Her er samlet mer eller mindre løsrevne fakta og info som kanskje ikke har så sterkt felles tema at det passer inn andre steder
Her kommer fasiten til helgequizen for uke 22.
Antall bryggerier i Norge.
Den første tellingen av antall bryggerier var fra 1857, trolig gjort i
forbindelse med innføringen av den første særskatten på øl, eller
rettere sagt på malt. Da var det 343 bryggerier i landet. Rett nok var
de aller fleste av dem knøttsmå.
Hvor mange bryggerier var i drift i Norge da dagens
bryggeriforening ble dannet i 1901?
Det var totalt 47 bryggerier ifølge en oversikt som
Bryggeri...
[Les resten: quiz 2018 22 fasit]
Søndag 03. juni 2018 23:14 – 952 ord.
Her kommer fasiten til helgequizen for uke 21.
Humle. Humle er ølets krydder, og er preget av
terroir. En rekke nye humlesorter har kommet de siste årene, i tillegg
til alle de eldre.
Hva er opphavet, bruksområde og dyrkingsområde Cluster
Dette er en amerikansk humle som trolig er basert på en krysning
mellom en lokal vill-humle og en humle som kom over med kolonister
allerede på 1600-tallet, trolig fra England eller Nederland. Den har
moderat med alfasyrer, og re...
[Les resten: quiz 2018 21 fasit]
Søndag 27. Mai 2018 22:15 – 1036 ord.
Her kommer fasiten til helgequizen som ble publisert for et par
dager siden. Jeg håper den var relativt vanskelig, og at fasiten har
nok løse tråder og digresjoner til å holde leserne i aktivitet en
stund.
Undergjær. Dersom vi forenkler verden endel, finnes det to
hovedtyper ølgjær: overgjær og undergjær. La oss se nærmere på
sistnevnte.
Det vitenskapelige, latinske navnet på undergjær har variert litt
over årene. Hva er «god latin» for navnet på undergjær ...
[Les resten: quiz 2018 20 fasit]
Mandag 21. Mai 2018 01:19 – 1958 ord.
Her kommer … godt forsinket … fasiten for den forrige quiz'en,
som var i uke 39.
Øltyper. IPA er en øltype med interessant bakgrunn. Strengt
tatt er vel dagens IPA et amerikansk påfunn, løselig basert på engelsk
IPA. Det er mange myter rundt den opprinnelige, engelske IPA'en.
Hvilken engelsk bryggeri-by knyttes spesielt til IPA?
Burton-on-Trent. Der var bryggeriet Allsopp først ute på
1820-tallet med å snappe opp ølsalg av lyst øl som skulle til India,
noe so...
[Les resten: quiz 2017 39 svar]
Mandag 13. November 2017 22:55 – 1197 ord.
Her kommer fasiten til fredagens quiz, om enn litt forsinket,
men sånn er det tidvis når bloggingen ikke kan ta prioritet over andre
aktiviteter.
Øltyper. En øltype som er bragt frem fra glemsel og
nesten-utryddelse er gose, en syrlig ølvariant fra Goslar som ligger
langs elven Gose, ikke langt fra Hannover og Braunschweig og ikke
minst Leipzig.
Hvilke spesielle ingredienser og smaksgivere brukes for denne
øltypen?
Gose skal være overgjæret med smak av salt, syrlig...
[Les resten: quiz 2017 38 svar]
Onsdag 27. september 2017 17:11 – 1507 ord.
Her kommer fasiten til fredags-quiz'en denne uka.
Ølhistorie. Øleksport har lange tradisjoner. Hvorfra og
omtrent når kunne vi kjøpe følgende øl som ble brygget for eksport?
(★) Hvor og når brygget og eksporterte man mumme?
Mumme er spesielt knyttet til Braunschweig. Det er et øl som
ofte knyttes til Christian Mumme, men eksistensen av ølnavnet
predaterer ham, og det er mer trolig at han brygget mumme og dermed
fått «etternavn» fra ølet gjennom sitt yrke. Den t...
[Les resten: quiz 2017 37 svar]
Søndag 17. september 2017 21:40 – 1199 ord.
Her kommer fasiten til quizen fra fredag. Jeg tar gjerne
tilbakemeldinger på om den er for lett eller forvanskelig.
Ølhistorie. Helt fra 1913 og frem til slutten av 1990-tallet
var det i Norge en begrensning på hvor sterkt ølet kunne være.
(★) Hva var denne øvre grensen for ølet lovlige styrke?
Grensen for det sterkeste ølet var på 7%. Da det ble innført i
1913 ble grensene angitt i vektprosent, ikke volumprosent, og da ble
grensene slik: klasse I ble inntil 2...
[Les resten: quiz 2017 36 svar]
Søndag 10. september 2017 22:19 – 944 ord.
Her kommer fasiten til øl- og bryggeri-quiz'en som jeg
publiserte på fredag.
Ølkultur. Hvert år deler Bryggeri- og drikkevareforeningen
ut en hederspris til noen som har gjort seg fortjent gjennom sitt
virke for øl og ølkultur.
(★) Hva heter denne prisen?
Den kalles «Årets
Ølhund», og ble første gang utdelt i 1973.
(★★) Hvem mottok denne prisen for 2016, og hvorfor?
Den gikk til Økernhjemmet, som er et sykehjem som har skapt økt
trivsel med en rekke...
[Les resten: quiz 2017 35 svar]
Søndag 03. september 2017 21:55 – 1406 ord.
Vi har alle fått med oss at det er store endringer på gang for
E. C. Dahls, men Ringnes har holdt kortene tett til brystet, så ingen
vet helt hva det innebærer.
Vi vet at det blir et Ølsenter, at det blir et mikrobryggeri med
mange ulike øltyper, at det blir brewpub og mye annet, ikke minst
endel boligutbygging. Men rundt Dahlspilsen har det vært temmelig
tyst. Mange sperret opp øynene da Ringnes stilte på et møte sammen med
Austmann for å presentere de nye bryggeriplanene ...
[Les resten: ECDahls ny visjon]
Onsdag 01. April 2015 00:13 – 761 ord.
Vi ølsnobber ligger langt etter vinfolket, men vi kommer etter med
stormskritt. Her er noen tips for deg som sliter med å bringe
feinschmeckeriet rundt ølsmaking opp på riktig nivå.
Relativt enkel og usnobbete
ølFoto: Pixabay
– CC0 Public Domain Kjemiske navn. Lær deg
noen aromaer med sære og vanskelige kjemiske navn, så som acetaldehyd
og dimetylsulfid. Kast dem frem under smakingen, gjerne med et lite
spørsmålstegn, à la: Er det bare meg som fanger litt isoam...
[Les resten: Oelsnobberi]
Fredag 27. februar 2015 07:00 – 1423 ord.
Det nærmer seg jul og det er juletrefesttid. Her er en sang som
burde ta alle hjemmebryggere på juletrefest med storm. Melodien går
naturlig nok etter «Så går vi rundt om en enebær busk».
Så gjør vi så når vi knuser vår malt,
knuser vår malt, knuser vår malt.
Så gjør vi så når vi knuser vår malt,
tidlig en mandags morgen.
Ref:
Så går vi rundt om en enebærbusk,
enebærbusk, enebærbusk.
Så går vi rundt om en enebærb...
[Les resten: Enebaerbusk]
Torsdag 19. desember 2013 04:00 – 228 ord.
Hva skjer når man heller øl i en ismaskin? Nåja, det er vel teknisk
sett ikke en ismaskin, tror jeg. Det er en Zoku
Quick Pop™ Maker kjøpt på
EnklereLiv.no.
To øl er under
nedfysing I prinsippet er det en boks med tre dype
groper, og inne i boksen er det trolig en blanding av is og glykol som
fryser og tiner ved en tilstrekkelig kald temperatur. Den legges i
fryseren, og tas frem når man vil lage is. En væske – drikkeyoghurt, saft
eller øl! – helles i gropene og...
[Les resten: BeerIce]
Torsdag 25. juli 2013 22:56 – 568 ord.
I serien obskur trivia har vi kommet til en note jeg fant i
informasjonsheftet Vår gyldne drikk fra Bryggeriforeningen
utgitt i 1971. Blant andre generelt positive fakta og vinklinger om øl
var det et avsnitt med tittel Øl i krisetider.
Der stod det at brygging av øl fjerner flere radioaktive stoffer
fra råvarene, blant annet isotopen strontium-90, og de siterer
Industrivernnytt nr 1 fra 1962:
Selv om råvarene således har vært utsatt for stråling, vil det ferdige
produkt ...
[Les resten: Atomkrigsolet]
Søndag 02. juni 2013 20:46 – 278 ord.
I forrige uke holdt jeg en quiz for Det gode øls klubb, og siden dette
var midt i kontesesongen, måtte det bli en kontinuasjonsquiz. La meg
her lenke til oppgaveteksten
og løsningsforslaget.
Det var morsomt med mange positive tilbakemeldinger. Spesielt var
det vel ordspillene og rebusene som virkelig engasjerte. Heldigvis
klarte ingen som klarte alle de tre siste deloppgavene. Puhhhh.
Resultatene er som følger .. her er angitt prosentsats, samt at det
kom dalende ned 32,18 e...
[Les resten: ALE123 2012]
Torsdag 23. august 2012 21:15 – 240 ord.
På siste halvdel av 90-tallet kjøpte jeg en plakat i Belgia med
masse bilder av belgiske ølflasker, samt et sitat av Julius Cæsar som
gikk noe slikt som så: «Av alle gallere brygger belgierne det beste
ølet».
Sitatet var til alt overmål skrevet på fire språk, latin: Omnium
Gallorum optimam cervisiam coqunt belgae, med oversettelser til
fransk (De tous les gaulois, ce sont les belges qui brassent la
meilleure biere), flamsk (Van alle Galliers, brouwen de Belgen het
beste bie...
[Les resten: CaesarOmOel]
Onsdag 11. April 2012 18:03 – 517 ord.
La oss kjøre en quiz fra tid til annen. Jeg er ingen fan av quizer
som kan løses med litt googling, så spørsmålene er nok ting som man
enten må vite eller selv finne ut av. Premier er det smått med, men
jeg satser på at heder og ære ved først å finne ut av vanskelige
spørsmål er motivasjon nok.
Lesere for ha meg unnskyldt, men jeg vender stadig tilbake til
Arendals bryggeri. Etikettene på deres Arendalspilsner bruker maritime
elementer - det er nærmest som et gammelt sj...
[Les resten: Feilnavigering]
Lørdag 31. desember 2011 03:00 – 232 ord.
Det var Kolbjørn som penset meg
inn på det: Smurfeøl. Ja, de små, blå, evig irriterende figurene som
Geir Børresen landeplaget oss med for tre tiår siden. De hadde nemlig
et øl som selvfølgelig het smurfeøl.
Smurfene kom opprinnelig fra Belgia, og la oss hoppe over puns om
belgisk blå, og gå rett på det naturlige i at de som belgiere måtte ha
et øl. Det er ikke et hvilket som helst øl, det har masse bær,
honning og masse annet rart - akkurat som et normalt belgisk øl...
[Les resten: Smurfeeoel]
Tirsdag 10. Mai 2011 03:30 – 475 ord.
Jeg tenkte jeg skulle si noe om ikke-eksisterende øl, altså øl som
er beskrevet og navngitt, men som ikke er - og aldri har vært - mulig
å kjøpe på vanlig kommersiell måte. Under litt sjekking av dette emnet
fant jeg at det var svært mange av dem - hvorav enkelte er
legendariske øl. Derfor blir dette en posting i flere deler.
La oss starte med de første fem:
Duff Beer er ølet som drikkes i tegneserien
Simpsons. Personene bak tegneserien ønsker ikke å lisensiere navne...
[Les resten: Duffbeer]
Onsdag 11. august 2010 03:30 – 839 ord.
Det er en god stund siden jeg har blogget om øl. Det har bare blitt
slik, dels fordi vi har hatt salg av leilighet, og dels fordi jeg har
ytterligere fordypet meg i bokprosjektet om øl. Jeg har skrevet på den
over ett år med varierende intensitet, men det er først i det siste at
det har løsnet litt. For spøk pleier jeg å si at det er et
tyve-års-prosjekt, så det er nitten år igjen ... :-)
Jeg tenkte at jeg kunne blogge litt parallelt med ting jeg skriver
om i boka. Det blir...
[Les resten: glaser]
Onsdag 07. mars 2007 21:07 – 719 ord.
OK, la meg innrømme det med en gang, jeg har begynt å samle på
ølkapsler. Jeg har ikke plass til å samle på flasker, og jeg har ikke
tolmodighet til å ta av etikettene, så flaskekapslene er hva jeg
konsentrerer meg om. Please! La meg slippe billige vitser om
bussjåførene Hugo og Ivar i Pondus.
Flaskekapselen fra Haandbryggeri-flaska men som har et annet design under det øverste, svarte laget.
Foto: anchr
Men i
forbindelsen med denne nye hobbyen la jeg merke til...
[Les resten: kapsler haandbryggeriet]
Lørdag 30. desember 2006 21:35 – 273 ord.