Om øl og bryggerier og øl-historie og sånt ...

«  Besøk til Tautra kloster   |  En TTrist historie  »

2008-06-06

Ugress og litt til

Mesteparten av hagearbeidet idag gikk med til ugressluking. Jeg tror jeg har funnet ut hvordan jeg skal ta knekken på skvalderkålen. Det er ingen supervekst, og om jeg bare fjerner alt over jorden og så mye røtter jeg finner for hvert skudd den setter, så må den før eller senere gi seg. Det tar lang tid å renske opp skikkelig, men etterpå er det tilstrekkelig å luke over det som kommer opp etterhvert. Jeg tror ... og håper ... at det er tilstrekkelig. Under er en kvast med utysket (den heter forøvrig også blant annet tyskerkål) som jeg ikke har fått tatt ennå.

Ellers er rhododendron i ferd med å springe ut. Stakkaren har nok ikke hatt det så lett, for det er en surjordsplante som står i akk så basisk leirjord. Dernest har den nesten druknet i isolasjon som vi har handlet til oppussingen av huset. I år er den gjødslet, så vi får se.

En annen artighet er den sorte tulipanen med rufsete kant. Jeg tror det kanskje var en av de som Magni kjøpte i Amsterdam. Tulipaner i alle fall vakre, og de er knyttet til Amsterdam gjennom den store tulipanspekulasjonen på 1630-tallet, da prisene for tulipanløk steg til idiotiske høyder. Før markedet kollapset solgte man futures: småløkene som ville komme på den løken man snart skulle kjøpe. Likheter med spekulasjonsbobler nærere vår tid er ikke tilfeldig, for det hele er rotfestet i mennskelig grådighet og naivitet.

En annen plante som setter blomst nå er pipeløk. Jeg har ikke så stor tue av dem, for jeg kjøpe en avlegger for ikke så mange uker siden. Jeg får la den stå i fred et år eller to før jeg begynner å høste.

Men aller finest akkurat nå er syrinen på østsiden, som er i full blomst. Den er temmelig høy, kanskje 6-7 meter, og bildet tatt oppover fra ståhøyde. Dernest blomstrer hekken med sibirerteblomst, men det er lang mer beskjedne blomster, kanskje jeg beskar dem litt mye i fjor?


 
Skvalderkål - lagt inn av Håvard - 6/8/2008 14:37:53
Jeg har ei kort liste observasjoner/teorier om skvalderkål: - Skvalderkål vokser ikke i ei jevnlig klipt plen. - Skvalderkål bruker sin første og mest intense energi på å få opp masse store blader - Skvalderkål lager et intrikat og kraftig rotsystem som brukes som ett av spredemidlene - Skvalderkål får blomster og sprer seg vha. dem om den får stå lenge nok Utifra det har jeg konkludert litt: - Skvalderkål trenger stort bladareal for å overleve - Skvalderkål trenger stort rotsystem for å underholde bladarealet sitt Så, for å bekjempe skvalderkål kan du: a) Luke vekk bladene b) Fjerne røttene c) Luke vekk bladene og fjerne røttene Selv har jeg testet å bare luke vekk bladene sånn omtrentlig etterhvert som de dukker opp, sånn at andre vekster får tilgang på sollyset i området. Det virker som om det har ført til at skvalderkålen har måttet gi opp for sesongen. Altså lite arbeid med stort utbytte. Hold den bare tilbake til noen andre planter har tatt over.
Metakommentar - lagt inn av Håvard - 6/8/2008 14:44:13
Hvaslags format er det du tillater på datoen på kommentarene dine nå da? 6/8/2008 - 8. juni 2008? ;)
beskjemmet - lagt inn av Anders Christensen - 7/18/2008 15:31:53
Ja, jeg rødmer litt over formatet på datoene ....
Fra nå av skal det komme korrekt - lagt inn av Anders Christensen - 2008/7/18 15:41:15
.... men alt det gamle må endres manuelt

Legg igjen en kommentar(obligatorisk)

(valgfri, bruk gjerne http://... eller mailto:...)

(optional)


Hvor mye er to pluss tre - med bokstaver?
Lagre navn og E-postadresse for meg til neste gang

«  Besøk til Tautra kloster   |  En TTrist historie  »