Om øl og bryggerier og øl-historie og sånt ...

Side 1/1: 1

2010-05-23

Alternativitetens tilstand

Hvordan står det til med alternativbevegelsen? For oss som leser Nyhetsspeilet og Prison Planet som en slags småpervertert underholdning, er alternativmessene blant årets høydepunkter. Dessverre kom jeg men ikke på Trondheimsmessa i fjor vår, og høstmessa ble avlyst, og i år klarte jeg bare å få tynt ut 4-5 timer av kalenderen min til å rekke over programmet for vårmessa. Men det var tilstrekkelig ...

Her er et sammendrag av inntrykkene mine:

 • Det er hovedfokus på utstillere som vil selge noe, og de kan hovedsaklig fordeles på følgende kategorier: spåmenn, spirituelle medier, mirakelkurterapeuter, og håndverksdingsselgere.

 • Særingene som er ute etter å frelse verden er stort sett ikke lengre på disse messene. Det var helt fritt for UFOer, kornsirkler, Nibiru, 9/11-konspirasjoner, chemtrails og 2012-ere. Det var egentlig litt koselig med disse, for de hadde i det minste overbevisning og intensitet, og bøkene de solgte var oftest sjarmerende dårlige stensiler til 30,- stk. Bøker jeg er sikker på ble solgt til kostpris eller litt under.

 • Det er signifikant at 2012-erne er borte, det er mulig at Nibiru og jordens undergang i 2012 hadde sitt klimaks i 2009; eller det er mulig at messearrangørene har sparket dem ut. For to år siden var det flust opp av dem, men nå er de borte. Kanskje det største i 2012 blir anglo-amerikanske og franko-russiske 200-årsmarkeringer? Forøvrig, de innbyrdes proporsjonene mellom de to markeringene kommer til å bli interessante, men det er en annen skål.

 • Det mest ikke-kommersielle der var den sedvanlige standsen til Maitreya-folkene. Jeg glemta å spørre om det var Raj Patel-fraksjonen eller «People's front of Judea» som var der, men samme kan det være.

 • Dernest var det en særing med sin personlig Nostradamus-retolkning, der han la mye vekt på Joachim av Fiore som foregangsmann for Nostradamus. Det var i det minste en interessant forestilling i symbolbruk, selv om noen av tolkningene var litt vel sprelske, selv i en Notradamus-sammenheng.

 • Alt rundt miljø- og bio- og organisk og slikt syntes noe nedtonet. Egosentrismen har muligens nådd alternativbevegelsen, og nå er det fokus på meg og mine engler og mine plager og min aura og mine kjente på den andre siden. Kanskje er det litt av årsaken til UFOer og kornsirkler og Nibiru og nesten alt slikt er ute: alt som ikke har messedeltakeren i sentrum er skrelt bort?

 • Det var sålangt jeg kunne se lite heckling fra skeptikere. I den grad det var heckling, var det fra alternative (no pun intended) alternativteoretikere som ville fremme sine synspunkter og teorier. En morsom episode var for noen år siden med Bodvar Schjelderup. Han presenterte sine pyramideteorier, og inni alle vinklene og kardinallinjene fikk han spørsmål om ikke dette beviste eksistensen av Nibiru i den femte dimensjon (elns). «Øhhh, nei ... det kan man ikke utlede av dette» var Bodvars litt irriterte svar. Senere ble det spørsmål om ikke dette var knyttet til Ashtarkommandoens bruk av kjærlighetsfrekvensen til å redde jorden (elns). Igjen svarte han irritert benektende. Det var egentlig litt surrealistisk at Bodvar var den mest jordnære av de som sa noe på dette foredraget.

 • Forøvrig er Bodvar Schjelderup i ferd med å bli helt i alternativbevegelsen. Følg med ham! Han er mest metafysisk og kvasireligiøs, så på en måte er han mindre problematisk i mine øyne enn mange av de andre som opptrer der. Nylig har han kommet ut med et tobindsverk som samler alle hans teorier.

Jeg rakk bare tre foredrag, det første var den innfløkt symbolistiske retolkningen av Nostradamus.

Den neste var med Bruno Grönings vennekrets fra Danmark, som fortalte om sin mester og hans Heilstrom, som jeg tror i praksis er en slags kvasireligiøs meditasjonsteknikk. Det er kanskje en bevegelse å følge med i tiden fremover, for jeg tror de kommer til å segle opp og frem

Til slutt gikk jeg på borddans med Ann-Charlotte Oksanen. Neida, vi skulle ikke danse på bordene, men bordene som skulle danse på kommando «från andra sidan». Jeg måtte dessverre stikke før man kom så langt, for foredragsholderen jobbet seg subtilt igjennom salen for å finne passende medier for å ta videre til selve borddansen, og det tok endel tid. Nåja, jeg hadde sett samme foredragsholderen tidligere, og hun var flink! Det var virkelig fornøyelig da hun - som er svensk - for et par år siden skulle snakke med de avdøde slektningene til en familie fra et sted i Nord-Trøndelag. De forstod ikke ord som farbror og svärfar, mens hun forstod ikke ord som schjølen og onkel. Så de snakket forbi hverandre og kaldlesingen holdt på å krasje helt, men resten av salen falt inn med korrigerende oversettelser, og tilsammen kom vi nesten i mål. Den gang var det kaldlesing, og imens har hun tydeligvis introdusert litt mer action i sine opptredner.

Generelt var dette en interssant nok messe, og det var egentlig nok med en kveld.

 

2008-09-19

Å lese skriften på veggen ...

Jeg har en utfordring til felles med Belsassar - men forhåpentligvis ikke fullt så alvorlig. På naborommet har man piffet opp møterommet, blant annet med en liten dekorasjon. Det ser nesten ut som en EAN-kode, men bare nesten. Og dersom du ser nøye på teksten og strekene, så tror jeg det er temmelig tydelig at de to ikke henger sammen.

Skriften Rommet

Så spørsmålet er, hva står her - i strekkoder, mener jeg.


 

2008-08-04

Gummi-hva-for-noe?

Jeg har en stund vært på jakt etter gummi arabicum (eller arabica). Det er stoffet som tradisjonelt har vært brukt som klebestoff på frimerker og konvolutter. Karl Meyers Vareleksikon, fra 1907 (andreutgaven) har en lang artikkel om stoffet, og diskuterer de ulike trær det utvinnes fra, de ulike handelsnavn, land det produseres i, ulike kvaliteter, hva man skal se etter for å vurdere denne varen osv. De la ut de ulike typene gummi: arabicum (klebrig gugge), elasticum (strikk), guttaperka (gummihinne) osv. Det var facinerende lesning.

Jeg ønsker å bruke det som lim på etikettene til ølflaskene vi brygger, for kjøpeetikettene fra bokhandlerne sitter så altfor godt, slik at jeg må bruke både glasskrape og masse ulike løsemidler for å få dem av. Med gummerte etiketter faller de av i vann, slik som etikettene på norske panteflasker og slik som frimerker.

I min naivitet trodde jeg at det ikke skulle være så umulig å få tak i denne handelsvaren, som var så utbredt for hundre år siden? Men så enkel var ikke verden.

 • Jeg startet hos bokhandlerne og pairrekvisitaforretningene og lette etter gummiert papir, men det var det ingen som hadde. Vannløslig lim var de ikke sikker på om de hadde, men det var mulig at det var det samme som vannbasert lim - de mente jeg kunne prøve.

 • Hobbyforetningen Panduo hadde hverken gummiert papir eller gummi arabicum i råform, og de hadde heller aldri hørt om det ... men de hadde vannbasert lim, de også.

 • Et par gamle fargehandlere visste utmerket godt hva det var og fikk mimrende blikk, men konkluderte med: «Det sluttet vi å føre på sekstitallet, prøv på apotekene».

 • Sykehusapoteket ante ikke hva det var, og kunne ikke finne det i produktdatabasene sine, og de foreslo å spørre i hobbyforetningene, så dermed var ringen sluttet.

Så da stod jeg tilbake med ulike opsjoner. Jeg kunne kjøpe dyrt pregummiert papir i letter-format fra USA. Jeg kunne forsøke i butikker for kunstnerartikler, for det brukes visst til utblanding i akrylmaling. Jeg kunne forsøke næringsmiddelbedrifter, for det heter også E414 og brukes i matvarer med gummiaktig konsistens, og da går det også under navnet akasiestivelse. Jeg kunne også forsøke å finne ut hvorfra E.C. Dahls får sine forsyninger, for jeg tror etikettene deres ikke kommer pregummiert.

Det gikk nesten prestisje i saken, for jeg ville gjerne finne en butikk lokalt som førte denne varen, men til slutt fikk jeg bestilt det fra en obscur danske webbutikk.


 
minner meg om... - lagt inn av Ola - 2008/8/6 14:01:24
...den gangen jeg prøvde å få tak i syrefrie konvolutter til fotosamlingen min... Jeg prøvde fotobutikker, binders, vanlige papirhandler, og våre egne kontordamer. Jeg endte opp med å bli tilsendt en kartong med 500 vanlige konvolutter med NTNU logo (antgelig dekket av annumet mitt)... og da ga jeg opp hele greia.
- lagt inn av Apotektekniker - 2008/12/11 17:11:24
Du får tak i det på apotek bare be dem søke på Acacia gummi!!!
- lagt inn av - 2009/3/26 14:26:21
KEM på brenneriveien i Oslo. Hobbybutikker i Norge er nesten bare dritt. Dårlig utvalg, dårlige materialer og en helt rå pris.
- lagt inn av Kristin - 2009/6/22 16:07:12
KEM pleier å ha gummi arabicum, men visste ikke når de får det inn igjen... Jeg hart vært på en god del apotek nå, men de sier de ikke har til tross for at jeg har bedt dem søke på acaciae gummi. Men i dag fikk jeg napp på "Ditt apotek", de har Acaciae gummi i 1 kilos pakker (varenummer 309419). Måtte bestille, men det tok bare to dager.

2008-07-21

Oversettere og illusjoner

Av og til snubler man over svarene på spørsmål man aldri bevisst har stilt seg. Det skjedde da jeg nylig leste på sidene til Prosjekt Runeberg.

Temaet er oversetting av bøker, der norske forlag er svært flinke med å navngi oversetter, langt flinkere enn i mange andre land, sålangt jeg har registrert. Jeg har alltid syntes det har vært en fin skikk at de som yter noe og legger igjen hjernesvette får den symbolske påskjønnelsen det er å få navnet sitt foran i boka. Men det var visst ikke dét som var motivasjonen.

Det er veldig lenge siden forlagene var små bigeskjefter for familieeide bokhandler. Idag er forlagene ofte store konsern, og de har nok mest av alt fokus på å tjene penger. At en oversetter får navnet sitt i boka skulle man tro var langt ned på prioriteringslista, for det er tross alt bare innleid hjelp.

Når oversetterne likevel nevnes, er det fordi den oversatte boka er et åndsverk der opphavsretten er delt mellom oversetter og opprinnelig forfatter. I praksis er det vel forlaget som sitter på oversetters del av opphavsretten. Dersom oversetter ikke er angitt på utgivelsen, ansees det som et anonymt verk hva oversettelsen angår. Dermed løper opphavsretten for denne delen av fellesverket sytti år fra utgivelse. Men om oversetter er spesifiert, så løper opphavsretten sytti år fra han eller hun dør. Om oversetter er i tyveårene, kan det raskt gi forlaget femti ekstra år med opphavsrett til den norske versjonen av boka.

Jaja, det var den naive illusjonen.


 

2006-02-05

Hvor presise er avisene?

La oss bruke skipstragedien fra Rødehavet for å se hvor presise avisene er. Det virker som de bare sitter og koker og sammen noen omtrentlige oversettelser av hva de får fra pressebyråene, men uten å sjekke noe som helst. Først tar vi tak i denne artikkelen.

Tre personer sett i livbåter var tittelen på et avsnitt, mens inne i selve avsnittet var det: Mannskapet i et redningshelikopter har rapportert om at de har sett tre personer i en redningsbåt. Det reelle var at man illustrert tragedien med at i én av livbåtene (og trolig var dette en redningsflåte) var det så lite som tre personer til tross for at den burde kunne tatt et sted mellom 50 og 100. Her er VG ikke akkurat presise, og det virker som de forsøker å skru opp krisa.

VG gjør et stort poeng av at skipet plutselig forsvant fra radaren og kaller det en mystisk forsvinning. De har endog ringt opp Arild Wegener som er avdelingsdirektør i Norges Rederiforbund som siteres å ha sagt at Dette høres helt besynderlig ut og Dette høres helt ekstraordinært ut. Jeg skulle gjerne visst om han føler seg feilsitert. Det er ingenting besynderlig eller mystisk med at skip som synker forsvinner fra radaren, tvert om. Det som evt er snodig at skipet ikke fått varslet over nødkanal at de var i ferd med å synke. På meg virker som det om VG lefler med at det må være en kapring eller terrorangrep eller en slags ondsinnet senking. Så etterhvert viser det seg at nødrop har blitt oppfattet, blant annet fra et redningssenter i Skottland og fra andre skip i nærheten. Det som gjenstår som besynderlig er altså bare at ingen har rapportert at de lokale redningsorganisasjonene oppfattet noen nødsignaler.

Bedre blir det når VG påstår Skipet skal ha forsvunnet fra radarene like etter at det forlot havna i Dubah [...] Mens de tidligere i meldingen skriver de [skipet] var bare 62 miles fra land da det plutselig forsvant fra radaren - for så like etterpå å komme med at [...] nær stedet der skipet sist ble observert på radaren, omtrent 40 miles fra Hurghada i Egypt. Til overmål har de også utsagnet skipet befant seg i Rødehavet utenfor kysten av Saudi Arabia, da det plutselig forsvant fra radaren. Det er ikke indre konsistens i disse utsagnene. Jeg tror det bare er VG som repeterer hva de leser fra ulike nyhetstelegrammer uten å tolke eller konsistenssjekke det. Forøvrig sier Dagbladet at ferja forliste knappe ni kilometer fra land.

Overfarten fra Dubah til Safaga er omkring 200 km eller kanskje 125 miles (det sies ikke noe om dette er norske mil, amerikanske miles, sjømil eller nautiske mil, men det må trolig være amerikanske miles). Dette er på tvers av Rødehavet som er temmelig så jevn i bredde, så å si bare 62 miles fra land misvisende siden dette er omtrent så langt du klarer å komme fra land i Rødehavet. Et sted klarer de endog virkelig å rote det til, for de skriver at skipet sank 70 kilometer utenfor havnen Dubah i Safaga.

På et tidlig tidspunkt meldte VG Det er meldt om at flere døde er observert flytende i vannet. De døde kroppende kommer trolig til å tiltrekke seg haier. (datert lørdag kl 09:55) Men etterpå kommer de med en avkrefting der de har intervjuet en marinbiolog: Det er en myte at hai går til angrep på mennesker ved skipsforlis. Menneskene dør snarere av panikk eller utmattelse. Så kommer haien og rydder opp etterpå. (datert lørdag kl 10:25) Det hadde vært interessant å visst om VG ble kontaktet av folk som påpekte feilen, eller om den ble avdekket fordi man ringte rundt for å utdype temaet.

Det var en stund uklarhet om hvilket skip som hadde sunket, og det ble presentert som "Salaam 98", mens det egentlig var "MS Al Salam Boccaccio 98". VG er veldig tydelige når de påpeker at det ikke er hos dem forvirringen har oppstått: De første bildene som ble sendt ut på de internasjonale fotobyråene, var "Salaam 89". Senere kom bilder av skipet øverst i denne artikkelen, som er "MS Al Salam Boccaccio 98". VG klarer imidlertid i sin oppklaring å si at de to skipene er søsterskip, hvilket er helt feil, selv om rederiet har endel søsterskip av det som nå sank.

I en artikkel presenteres det en teori om at det har en kjempebølge som skulle ha spist skipet, som altså fremdeles omtales som mystisk. Det er en teori som er tatt ut av luften. Selv om noe slikt er mulig har ingen av de overlevende eller redningsmannskapene uttalt noe som tyder på noe slikt, og ingen har meldt om at en slik kjempebølge skulle nådd land. Men kjempebølger selger trolig, og det er lov å fabulere om det i ordelag som ikke forplikter men som allikevel kan tolkes som slik-skjedde-det.

I starten ble skipet omtalt som "cruiseship", noe det ikke er. (Bilferger er plassmessig ineffektive som cruiseskip.) Senere ble skipet omtalt som "cruiseskipet eller ferjen". Da den var ny hadde ferja plass til rundt 600 passasjerer, og hadde omtrent like mange lugarplasser. Etter ombygging fikk den rundt 800 lugarplasser og plass til 1300 passasjerer. Jeg har sett referanser til at den kunne ta både 2500 og endog 3000 passasjerer, men jeg vet ikke om det er korrekt. Dette er en opprinnelig standsmessige ferje som er blitt ekstrem-påbygd og som idag er en balje der man dytter folk inn som sild i tønne. Det er overholdet ikke noe cruiseskip.

Verst og aller mest spekulativt er imidlertid Dagbladet, som nesten mer enn indikerer at ferja hadde baugport av samme type som fra Estonia. De skriver i en artikkel at Eksperter hevder at ferja hadde samme baugportkonstruksjon som "Estonia", passasjerskipet som i 1994 sank i Østersjøen. og senere skriver de: Mye tyder på at passasjerskipet som forliste i Rødehavet i går formiddag, hadde samme baugdørkonstruksjon som «Estonia» - bare mye eldre og mer utdatert. Disse ferjene bruker hekkporten, slik at de kan ligge side mot side og bruke minimalt med kaiplass. En hekkport er noe helt annerledes enn en baugport på en ferje som har flat hekk (i motsetning til f,eks Flakk-ferja, som er lik foran og bak. Hekkporten kan tydelig sees på søsterskipet MS Carducci, men noen baugport har ingen i denne klassen med skip, se bildene av MS Al Salam Manzoni 94. De kan nok ha sideporter - som er synlig på bildet - men det blir noe helt annet enn Estonias baugport.

Kvaliteten på disse meldingene fra VG og Dagbladet er ikke imponerende. Det kunne vært interessant å ta for seg en reell sak og blinke ut endel avviser, polle dem for hva de legger ut og når, og ikke minst hva de retter. Man trenger nok full oppmerksomhet noen dager for å gjøre noe slikt, men jeg er redd resultatet ville bli forstemmende lesning. Jeg har dessverre ikke hatt i nærheten av nok tid til å gjøre dette med denne saken.

 

2006-01-14

Avholdsbevegelsen fremdeles på tilbaketog

Siden krigen krigen har avholdsbevegelsen vært på stadig tilbaketog. Deres storhetstid var under og like etter første verdenskrig - da det ikke var så helt utenkelig at de ville vinne en 'endelig seier' og forvise alkoholen for alltid til kjemilaboratorier. Men etter dette har det bare gått en vei med dem. Det foreløpig siste tapte slaget stod i Westerville i Ohio, der de nylig tillot å servere øl igjen etter 131 års tørrlegging. I 1875 ble den lokale saloon bokstavelig talt sprengt i lufta, og stedet har vært tørrlagt siden - dog ikke helt uten en viss motstand.
 
- lagt inn av Anders Christensen - 9/17/2007 22:38:50
testing tsetste ddd dddd asdfasdfBR
foobarP

asdfsdf

2005-11-13

Helvete er varmere enn himmelen ...?

Noen med litt mer fysikkunnskaper og bedre tid enn meg har regnet på saken, og kommet frem til at himmelen (på ca 525ºC) - tross rykter om det motsatte - er varmere enn helvete (som kun holder 445ºC). Utledningen finner du her. Kilden er urokkelig og autoritativ, for det er bibelen.

 

2005-07-03

Et litt hjemlig Nagorno-Karabakh

Vi kjenner alle til hvordan enklaver inne i nabostaters områder er en kilde til stridigheter. Det jeg ikke visste var at Sør-Trøndelag har to slike enklaver inne på Nord-Trøndelags territorium.

Jeg fant historien på et forum jeg leser fra tid til annen. Det er kort og godt to gårder som ligger som enklaver. Dersom du skroller nedover i historien finner du at en deltaker har gjort litt detektivarbeid, og at dette stemmer - enn så rart det er. Kartverket har også bekreftet at "slik er det bare, ja vi vet det ser idiotisk ut, men det fylkene som trekker opp grensene, vi bare tegner og gjengir dem".

For de som er late, tar jeg med en referanse til kartet her, rått og brutalt referert til der det ligger i forumet for norske geocachere:


 
Har sett den der... - lagt inn av Gustav Foseid -
Takk for å "oppklare" den enklaven der. Jeg har sett den på et turkart, men klarte aldri å bestemme meg for om det var noe rart eller bare en feil på kartet.

2005-04-25

Operaboss må svømme ...

Lærdommen er: Du skal aldri, ALDRI, ALDRI love eller true med noe som du ikke er villige til å faktisk gjennomføre. Adm dir i Opera Software lovet før helga at han skulle svømme fra Norge til USA via Island dersom det ble lastet ned mer enn en million kopier i løpet av helga. Det ble lastet ned 1.050.000 kopier.

Se http://www.opera.com/swim/ for mer info.

PS: ikke tro på alle de som mener at Golfstrømmen er så varm, den er faktisk temmelig kald.

 
- lagt inn av Magni -
"after three laps at Bislett Bad on Saturday I realized, as I was heaving like a whale, that I should probably have started the training a little bit earlier" Ja, kanskje det ja! EIGENTLEG burde han jo få eit amerikansk marinefartøy til å ankre opp i fjorden, så kunne han få den islandske ambassaden til å erklære gummibåten "Phantom" som islandsk territorium og putte mor med kakao ombord der. Etterpå var det berre å fortsette til det amerikanske marinefartøyet. Det kan iallfall under tvil passere som islandsk og amerikansk territorium. Eller akvatorium.

2004-11-08

Leger og ørevoks

Magni fortalte forleden om en lege som hun hadde lest om. Han likte best de pasientene som hadde ørene tettet med ørevoks. Det var ingen andre pasienter som han kunne 'helbrede' på stedet, og som forlot legekontoret - der og da - 100% frisk igjen. De smilte fra det ene (gjenåpnede) øret til det andre. Mange av de andre pasientene hans ble nok også friske, men de forlot legekontoret med en resept og en viss rekonvalesenstid.

Jeg forstår ham så godt. Det store spørsmålet er hva innen IT-drift gir samme umiddelbare transformasjon fra alt er forjævlig til det reneste paradis. Har noen et forslag?

 
- lagt inn av Jorg Rødsjø -
Vel - hva med når noen kommer og tror de har slettet all mailen sin eller hele hovedfagsoppgaven sitt, og så kan du fikse det ved å vise skjulte filer eller 'angre' i word eller noe sånt. Det bruker gjøre susen.
- lagt inn av Stian Søiland -
Ja, jeg ble dagens helt en dag jeg satt på Orakel og en jente kom løpende inn med en diskett som hadde inneholdt hovedoppgaven hennes. (frie-fag-folk og disketter altså!). Word viste bare firkanter! strings /dev/fd0 gav ut så og si hele teksten - inkludert det hun hadde slettet tidligere, og hun var superfornøyd og løp glad og strålende ut, selv om hun hadde mistet all formattering og norske tegn. Jeg lurer på om hun lærte at "diskett" kanskje ikke er det lureste.

manglende brikken.

Til det påpekte Tollef at den manglende brikken bare sees om den er den eneste som mangler, så dette har noe med struktur å gjøre. Og ingen merker en manglende brikke i et upuslet puslespill.

Selv vil jeg gjerne få påpeke at det stormer mer i vannglass enn i esker med puslespillbrikker.

 

Side 1/1: 1