Under vises blogarkiv filtrert for perioden 2012.
Ølakademiet er en aktør som kan bli verd å følge med. De er for så
vidt ikke alene om å bringe ølinteressen opp på et kommersielt plan, og
businessmessig føyer de seg inn i en slags retro-trend. Ikke bare er
mikrobryggerier og sære øl i seg selv en retro-trend. Men i en verden
med spesialisering og stål-fokus på skalering og strategiske
satningsområder går Ølakademiet mot strømmen.
De har en kurs-del, som utover kursing i øl og brygging også tar
ølreiser, event-arr...
[Les resten: Olakademiet]
Tirsdag 04. desember 2012 22:42 – 690 ord.
Så kom nyheten om at Ringnes avslutter all brusproduksjon ved
E. C. Dahls bryggeri i Trondheim. Det mest overraskende er kanskje at
ingen later til å være overrasket. Men utover det er det mange som
reagerer på sviktende premisser her. Det er dessuten naturlig å se
dette i lys av at det er nesten på dagen ett år siden direktøren i
Ringnes gikk på dagen over uenighet
om strategispørsmål.
Poenget er at mange tar dette som en trinn i nedleggelsen av Dahls
bryggeri. Det mener j...
[Les resten: DahlsBrus]
Torsdag 29. November 2012 20:55 – 474 ord.
De siste dagene har avisens spalter for bizarre nyheter vært
hjemsøkt av muligheten for at morgenkaffen kan bukke under for
klimaendringene. Som vanlig er det mye misforståelser, men allikevel
med en kjerne av sannhet, med implikasjoner for øl og vin.
Poenget er egentlig at kaffe er en høylandsplante fra Etiopia og
deromkring. Klimaendringene endrer habitatet, og dersom man
ekstrapolerer er det fare for at ville kaffeplanter kan være utryddet
– eller var det kraftig redusert? ...
[Les resten: Kaffe Vin]
Søndag 11. November 2012 20:55 – 581 ord.
Idag er det 30. september. For akkurat fem år og én måned siden
døde Michael Jackson, og dengang ble 30. september utpekt til Michael
Jackson Day, der man skulle hedre ham med en skål på dagen én måned
etter at han døde.
Det ble den gang oppfordret til å gjøre dette til en årlig
markering, selv om det varierer litt om det skal være på 30. september
eller siste søndag i september. I år faller de sammen, så det er ingen
tvil. Det er en oppfordring jeg følger, men dessv...
[Les resten: MichaelJacksonDay]
Søndag 30. september 2012 20:07 – 133 ord.
Det lyder som en flåste spissformulering om enslags perfekt måte å
forlate verden på: å drukne i øl, eller i mjød. Mytene - for det er
vanligvis myter - har flere eksempler på det:
Kong Fjolne sønn av Frøy (eller Yngve-Frøy, som var en
fruktbarhetsgud som speselt rådde for avlingene) fortelles det om i
Snorres kongesagaer, han var av ynglingeætt, og plassert 26
slektledd foran Harald Hårfagre. Han dro til Frode (eller
Fred-Frode) i Selund (som muligens refererer ti...
[Les resten: Drukne i ol]
Lørdag 15. september 2012 22:52 – 1171 ord.
Frydenlunds bryggeri - som idag er redusert til en merkevare for
Ringnes - er for alltid avskåret fra å reklamere med ting som «Det
gode ølet som det var i 1859» som var da bryggeriet ble startet. La
oss ikke dvele ved at ølet først kom på markedet i april 1860. Poenget
er kort og brutalt at ølet de første årene ikke var tilstrekkelig
godt, og her kommer historien.
(Forøvrig, årsaken er ikke at alkoholreklame er forbudt, det er
eksplisitt lov å reklamere på flasker og b...
[Les resten: Frydenlund brygger]
Torsdag 13. september 2012 23:20 – 970 ord.
Studentersamfunnet arrangerte ølfestival på torsdag. Tilstede var
mange av ølnerdene i Trondheim, men langt fra alle, for det var rift
om billettene. Det var fullt, men ikke for fullt, og slett ikke
underfullt - passelig fullt, og med svært mange kjente. Stemningen var
høy og god - ikke rølpete oktoberfest-høy, men den typen lystelighet
som kommer når alle vet å styre inntaket og når ølet er til nytelse og
ikke bare et middel for å bli full.
Av utstillere var det et sted ...
[Les resten: Olfestivalen 2012]
Mandag 10. september 2012 22:41 – 1271 ord.
På ølfestivalen på Studentersamfundet i går var også Anders Cooper,
riktignok som representant for Kinn bryggeri. Men ryktene om at han
er involvert i en bryggeristart har svirret en stund, så han ble også
utspurt om dette. Her skal vi sammenfatte hva som kom frem.
Det er Anders Cooper, Thomas Sjue og Vinko Lien Sindelar som har
gått sammen om dette. Anders Cooper - eller til daglig «Coop» - har
jobbet som servitør på Den gode nabo i Trondheim. Han er hjemmebrygger
med go...
[Les resten: Nidaros]
Fredag 07. september 2012 21:35 – 907 ord.
Det har vært nokså stille på bloggen de siste par månedene, og
grunnen er ganske enkelt familieforøkelsen i juni. Med to småbarn er
det mangt og mye som begrenser seg selv, deriblant ølkvelder og
ølreiser. Men nøden lærer tørst mann å brygge, og i mangel av å dra
rundt om og drikke øl har jeg utviklet på min egen
hurtig-ersatz-ølreise.
Når ungene er lagt og jeg forhåpentlig har husket å gjøre litt
husarbeid, så tar jeg en øl. Jeg er velsignet med en kone som båd...
[Les resten: VirtuelleOlreiser]
Fredag 31. august 2012 22:20 – 503 ord.
Idag er det årsdagen for dereguleringen av bryggingen i
København. Før dette hadde det var regulert opp og ned og frem og
tilbake, med fastsettelse av priser, av kvalitet, av typer, ølsmakere
og med faste lisenser til bryggerne. Resultatet at en regulering som
skulle sikre forbrukerne god og jevn kvalitet var kanskje heller et
system som sikret bryggerne et sikkert utkomme uansett innsats og
kompetanse.
Det underlige med regulerte systemer som har overlevd sin egen
nytteverdi er a...
[Les resten: Olkommisjonen 1805]
Torsdag 30. august 2012 22:34 – 182 ord.
Snart skal vi få oppskriften på Obamas hjemmebrygg. Jeg synes
oppstyret rundt dette kanskje er vel så interessant som selve
oppskriften.
Saken har selvfølgelig også en politisk vinkling. Romney er
mormoner-biskop og avholdsmann. Når han i tillegg også fremstår som en
tørrpinn, så kan Obama score noen enkle poeng på å ta rollen som
kandidaten som er likandes og folkelig. Ikke for det, han har visst
hjemmebrygget noen år, så øl-interessen er neppe noen slags
posisjonering...
[Les resten: Obama]
Torsdag 30. august 2012 22:20 – 1102 ord.
Skal du ha dårlig samvittighet for at du slipper ut CO2
når du drikker øl? La oss regne kvantitativt på det, men først kan vi
ta en enkel kvalitativ analyse.
CO2 er i ølet i all hovedsak fordi denne gassen ble
fanget i ølet under gjæringen. Også vinlegging slipper ut
CO2, men bare for champagne blir særlig merkbare mengder av
den fanget i flaska. Om du skal ha dårlig samvittighet i så måte,
burde det heller være for at du ikke spiser druene, bygg-kornet eller
potetene i ...
[Les resten: CO2]
Mandag 27. august 2012 07:00 – 969 ord.
I forrige uke holdt jeg en quiz for Det gode øls klubb, og siden dette
var midt i kontesesongen, måtte det bli en kontinuasjonsquiz. La meg
her lenke til oppgaveteksten
og løsningsforslaget.
Det var morsomt med mange positive tilbakemeldinger. Spesielt var
det vel ordspillene og rebusene som virkelig engasjerte. Heldigvis
klarte ingen som klarte alle de tre siste deloppgavene. Puhhhh.
Resultatene er som følger .. her er angitt prosentsats, samt at det
kom dalende ned 32,18 e...
[Les resten: ALE123 2012]
Torsdag 23. august 2012 21:15 – 240 ord.
Jeg føler meg ørlite flau, men bare litt. Jeg slaktet
en artikkel i Finansavisen for en stund tilbake, og slakten står
ved lag, men konklusjonen deres var nok rett - at det var veldig mange
bryggerier på trappene rundt om i Norge. De hadde riktig teft men
dårlig journalistisk fotarbeid.
Hvilke bryggerier er så på gang? La meg først si at det er noen som
jeg her kun nevner fordi jeg ikke har listet dem før, ikke fordi det
er veldig nyhetsverdig at det er her. Jeg lister også ...
[Les resten: NyeBryggerier2012]
Mandag 20. august 2012 22:19 – 1046 ord.
1. mars 1993 ble sterkølet - dvs øl over 4,7% abv - lagt inn på
Polet uten senere å bli utskrevet. Dette var kortversjonen av hva som
skjedde. Det har vært mumlet om konspirasjoner, men hva skjedde egentlig
på bakrommet - om noe? Jeg har gravet i gamle
utgaver av Aftenposten, og her er en tidslinje konstruert utfra
artikler og leserinnlegg.
Her må det huskes at Aftenposten er enslags Høyre-avis, og Høyre
var helt klart imot innleggelsen på Polet, så er det noe sted
eventuel...
[Les resten: 1993]
Fredag 03. august 2012 21:41 – 965 ord.
Jeg oppdaget her forleden at OL hadde startet, og la meg ile til med å
erklære denne bloggen for OL-fri sone. Det vil si, etter dette
innlegget, som jeg tematisk skal vri i retning av noe om øl.
I utgangspunktet synes jeg OL er nokså uinteressant, og med det som
utgangspunkt plager det meg i grunnen lite utover at det nærmest
blokkerer alle andre nyheter og mediefokus de ukene det står på. Verre
er det hvordan de synes å ha forvrengt mottoet til noe à la «en
pengefokusert sj...
[Les resten: OL fri sone]
Tirsdag 31. juli 2012 17:00 – 800 ord.
Viktig melding for de som ønsker å brygge med mjødurt: nå er
tidspunktet å høste den. For de som bor i Trondheim, er det masse
mjødurt å høste i bymarka, ta en tur på stien rundt Theisendammen
oppe ved Sverresborg, og du kan ikke unngå å snuble i mjødurt. Den er
høy med små kremhvite blomster. Gjør et bildesøk på
«mjødurt» på google før du drar ut om du ikke vet hvordan den ser
ut. (Om du drar dit, så vær oppmerksom på at noe av mjødurten som stod
nær golfbanen s...
[Les resten: Mjodurt]
Lørdag 28. juli 2012 23:31 – 957 ord.
Det har etterhvert kommet mange mikrobryggerier i Norge, og et
middels interessant tidsfordriv er å forsøke å gruppere og ordne dem etter
egenskaper. Det finnes mange ulike akser man kunne plassere dem etter,
men her skal vi se på én: eksperimentell kontra tradisjonell.
Noen bryggerier lager og har egentlig alltid laget sære eller
robuste øl med stor personlighet. I motsatt ende av skalaen er
bryggeriene som lager gode og typeriktige øl som kanskje er mer
lavmælte og forsikt...
[Les resten: Bryggestrategier]
Tirsdag 24. juli 2012 23:11 – 534 ord.
Jeg leser i ledige stunder endel øl-bøker, helst om ølhistorie,
øltyper og ølkultur - og tidvis klasker jeg disse bøkene i
pannebrasken i frustrasjon over større eller mindre feiloppfatninger
eller myter. La meg fra tid til annen dra frem noen sitater fra slike
bøker og forklare hvorfor jeg mener det er så feil, så kanskje vi kan
rydde i noen utbredte misoppfattelser.
Først ute er Christopher Mark O'Brians Fermenting Revolution -
How to Drink Beer and Save the World (New So...
[Les resten: MaskulinHumle]
Torsdag 24. Mai 2012 18:05 – 826 ord.
Hjelp! Jeg er i ferd med å skli inn i koffeinismen. Dere får ha meg
unnskyldt at jeg på denne subbloggen for en gang skyld blogger om en
annen drikk enn øl, og i stedet tar for meg et skummelt og
avhengighetsdannende rusmiddel: kaffe.
At det er avhengighetsskapende er sikkert. Bare forsøk å være rundt
noen som forsøker å skjære ned på sitt forbruk av kaffe, så blir du
overbevist om at det er temmelig så vanedannende. Det er også lumskt i
den forstand at du opparbeider de...
[Les resten: Koffeinist]
Tirsdag 22. Mai 2012 22:29 – 1129 ord.
For noen uker siden fikk jeg invitasjon til å bli med på en rundtur
i de ennå uferdige lokalene til To Tårn Bryggeri her i Trondheim,
sammen med en smaking av de første ølene de har laget i samarbeid med
Lian Restaurant. Er det noe jeg er virkelig fascinert av, så er det å
komme under huden på et bryggeri og forstå hvordan de tenker, drømmer,
prioriterer og arbeider. Jeg vil nesten gå så langt som til å
sammenlikne bryggerier med forfattere og ølene deres med forfatternes
b...
[Les resten: ToTaarn2]
Fredag 18. Mai 2012 23:32 – 2250 ord.
Når man leser beskrivelser av hva øl smaker, hender det man snubler
over beskrivelsen «smaker som Kongen av Danmark». For de uinnvidde må
det være en særdeles bisarr referanse. Dette temaet er kanskje litt i
randsonen for øl, men sålenge noen øl smaker av Kongen av Danmark, så
får vi ta det.
Dansk Kongen af Danmark slik de er i Danmark
Orf3us/Wikimedia, CC0 1.0
Bakgrunnen er at «Kongen av Danmark» er
et sukkertøy som har vært produsert i Norge siden ...
[Les resten: Kongen av DK]
Torsdag 17. Mai 2012 09:51 – 640 ord.
Nå går vi inn i midten av mai som jeg har spådd er høysesong for
bryggerinedlegginger, nærmere bestemt en tidsluke fra midten av mai
til midten av juni. Men jeg tror ærlig talt ikke at vi kommer til å se
noen slike i år.
Som tidligere forklart vil en annonsert nedlegging i dette
tidsvinduet gi lite rom for en konkurrent til å møte nedleggingen med
spissede spesialprodukter (les: nytt lokalbryggeri) den
sommeren. Samtidig som det gir folkene bak det nedlagte bryggeriet en
tj...
[Les resten: Nedleggingstid]
Onsdag 16. Mai 2012 21:18 – 148 ord.
I forrige uke hadde Det gode øls klubb medlemsmøte om temaet øl og
ost. Det var som sedvanlig et vellykket arrangement med mange gode
opplevelser. Men den store opplevelsen var likevel ikke på
klubbprogrammet - det var et øl fra E. C. Dahls bryggeri.
Poenget er at Dahls har kommet med et eksportøl, en øltype som de
ikke har brygget på aldri så lenge. Eksporten deres holder 6,5% og har
fylde, sødme og gir banankarakteren av dahlsgjæren i rikt monn.
Men egentlig er det...
[Les resten: DahlsEksport]
Tirsdag 15. Mai 2012 17:55 – 335 ord.