et par uker siden endte jeg hos en lege som karakteriserte
blodtrykket mitt som «sinnsykt høyt» – og som så sendte
blodtrykksmåleren sin på testkalibrering og meg på apoteket. Etter det har
jeg forsøkt å stresse ned og tilpasse meg. Yeah, stresse ned i
jula, lissom? Vel, her kommer litt smånytt …
Kristiansund Mikrobryggeri er oppløst som selskap. Det ble
stiftet i 2015 d...
[Les resten: 2018 51]
Mandag 24. desember 2018 13:16 – 1343 ord.
Det er relativt stille før jul. Etter en hektisk
juleølproduksjon og -salg virker det som om julefreden senker
seg. Tidligere år har det vært i romjula og like over nyttår at gode
idéer om bryggerioppstarter har blitt satt i bevegelse, så kanskje ser
vi litt mer nyheter over nyttår?
Oculus i Oslo – puben til folkene bak Cervisiam stenger i
slutten av januar, ifølge facebooksidene deres. Grunnen
er at bygget skal totalrenoveres. Det er bare i overkant av ett år
siden pube...
[Les resten: 2018 49]
Mandag 10. desember 2018 00:51 – 984 ord.
Her er ukens nyheter rundt øl og bryggerier. Man skulle tro at
det ikke kom så mange nye bryggerier, men Moss Bryggeri ser ut til
kanskje å være på vei tilbake. Dernest åpnet det to bryggerier i
Rogaland nylig. Det er også andre ting som indikerer at vi ikke har
sett de siste bryggeristartene ennå.
Reklamering via Untappd. Tidligere i høst ble
Helsedirektoratet bedt om å avklare lovligheten av Untappd, i den grad
det blir brukt av norske butikker, ved at de kan få «eiers...
[Les resten: 2018 48]
Søndag 02. desember 2018 23:55 – 1419 ord.
Den store nyheten denne uka er at Norbrew er konkurs, samt at
Siste Sang Bryggepøb/Oslo & Akershus Bryggeri er kjøpt ut av en
gruppering av tidligere eiere, og kommer til å starte opp igjen på
nyåret. Det kommer etterhvert en egen, lengre nekrolog over Norbrew
senere. Blant lambic-bryggerne er det litt disharmoni.
Norbrew er
konkurs. Selskapet hadde ambisjon om å bli det ledende
craft-bryggeriet i Norge, og en stund ble aksjer visstnok solgt til
svimlende priser som det ...
[Les resten: 2018 47]
Søndag 25. November 2018 18:51 – 2086 ord.
Juleølsalget er over for bryggeriene, for det meste er
solgt og sendt ut til distributører og andre. Dermed skal vi også
klare å se første halvdel av årets juleølsalg på oktober-statistikken
når den kommer i løpet av en ukes tid. For forbrukerne er juleølsalget
bare såvidt begynt, og sist uke har det haglet inn med terningkast i
landets aviser.
Ny brewpub i Bossekop? Det er ikke alle som lar seg
avskrekke av den bredt spådde bryggeridøden. Til
Altaposten fortelles det ...
[Les resten: 2018 46]
Mandag 19. November 2018 00:11 – 1485 ord.
Kjært barn har mange navn, og av og til har noen ikke fullt så
kjære barn også mange navn. En av de mer ekle og ubehagelige aromaene
er det som litt fint og diskret kalles butyric acid på engelsk og
smørsyre på norsk. Spør du folk om hvordan de oppfatter den, får du
svar som spriker, ikke minst fordi den lukter så ille at mange føler
behov for å omskrive opplevelsen i litt forskjønnende vendinger.
Ordet smørsyre på norsk er analogt til engelsk butyric acid, siden
orde...
[Les resten: 014 ButyricAcid]
Onsdag 14. November 2018 23:00 – 1113 ord.
Det kan virke som vi ser «the big crunch» i bryggerinæringen
nærmerxs seg, for siste uke var det én konkurs og fire bryggverk som
ligger ute for salg. På den andre siden er det flere bryggerier som
investerer og oppgraderer, og det er nok indikativt for at vi
kommer til å se en konsolidering blant de større, og frafall blant de
minste.
Dansk øljuks? Fra Danmark melder
Fyens Stiftstidende at distributøren Eventyrligt Øl er beskyldt
for å jukse med merkingen av fat. Etter ...
[Les resten: 2018 45]
Tirsdag 13. November 2018 00:46 – 1521 ord.
Nyhetene forrige uke kom litt inn i uka, så denne uka er det
nærmest bare en halv uke med stoff, og det er litt kortere av den
grunn. Det mest signifikante er at Mattilsynet har startet en runde
med inspeksjoner av mikrobryggerier – i hvert fall på Østlandet, og
de legger ikke fingrene imellom.
Bergen Ølfestival ble årets ølhund. En verdig vinner som
setter ølfestivalene på kartet som viktige for ølopplevelsen og for å
friste øldrikkere til å prøve noe utenom det sed...
[Les resten: 2018 44]
Søndag 04. November 2018 23:30 – 1153 ord.
Vi ser stadig vekk nyheter som peker i retning av færre
bryggerier og større spredning. Denne uka er det Rena Brygger som
skifter navn og pakker ned bryggeutstyret, mens Oslo og Akershus
jobber med gjeldssanering, samt at andre sikter på flere ben å stå på
enn bare egen brygging.
Rygr Brygghús kan få et fabrikkutsalg ifølge
Jærbladet, og de føyer seg dermed inn i rekken av bryggerier som
benytter muligheten til å selge egne varer fra egne lokaler, i tillegg
til at de sel...
[Les resten: 2018 43]
Onsdag 31. oktober 2018 23:41 – 1295 ord.
Norbrew-systemet er skalert en god del ned siste året. Først
røyk bryggerivisjonene i Bodø, og deretter bryggeriene på Voss og
Fedje samt Bryggeland-kjeden. Ett lyspunkt har vært brewpuben Siste
Sang i Oslo – men nå ser det ut til at denne siste Norbrew-aktiviteten
står i fare for å klappe sammen.
Bak Siste Sang står driftsselskapet Oslo & Akershus Bryggeri,
som tidligere ble sugd opp som et datterselskap av Norbrew. Nylig har
Norbrew sendt ut tilbud om frivillig akk...
[Les resten: SisteVers]
Tirsdag 23. oktober 2018 19:53 – 999 ord.
Fra tid til annen snubler man over beviser betydningen som
Folkeaksjonen for Pilsen i 1979-1980 hadde. Jeg startet med å lete
etter noe helt annet hos Nasjonalbiblioteket, men endte med
Folkeaksjonen.
Det er i ettertid lett å overse Folkeaksjonen for Pilsen. De
blokkerte en endring, og derfor er det i historisk sammenheng ikke
fullt så lett å se deres betydning. Mens det stod på, gikk det
imidlertid høylytt for seg, og om de ikke hadde vunnet frem, ville
ølmarkedet i Norge ku...
[Les resten: FolkeaksjonenForPilsen]
Mandag 22. oktober 2018 22:22 – 540 ord.
Huff, det er lenge siden sist nå :-) Familie og jobb tar prioritet,
og så forsøker jeg å bruke litt mer tid på hjemmebryggingen i
tillegg. Dermed blir det tidvist litt opphold i bloggingen. Det tar
endel tid å skrive, og ikke minst nyhetene krever endel innsats for å
luke ut feil – selv om noen alltid sniker seg gjennom. Men her kommer
ulike nyheter, hvorav noen er oppsummerende for de passerte ukene.
Petter Nome gir seg i BROD fra nyttår. Det har vært endel
tunge saker d...
[Les resten: 2018 42]
Søndag 21. oktober 2018 23:37 – 1829 ord.
Du trodde kanskje at når ølglasset var tomt, så var smakingen
over? Neida, da begynner neste fase, for det er nyttige ting man kan
utlede av et tomt ølglass, så hold servitørene borte fra å samle inn
glassene.
Enkelt aromaer kan være vanskelig å fange under smaking av et øl,
men de trår langt mer brutalt frem dersom du lukter på det tomme
glasset. Min erfaring er at dette især gjelder noen
indikatorer på oksidasjonsprosesser. Én dufter av papir og papp –
selv om den...
[Les resten: 013 Tomt Glass]
Fredag 07. september 2018 23:34 – 924 ord.
Da jeg skrev om korsbrødrene og referansen til humle i 1311,
snublet jeg over flere øl- og brygge-referanser i samme boka, og jeg
tenkte jeg kunne trekke dem frem og gi dem litt historisk
kontekst.
Boka er Nidaros Domkirkes og geistlighets kostbarheter –– Belyst
ved 17 skriftlige kilder 1307-1577 med oversettelser og
kommentarer. ed Audun Dybdahl (red). Om vi starter med den mest
overraskende, en inventarliste fra Steinvikholmen der erkebiskopen i
opptakten til reformasjonen ...
[Les resten: NidarosOel1]
Tirsdag 04. september 2018 23:16 – 857 ord.
Det er vel ingen hemmelighet at tidene er vanskeligere for
småskalabryggeriene. Fasiten fra sommerens salgstall foreligger, og
regnskapet fra 2017 skal være levert. Med det i mente ser vi flere
bryggerier som omstrukturerer, men vi ser også endel som satser på
oppgradering og utvidelser.
Aga Sideri i Nå i Hardanger har fått kommunal tilvirknings- og
importbevilling for såvel salg som skjenking – det er litt som
helgardering. De produserer sider, og har såvidt jeg vet ikke ...
[Les resten: 2018 35]
Mandag 03. september 2018 00:00 – 1587 ord.
Det finnes en interessant passasje hos øl-historikeren Ian
Hornsey, som referer at i Trondheim i 1311 ble det dyrket humle i
hagen til korsbrødrene. Dette er en interessant, men litt underlig
opplysning, og jeg skal forsøke å grave i det for å tolke og skille
litt snørr og barter.
Hornsey er egentlig ikke (øl-)historiker av utdanning, men
botaniker og mikrobiolog. Han startet Nethergate Brewery i Suffolk i
1986, men på grunn av helsa la han opp i 1999 og begynte i
stedet å ...
[Les resten: Korsbroedrene]
Søndag 02. september 2018 11:27 – 1399 ord.
At humle og hamp er nært beslektet er en hyppig gjentatt
funfact, men uten at man dermed skulle trenge å bytte om på de to.
Bryggeriene begynner imidlertid å interessere seg for tilsetninger
utover humle, og de har begynt å snuse på cannabis. Det er neppe bare
på grunn av smaken, for etterhvert som legalisering av cannabis blir
mer realistisk, har storbryggerienes interesse antatt bokstavelig talt
hysteriske dimensjoner.
Det har fantes cannabis-øl eller hamp-øl lenge, men d...
[Les resten: WeedBreweries]
Onsdag 29. august 2018 22:33 – 1049 ord.
Det er ikke så mange lystelige nyheter på ølfronten denne
uka. Og i tillegg har ved en aldri så liten inkurie ukenummeringen
blitt litt feil, så smånyhetene for uke 31 og 32 fikk numrene 30 og
31. Det burde jo fikses, men da ødelegger vi vel dyplenking, så jeg
avventer.
Juli-salget av øl er en mixed bag. Salget er kraftig oppover i
juli, slik finværet burde tilsi. For småskalaprodusentene går
salget imidlertid kraftig ned, fra 1,11 til 0,987 mill liter, dvs en
endring p...
[Les resten: 2018 34]
Søndag 26. august 2018 23:51 – 930 ord.
Jeg tenkte å skrive noen reviews om ølbøker med ujevne
mellomrom. Jeg starter med Andreas Krennmairs Historic German and
Austrian Beers for the Home Brewer, eget forlag, Berlin, februar
2018.
Bokas styrke er at den pakker sammen historikken,
typekarateristikken, bryggemetoder og oppskrifter i én pakke. Gjør
ikke alle bøker det? Nja, ikke slik jeg opplever det. Mange
oppskriftsbøker lister et vell av ulike øltyper, men ofte er det
«bare» valg av gjær, humle og malt som er...
[Les resten: TyskeOelstiler]
Tirsdag 21. august 2018 23:40 – 552 ord.
Her er endel av ukens nyheter rundt øl og bryggerier. Det er
stadig nye bryggerier på vei inn – ikke mindre enn fire tidligere ukjente
(for meg) bryggerier nevnes her.
Bunker 18 Nanobryggeri er et lite mikrobryggeri som har
holdt til i en gammel tyskerbunker i Trondheim. De har lagt
ut bryggeriutstyret sitt for salg, og de kommer til å legge ned
bryggeriet. Bryggeriet er et 200L Speidel-anlegg med endel
ekstrautstyr. Essensielt har det blitt for mye arbeid og for lite
penger u...
[Les resten: 2018 33]
Søndag 19. august 2018 23:56 – 1326 ord.
Om du vil bedre luktesansen din, så handler det mye om å trene,
trene, trene. Det er nok ikke så mye selve luktesansen du trenger å
trene, men mer bevisstheten og hjernen din så du klarer å fange opp,
og å gjenkjenne de luktene som nesen din fanger opp.
En av de beste måtene å trene opp luktesansen på er å begynne å
lukte på omgivelsene. Det er til og med mulig å gjøre det uten at noen
legger særlig merke til det, og det er en egnet aktivitet når du
sitter på busse...
[Les resten: 012 GaaEnTur]
Lørdag 18. august 2018 08:38 – 948 ord.