Om øl og bryggerier og øl-historie og sånt ...

Side 1/1: 1

2011-06-22

Infisert og nydelig

Sukk, her sitter jeg med batch 63 av vårt hjemmebrygg. Det er en nydelig SMaSH laget på amber og Simcoe ... og så er den infisert. Jeg vet ikke om det er det korrekte navnet, men «micro-derm» er hva mange kaller denne infeksjonen for. En tynn melkeaktig hinne på toppen av ølet, som kan blåse seg opp til tynne bobler av betydelig størrelse. Kanskje ikke helt ulike eggposene til enkelte edderkopper.

Sannsynligvis var den en sluggish start på gjæren som gjorde at noen bakterier eller annet snusk klarte å få tak, og under sekundærgjæringen kom de første synlige tegnene. Jeg tappet på flasker, men faenskapet dukket opp i hver eneste flaske.

Nå har jeg helt en flaske gjennom filter, og det et et nydelig øl med en herlig humlearoma. Kanskje litt tynnere enn jeg husker det ved om stikking, og muligens med litt i overkant med estere. Når ferien er over og jeg får smakt det neste gang er det kanskje helt ødelagt. Og så blir det uthelling. Buhu.

Som filter brukte jeg forøvrig min datters bleieinnlegg. Nei, ikke de brukte, selvfølgelig! Vi bruker tøybleier, og i hver bleie legger vi et stykke papir innerst for å skille væske og tyngre ting. De papirene har nødvendigvis de egenskapene man ser etter: slippe væske raskt igjennom (så det ikke flyter ut på siden av bleien), sterkt så det ikke revner, og passelig god evne til å holde tilbake alt som ikke er væske. Jeg kunne brukt kaffefiltre, men erfaringen er at revner raskt etter at de er blitt gjennombløte. Bleieinnleggene holder styrken i timer - og sikkert dager uten at vi har utsatt Ada for slik testing.

Og nå er ikke Simcoe fra 2010-høsten å få tak i lengre. Så det blir lenge til jeg får brygget dette ølet igjen. Dersom noen i Trondheimsområdet vil se - og forøvrig smake - på dette ølet, så si ifra. Den vil formodentlig gå ypperlig sammen med aceton-sideren min fra 2009-høsten av epler.

 

2010-11-22

Batch 59: Blekansikt US Pale Ale

Igår satt Steinar og jeg en ny batch av blekansikt. Det var etter samme oppskrift som forrige batch, men vi måtte justere ifm humla. Vi har tidligere brukt Riwaka og Amarillo, men vi hadde ikke disse denne gangen, så vi improviserte med Simcoe og Nelson Sauvin. Håpet vårt er å lage en god US pale ale som bikker i retning av en IPA, med masse humlearoma. Vi syntes Amarillo og Riwaka passet godt sammen, og vi krysser fingrene for Simcoe og Nelson Sauvin som parhester.

Her er bryggets vitale data:

5kg Muntons Maris Otter Pale Malt
300g Lys Krystallmalt EBC 150
300g Flaket hvete - gir ypperlig skum
Mesket i 90 min med 15l vann på rundt 65,5°C
Skyllet med 18l vann
Vann modifisert med kalsiumsulfat: 6,1g + 8,1g
Tappet 28,25l på 13,3°P over 60 min.
Det siste som ble tappet var på 3,1°P og pH 5,6 (*)
17g Simcoe (12,2% alpha) i 60 min og 17,3g i 30 min
17,4g Nelson Sauvin (12-13%) i 10 min og i 1 min
Tappet 24l etter kjøling
Gjæres på ca 21°C med Safale US-05 (**)
Meskeeffektivitet: 84%, total effektivitet: 78%
Skal tørrhumles med ca 35g Nelson Sauvin

(*) Jeg er i ettertid usikker på om pH-målingen var korrekt, da jeg mener at brygget snirklet seg opp mot 5,8 mot slutten. Uansett var det langt unna tvilsomme verdier.

(**) Jada, jeg vet vi har lovet å gå over til flytende gjær, men vi hadde ikke noe som plasset akkurat her, og dessuten var det en reproduksjon av en tidligere batch som også hadde brukt US-05 ... så da så.

Gjæringen var kommet greitt i gang da jeg sjekket i dag morges, 12 timer etter at vi satt gjæra.

For de som måtte ønske det, er det mulig å følge med gjæringen på følgende link. Den ble satt til gjæring like etter klokken 19:00, men det var først to timer senere at vi husket å sette varme på den termostatstyrte kassa som vi gjærer i. De fire grafene er rød for lufttemperaturen i gjæringskassa; lyseblå for lufttemperaturen like over varmeelementet; grønn for temperaturmåling like under gjæringskaret; og mørkeblå for temperaturmåling utenpå siden av gjæringskaret (merkingen av de to sist er reversert på grafen ... jaja)

Oppdatering 2010/12/05: Hovedgjring og trrhumling

Her er hovedgjringen - joda, den skulle nok vrt omstukket litt tidligere, for dere ser at hovedgjringen gikk over de frste 3-4 dagene, da temperature i gjringsbtta var opp mot n grad hyere enn temperaturen i gjringsbsen. Grafen starter omtrent ved pitching av gjr, og den gr frem til omstikking. Det vil si, vi pitchet gjr to timer fr dette, men glemte sette p temperaturstyring av gjringsboksen, slik at temperaturen falt de frste timene. Men det ser ut til at det har gtt bra likevel.

Gjringstemperaturer

Ellers er den n etter omstikking humlet med 43g Nelson Sauvin. Den holdt 1.010 ved omstikking, men var ikke blitt klar enn. Sukk, jeg synes huske at vi glemte Irish moss i dette let - igjen!


 
testing - lagt inn av Anders Christensen - 2010/11/23 07:53:55
testing ,,,
Nelson og simcoe - lagt inn av Gustav - 2010/11/23 08:01:57
Etter min erfaring er ikke nelson sauvin og simcoe noen spesielt vellykket kombinasjon. Jeg har omtrent 20 liter bevis, for å si det slik, men når dere har kokt simcoe i 30 minutter så bør det bli bra. Skulle dere få lyst til å bruke simcoe i tørrhumlinga vil jeg fraråde det. US-05 og tørrgjær er forøvrig kraftig undervurdert,

2010-06-15

En extra special bitter søndag

I forgårs satte jeg hjemmebrygg batch 52 - en extra special bitter. Det var ikke noe spesielt med den, i hvert fall ikke noe ekstra spesielt. Men jeg er litt fascinert av å forsøke å lage godt øl med basale ingredienser, for vi har for ofte dyttet inn litt av alt i ølene våre. Uten at vi kjenner det rette balansepunktet mellom smakene, blir det lett til at én smak overdøver de andre. Og uten at vi kjenner til styrken på smakene i ingrediensene og hvordan de varier fra innkjøp til innkjøp og med lagring, så blir det uansett som å skyte på et bevegelig mål.

Derfor ble denne bitteren «back to basic», med pale, litt crystal malt og en rikelig mengde East Kent Goldings. Den holdt 1.060 - som er øvre område for typen, og like under Norbryggs konkurransegrense for sterkøl. OK, så var det litt konkurransetaktisk. Men ikke kritisér meg for det. Vi har en rekke bryggerier her til lands som profilerer seg som mer eller mindre kompromissløse, men likevel tenderer til å ende opp med mange øl i området 4,5-4.7%.

Apropos humle, så brukte jeg blomst, ikke pellets, og jeg ble virkelig overrasket over hvor mye kvist og blad (ja, humleblad, ikke humleblomstblad) det var i denne pakka. Det var en småpakke pakket av Brewferm, og jeg hadde egentlig forventet bedre fra dem. Jeg begynner å forstå hva man mener når man snakker nedsettende om maskinplukking.

Bryggingen gikk greitt, med unntak av luftingen. Alle hjemmebryggere vet at vørteren må luftes for å få inn oksygen så gjæren kan starte i en aerob fase der den formerer seg, før den går over til en anaerob, alkoholproduserende fase. Riktig mengde oksygen er vanskelig å beregne uten måleutstyr, og det blir usmak på ølet om det kommer for mye oksygen inn. Men om man tilsetter luft, så er det bare å mette vørteren, for blandingen av nitrogen og okysgen i luft gjør at en vørter mettet med luft har omtrent rett mengde oksygen. Det er så utgjort at kreasjonistene burde tatt det med som et gudsbevis på ID.

Så jeg desinfiserte lufteutstyret, koblet til luftfilter og satte det på - og så gikk jeg for å utføre min del av kveldens leggeritual for Ada. Man kan jo ikke overlufte vørter ... trodde jeg! Da jeg kom tilbake etter en god stund var det et skrekkelig syn som møtte meg. Gjæringsbøtta var i utgangspunktet kanskje 80% full og med 15-20 cm fribord. Likevel hadde luftingen generert så mye og så tykt skum at lokket hadde løftet seg av og satt som en hatt på et digert skumhode som langsomt vokste seg ut av gjæringsbøtte. Et virkelig frankenbrygg som jeg irriterer meg irrgrønn over at jeg ikke tok bilde av.

Det hele skyldes nok vår hemmelige ingrediens for å skape et vakkert, robust, tett og holdbart hode på ølet. Nei, jeg kan ikke si hva det er, for da er det ikke vår hemmelige ingrediens lengre. Den er i alle fall tillatt etter Renhetsloven - i alle fall enkelte versjoner av den.

Så der stod jeg da og forsøkte å piske skummet ned i vørteren igjen. Infeksjonskilde? Næææ, kan ikke forstå hva du mener med det! Jaja, vi får drikke den opp før eventuelle infeksjoner har kommet for langt. Gjæringen kom i alle fall relativt raskt igang på 19 C, med tydelig aktivitet neste morgen og god aktivitet i gjærlåsen etter 24 timer.

Og så glemte jeg Irish moss denne gangen også. Pokker, akkurat det begynner å bli en vane. Det aner meg at dette ikke blir noe konkurransebidrag til NM i mars.

 
VeERcieKHC - lagt inn av myclwkxyq - 2011/6/12 13:42:25
qp6jUu , [url=http://dsckeldaxcdh.com/]dsckeldaxcdh[/url], [link=http://mjqbhytpjnhq.com/]mjqbhytpjnhq[/link], http://ajmetxxhjyln.com/

2008-09-21

Igang med hjemmebryggingen igjen

Etter et opphold på grunn av masse ulike årsaker, er vi kommet skikkelig igang med hjemmebryggingen igjen. Både juleølet og nyttårsølet er snart i mål. Jeg bekymrer meg litt over om det er for mye krydder i juleølet, men Steinar mener det burde vært enda mer.

Vi satt en Nut brown ale som vi laget med havregryn som vi selv hadde ristet i stekovnen. Det gav helt klart en nøtteaktig smak som jeg tror noen vil like og andre vil hate. Det er humlet med Styrian Golding fikk meg til å rynke litt på nesa. Steinar liker den, men jeg er mer skeptisk - det gjenstår fremdeles å se hva det blir til.

I går laget jeg et røykøl på malt jeg kjøpte fra Sverige. På Gotland har de en tradisjon for røykøl som har mye til felles med tradisjonene i Stjørdal - selv veden de bruker til å tørke malten er den samme. Bryggingen gikk sånn måtelig. Jeg er litt for bortskjemt med velmodifisert malt av høy kvalitet, så en oppskrift der det var 3kg røykmalt utav ca 4,7 kg totalt ... der ble det litt for lite sukker. Problemet var at jeg mesket på én temperatur, mens denne malten nok trenger mer kjærlig behandling på ulike temperaturer. Jeg reparerte med sukker, maltekstrakt og molasse, men uten at jeg ennå vet hvor det tar ølet. Prøvesmakingen idag var lovende (masse røyksmakt som faktisk var helt utmerket), men ølet er fremdeles for søtt til å danne seg et godt bilde. Et annet problem var at den svenske malten var ujevt tørket, så det var endel brente korn inni der, og dermed ble ølet altfor mørkt, det er mulig det ender opp et sted mellom en brown ale og en porter. Jaja, vi får være mer forsiktig neste gang vi bruker denne malten.

En skotsk eksportøl ser også ut til å bli bra. Jeg brygget den en dag Steinar dukket sent opp til bryggingen. Steinar er hop-head, men når han ikke kommer i tide, er det jeg som pusler oppskriften sammen helt alene, og da blir det masse malt og lite humle - sånn er det bare. You snooze, you loose!

Idag satte vi en Bayer, og måtte gjøre modifikasjoner både mht gjær, humle og malt, men forhpentligvis blir den ikke så annerledes enn den forrige batchen med samme oppskrift, for den var faktisk god.

Det er blitt nokså kaldt i kjelleren siste par ukene: det har gått fra rundt 18C til 14C, så nå binder vi IKEA-fleecetepper rundt gjæringskarene med overgjæret øl, mens sesongen for undergjæret øl såvidt kan begynne å starte.


 
- lagt inn av Øystein Svendsen - 2008/9/21 21:55:08
Nederst i veien der du bor, dvs. nr 14 så står det ca. 10 kilo stjørdalsmalt i spisskammerset mitt. Frister det å bruke det, så er de bare å komme og få. Jeg vet ikke helt hva jeg skal brygge med det, etter en noe uheldig runde med noe som skulle bli røyk-øl, som ble noe slik som 50/50 blanding av Bud-light og Laphroaig.
- lagt inn av Anders Christensen - 2008/9/21 22:46:04
Jatakk! Det høres veldig spennende ut. Jeg vil veldig gjerne forsøke meg på det.

Side 1/1: 1