Under vises blogarkiv filtrert for perioden 2011.
La oss kjøre en quiz fra tid til annen. Jeg er ingen fan av quizer
som kan løses med litt googling, så spørsmålene er nok ting som man
enten må vite eller selv finne ut av. Premier er det smått med, men
jeg satser på at heder og ære ved først å finne ut av vanskelige
spørsmål er motivasjon nok.
Lesere for ha meg unnskyldt, men jeg vender stadig tilbake til
Arendals bryggeri. Etikettene på deres Arendalspilsner bruker maritime
elementer - det er nærmest som et gammelt sj...
[Les resten: Feilnavigering]
Lørdag 31. desember 2011 03:00 – 232 ord.
Det går mot slutten av året. Jeg har blogget litt stokastisk, men
de siste par månedene har det gått temmelig så jevnt og trutt. Jeg
kunne tenkt meg å fått litt mer tilbakemeldinger fra leserne, dels for
å legge opp strategien for blog-året 2012. Når jeg bare for litt mer
tid (hah!) har jeg planlagt en liten make-over på bloggen og enkelte
endringer.
Hva mener du om bloggen?
Hva vil du ha mer eller mindre av?
Er miksen av tema grei?
Hvilke entries var mest interessante?
Hvordan...
[Les resten: Feedback]
Fredag 30. desember 2011 03:00 – 125 ord.
La meg introdusere et nytt ord: Trivselspromille, bygd litt over
samme lest som trivselsvekt - vel helt nytt er forresten ikke ordet om
vi skal tro google.no.
Hvor mange våkner opp med skallebank og anger over å ha drukket for
mye kvelden i forveien? Vel, been there, done that. Men det har
heldigvis blitt mindre med årene, delvis fordi sjarmen med flatfylla
fortar seg raskt, og delvis fordi jeg vet å begrense meg. Jeg har med
andre ord funnet min trivselspromille, og den er fakti...
[Les resten: Trivselspromille]
Torsdag 29. desember 2011 03:00 – 335 ord.
Jeg hadde for en tid tilbake en
lengre posting om logo-skipene som brukes av Arendals Bryggeri og
på Arendalspils. En kommentar spilte inn et tips om at skipet skulle
være det skipet som stamfaren til Josefsen-slekten i Arendal skulle ha
havarert med på 1700-tallet. Det er en løs tråd å nøste i, men vi har
ingen andre tråder, så la oss nøste.
Her må først nevnes at patronymet Josefsen ikke er felles for én
slekt, men felles for de som stammer fra personer som rundt slutte...
[Les resten: Josefsen]
Onsdag 28. desember 2011 03:00 – 996 ord.
En av fordelene med de nye auditoriedørene med glass er at vi som
jobber på NTNU kan kaste et blikk inn i auditoriene, lese foilene som
vises på lerretene og se hva de underviser.
For en tid tilbake hadde de en eller annen matteforelesning, og da
jeg passerte viste de en foil om fraktal geometri, der det blant annet
stod at i en slik var avstandsbegrepet om ikke irrelevant, så i alle
fall temmelig annerledes. Ja, jo - det gir mening. Så slo det meg at
øltypologien - om det er hv...
[Les resten: FraktaleOeltyper]
Tirsdag 27. desember 2011 03:00 – 1288 ord.
Jeg har tidligere sukket over regelverket for alkoholreklame (her,
her,
her
og her),
og ikke så mye reklameforbudet rent prinsipielt, som over hvordan det
faktisk praktiseres med en nulltoleranse overfor selv relevant
produktinformasjon som man selv aktivt og målrettet oppsøker. «Når
skal dette endres?» har jeg retorisk spurt. Svaret er muligens «ganske
snart».
Reklameforbudet er gitt i loven, men det er regelverk og andre
kilder som utdyper det, og det mest utdypende er gitt ...
[Les resten: NyReklameTolkning]
Mandag 26. desember 2011 03:00 – 760 ord.
Knapt har bryggerinæringen fått endelig tak på storskala brygging
uten infeksjoner eller smaksavvik, så innser de (vel, det er vanligvis
bare noen av dem som innser det) at de mistet noe underveis. Så er
det tilbake til gamle teknikker som var delårsaker til de øl-defektene
man tidligere så gjerne ville bort ifra. Det bringer oss til dagens
tema, som er eikefat.
Eikefat er temmelig vrient å bruke til brygging. Vel, strengt tatt
er det enkelt, men det introduserer uforutsigbar...
[Les resten: Eikefat]
Søndag 25. desember 2011 03:00 – 1126 ord.
Levde mennesket en gang i tiden utelukkende på øl? Det ville i alle
fall ikke noen lavkarbodiett - som et apropos i disse
diettider. Spørsmålet var utgangspunktet for et post-symposium av
antropologer i 1953.
Om du har lest ølhistoriebøker som har insinuert at øl ikke bare
var essensielt for mennesket, men også hovednæringskilde og til og med
en forutsetning for de aller eldste sivilisasjoner, så kan du
sannsynligvis følge kildematerialet til akkurat dette symposiet.
...
[Les resten: Postsymposiet]
Lørdag 24. desember 2011 03:00 – 1163 ord.
På Norbryggs juleølkonkurranse på Tautra var det foredrag med
Anders Kissmeyer - som jeg tallrike ganger har nevnt. Han er også
redaktør for Scandinavian
Brewers' Review, som er de skandinaviske bryggmestrenes
medlemsblad. Han delte ut kopier av oktobernummeret. Mange
takk! I det var det en
artikkel av Axel G. Kristiansen, direktør ved Den Skandinaviske
Bryggerhøjskole i København, om moderende bryggeteknikker for
optimalisering og strømlinjeforming av industribrygging.
Om du...
[Les resten: Superindustri]
Fredag 23. desember 2011 03:00 – 1056 ord.
Problemene rundt reklame på hjemmesidene er slett ikke borte. Nylig
sendte Helsedirektoratet ut brev til hele rukla av 208 vin- og
spritimportører, der brudd på alkoholreklame på hjemmesider var
tema. Nå var det ikke slik at de alle hadde slike brudd på
hjemmesidene, men slike brudd var så utbredt at man valgte å informere
dem alle om innskjerpingen.
På sett og vis er disse et mer «soft target» enn norske
bryggerier. For det første er det en bransje med en air av litt mer
...
[Les resten: Hjemmesidereklame]
Torsdag 22. desember 2011 03:00 – 1104 ord.
Det lyder som en kriminalgåte og er nesten like spennende. I den
gamle primstaven er 21. desember markert som «Tomasmesse» eller «Tomas
bryggjeren», og dagen er viktig i forbindelse med bryggingen av
juleølet. Men der slutter også enigheten. Her skal jeg forsøke å
spore opp bakgrunnen og peke på noen løsningsforslag. Om du vil være
med, så heng på.
Hvem var denne Tomas som har merkedag på 21. desember? Det er dagen
til apostelen St. Thomas - han som tvilte, og det er h...
[Les resten: ThomasBrygger]
Onsdag 21. desember 2011 03:00 – 1570 ord.
Kolaborasjonsbrygg - eller sambrygging - er på moten. Det er brygg
der to eller flere bryggere fra ulike bryggerier møtes på ett bryggeri
og brygger et øl sammen - tidvist også på hvert av bryggeriene i
serie. Det er flere grunner til at det er trendy:
Man lærer noe av hverandre, ja i det hele tatt er brygging en
bransje der det er mye learn-by-doing, og det er en god
læringssituasjon når man under bryggingen utbryter «hvorfor gjør dere
det sånn?» med påfølgende diskusjon....
[Les resten: Sambrygging]
Tirsdag 20. desember 2011 03:00 – 710 ord.
For en tid tilbake skrev jeg noen innlegg om New
Zealands utviklingsprogram for humle med en liste over
nye humler fra dette programmet. Jeg tenkte å gå litt nærmere inn
på dette med humlers smaks- og aromaprofiler.
Poenget er at humle inneholder langt mer enn bare alfasyrer, selv
om det er stoffet som er mest kjent. Man regner med flere hundre
smaksstoffer i humle, hvorav 22 regnes som signifikante. Disse kan
selvfølgelig opptre i en rekke ulike konsentrasjoner, og tanken er at
...
[Les resten: NZ humle4]
Mandag 19. desember 2011 03:00 – 1362 ord.
Jeg har kikket litt på statistikken som Statens institutt for
rusmiddelforskning - Sirus - utgir. Det meste av det er så tørt at det
knirker i papiret, men tidvis ramler det ut en og annen interessant
trend.
En slik trend er den økende privatiseringen av skjenkekontrollen -
eller rettere sagt gjennomføringen av den. Her er tallene fra Sirus,
hentet fra rapporten «Kommunens
forvaltning av alkoholloven 2011». De viser hvor mange kommuner
som har svart at de gjennomfører dette se...
[Les resten: PrivatSkjenkekontroll]
Søndag 18. desember 2011 03:00 – 372 ord.
Trondheim har blitt et bryggeri rikere: To Tårn, startet av lokale
krefter med pågangsmot: Børge Barlindhaug, John Sunde og Lars
Tofte. Foreløpig brygger de med kommunal bevilling på Lian Restaurant,
men et mikrobryggeri i egne lokaler ligger i kortene. Deres første øl
- JuLian Preludium - har vært tilgjengelig en tre-ukers tid. Jeg dro
opp til Lian Restaurant for å treffe og prate med folkene bak dette
bryggeriet.
Det er ikke lett å spå når antallet bryggerier flater ut, ...
[Les resten: ToTaarn]
Lørdag 17. desember 2011 03:00 – 1830 ord.
Sogn Avis hadde tirsdag en
stor artikkel av Terje Eggum om Balder Brygg - med bilder og det
hele. Du må registrere deg for å lese den elektronisk, men det er
gratis. Det er på side 8 av avisen fra tirsdag 13. desember 2011.
Generelt noen oppdateringer og korrigeringer i forhold til det jeg
skrev. Mark Brooks er ikke bryggmester, men er «knyttet til»
bryggeriet og opphavsmann til bryggeutstyret. Mark har tidligere
annonsert dette for salg for 450.000 (se her for en
beskrivelse av ...
[Les resten: BalderOppdatering]
Fredag 16. desember 2011 03:00 – 202 ord.
Med bakgrunn i den strategien jeg
refererte til tidligere, hvordan ser fremtiden ut for Ringnes i
Norge? Vel, jeg vet jo egentlig ikke, men dette er hva jeg ser for
meg, når jeg tolker strategiplanene deres på nett. Merk at jeg ikke
nødvendigvis synes dette er gode eller fornuftige planer, men det er
slik jeg tror planene må bli dersom Carlsbergstrategien skal være
veiledende.
Imsdal og Farris bør selges ut. Dette sterke merkevarer i Norge,
men det har ingenting med øl å gjør...
[Les resten: RingnesFremover]
Torsdag 15. desember 2011 03:00 – 1136 ord.
Da Anders
Kissmeyer var på Norbryggs
Juleølkonkurranse på Klostergården på Tautra,
spurte jeg ham om hvilken øltype han trodde kom til å bli den neste
store? Etter å ha tenkt seg om litt, kom han med et svar som sikkert
vil forbause mange: Pilsner.
Jeg tror jeg forstår hva han mener og hvorfor, men jeg er sannelig
ikke helt sikker på om jeg er fullstendig enig. Det tenkte jeg å
drodle litt om idag.
La oss starte med noen fakta - eller i det minste innarbeidede
sannhet...
[Les resten: ImpPilsner]
Onsdag 14. desember 2011 03:00 – 1623 ord.
Her er gratis forretningsidé til noen som liker å kjøre bil, har
teft for godt øl, har en gründer i magen, liker utvalgspuber og
spennende mikrobryggerier og ikke minst har et godt kontaktnett: en
«øl-ekspress» som kjører i ring rundt Sør-Norge. Idéen er delvis
inspirert av Petit-bilen til Petit-agentur.
Problemet som trengs å løses er følgende: Utvalgpuber ønsker seg øl
fra gode, men små norske bryggerier, men ølene kommer i små opplag og
bryggeriene er usedvanlig ...
[Les resten: Oel ekspressen]
Tirsdag 13. desember 2011 03:00 – 923 ord.
For en stund siden skrev jeg
om direktøren i Ringnes som gikk på dagen ifm noe som tekkelig
vagt ble beskrevet som strategiske uenigheter med moderkonsernet
Carlsberg, og der DN hadde gravd frem at det handlet om
sentralisering.
Men hva er egentlig denne kontroversielle strategien til Carlsberg?
Vel, deres strategiske vurderinger er ikke tilgjengelig for meg - med
unntak av hva de selv skriver på sine Websider. Derfor, la oss grave
litt i den overordnede delen av strategien som de ...
[Les resten: RingnesStrategi]
Mandag 12. desember 2011 03:00 – 1895 ord.
Så du har hørt et rykte om om noen som skal starte mikrobryggeri?
Hvor seriøst er det? Her er kontrollspørsmålene du kan stille for å
vurdere hvor sannsynlig det er at dette blir et bryggeri:
De praktiske tingene som må på plass før man i det hele
tatt har et bryggeri:
Lokaler. Har man skaffet seg bryggelokaler eller i det
minste har en plan for det? Brygging er plassintensivt, og det trengs
en god del infrastruktur i form av våtrom, vann, sikring av
avgiftsfritt lager, soli...
[Les resten: Mikrobryggerisjekk]
Søndag 11. desember 2011 03:00 – 882 ord.
Ymse ølnyheter med hovedfokus på Trøndelag og en tilt mot Trondheim.
Øl senker hastigheten i demens? Visstnok. Det høres ut
som et noe tabloid oppslag. Visstnok skal 2 glass daglig nedsette
hastigheten på utviklingen av demens, slik at de som ikke drakk
utviklet demens 85% raskere. Vi arkiverer dette under sære
forskningsresultater som kanskje kvalifiserer til en Ig Nobel.
Juleølkonkurransen på Tautra gikk i regi av Norbrygg i
år som i fjor, og Klostergården gav arrangementet...
[Les resten: News des11]
Lørdag 10. desember 2011 03:00 – 808 ord.
Denne dagen er i den gamle kalenderen viet Sta. Anna, som er Jomfru
Marias mor, og den kalles blant annet Annadag, men også Anna Røytrauv
og Anne Pissihose. På denne dagen var det flere ting som burde gjøres
i juleforberedelsene, blant annet skulle man brygge juleølet denne
dagen.
Normalt skulle ølet da være ferdig til 21. desember, som var
Tomasmesse, men mer om det senere.
Fremdeles er det omkring disse tider man setter juleølet i
Stjørdal. I gamle dager da man ikke h...
[Les resten: Annadagen]
Fredag 09. desember 2011 03:00 – 153 ord.
For noen uker siden slaktet
jeg en artikkel i Finansavisen der tema var at mange nye
bryggerier var på trappene. De hadde identifisert 20 nye
bryggeri-initiativer de siste to årene, men i praksis var det bare 6
plus/minus 2 av dem som var reelle når man begynte å grave litt i
grunnlagsdataene.
Et av bryggeriene som jeg dengang kategoriserte under «mulig» var
Balder Brygg, og jeg har nå fått mer info om det, delvis fra folkene
som står bak, og jeg har forsøkt å pusle sammen ...
[Les resten: BalderBrygg]
Torsdag 08. desember 2011 03:00 – 1217 ord.