Om øl og bryggerier og øl-historie og sånt ...

2006-05-25

Fugleinfluensaen flyr videre

Via Daily Kos kommer denne nyheten. Dette er ikke hyggelige nyheter. Spesielt bekymringsverdig er nyheten om at det spres fra menneske til menneske.
  • Hvor lett spres dette? En hel familie minus en enkelt person høres temmelig spredefarlig ut, men det var kanskje en spesiell situasjon. Vi kan låne begrepet "overparity" fra kvasifysikken: en sykdom der hver infiserte person i gjennomsnitt smitter minst en annen person er overparity og vil spre seg i utbredelse.

  • Hvor dødlig er dette? Seks av syv høres ille ut, selv om det tidligere har vært noen som mener at det kun angriper eller er spesielt farlig for personer som er genetisk disponert for viruset.

  • Har de som nå er døde klart å smitte andre? Med en inkubasjonstid på ca halvannen uke, så er det slett ikke utenkelig. Med dagens reisemønster kan en spredning gå veldig fort.

 

Sikkerhetsproblemer på IBM bærbare ....

Jeg har fått ny bærbar datamaskin fra jobben, og for en gangs skyld leste jeg medfølgende papirblekker. Ja, faktisk! Men det hadde kanskje mest med at jeg satte igjen selve maskinen for lading et annet sted. Jeg kom nesten i hysterisk latter over følgende formulering fra Håndbok for service og problemløsing:
I likhet med andre elektroniske enheter må du passe godt på produktet når det er slått på. En sjelden gang vil du kanskje kjenne en lukt eller se røyk eller gnister fra maskinen. Eller kanskje høre smelling, knitring eller hvesing. Det kan betyr at en av de elektroniske komponentene har gått i stykker på en sikker og kontrollert måte. Men det kan også være tegn på et eventuelt sikkerhetsproblem. Du må imidlertid ikke ta noen sjanser eller prøve å finne ut av feilen selv.
Jeg er ikke enig at alle elektroniske komponenter må passes godt på når de er slått på. Klokkeradieoen min, for eksempel, ville vært et mareritt å slå av for hver gang jeg går ut, og det ville være direkte uproduktivt (men fristende!) å slå den av når jeg legger meg til å sove.

At lukt, røyk, gnister, smelling, knitring og hvesing er sjeldent er jo bra - men de får det nesten til å høres ut som en normal forteelse som IBM har nærmest har planlagt. Jeg synes jeg ser tilsvarende formulering i en håndboka for en bil. Men biler har jo faktisk mange deler som er spesialkonstruert til å gå i stykker "på en sikker og kontrollert måte," ... sort of, i alle fall. Men i en datamaskin? Det eneste jeg kan komme på i farta er de innrissede stripene på toppen av kondensatorer, som visstnok skal åpne seg dersom kondisen eksploderer. (Hmmm de fleste bulende og lekke kondiser jeg har sett har ikke sprukket der, jaja.)

Eller et "sikkerhetsproblem"? Joda, det er jo slik at sikkerhet på norsk er oversettelse av både safety og security fra engelsk. Men i data-norsk er vel begrepet "sikkerhetsproblem" relatert til security heller enn safety.

Det kunne jo vært interessant å ringe IBM og høre hvor ofte de regner med at det kommer røyk fra PC-en.