Beskrivelser av opplevelser og reiser til og besøk på bryggerier, utesteder, festivaler og lignende, gjerne med et personlig og fortellende snitt
Det er en av de minste og samtidig kanskje den eldste ølfestivalen i Norge, men det er
også den minst kommersielle og den mest spissede. Det er i hvert fall den minst
publikumsvennlige rent tidsmessig. Selv synes jeg den er blant de mest interessante. Vi
snakker om Maltøltestfestivalen på Berri-hytta i Stjørdal, som i år ble holdt for 32.
gang.
Rammene for festivalen gjør den naturlig liten, både i tid og rom. Den starter andre
juledag klokka 10:30. Berri-hytta – der ...
[Les resten: Maltøltestfestivalen 2022]
Mandag 02. januar 2023 21:09 – 1805 ord.
På en tur med Brew Bus Amsterdam besøkte vi tre bryggerier – uten
at vi på forhånd visste hvilke. Etter et besøk på Oedipus
Brouwerij var neste bryggeri Friekens Brouwerij, et temmelig
særegent bryggeri og en meget særegen brygger, og på alle måter en
stor og interessant opplevelse, og dagens høydepunkt.
Sceneskifte: ut i naturen
Nest post på programmet – Friekens
Brouwerij – lå 3-4 kilometer mot nordvest i forhold til det første, i bydelen
Molenwijk. Her hadd...
[Les resten: Brew Bus Amsterdam Friekens]
Søndag 11. september 2022 22:31 – 2369 ord.
Vi ferierte i Amsterdam i sommer, og i forkant gav min kone meg et gavekort på Brew
Bus Amsterdam, som er en blåtur til tre utvalgte små-bryggerier i Amsterdam, der noe av
poenget er at du ikke vet hvilke bryggerier som skal besøkes. Det første bryggeriet
viste seg å være Oedipus Brouwerij, og senere skal vi se på det to andre.
Et gavekort
Påminnelse om turen nesten dag og instruksjoner om oppmøte
Skjermdump fra whatsapp
Det var ubetinget hyggelig å få ...
[Les resten: Brew Bus Amsterdam Oedipus]
Tirsdag 30. august 2022 23:26 – 2553 ord.
Når man er på ferie og det er et whiskydestilleri i nærheten, og
de har omvisninger, og det ikke er så mange bryggerier i omegn … hva
gjør man vel da? Man går på whiskydestilleri. Og nei, jeg skal ikke
blogge så mye om whisky, men her er historien om Stauning Whisky.
På den danske vestkysten ligger det flere grunne innsjøer, godt
beskyttet bak klittene innenfor strendene. En av de største er Ringkøbing
Fjord, som ikke er veldig mye mindre enn Mjøsa. Langs breddene
lig...
[Les resten: StauningWhisky]
Onsdag 07. august 2019 19:21 – 2181 ord.
I høst besøkte jeg Bonsak gårdsmalteri for å se nærmere på
småskala malting av bygg, og jeg fikk en spennende omvisning på
malteriet ved Tyson Weaver, og en innføring i det som kanskje er den
mest undervurderte smaksgiveren i øl: malt.
Historisk sett har malting alltid vært første trinn av bryggingen,
men med industrialiseringen har malting og brygging blitt helt adskilte
prosesser. For hjemmebryggere er det vel også upraktisk å malte selv
fremfor å kjøpe malt. Men n...
[Les resten: BonsakMalt2]
Fredag 26. April 2019 17:44 – 3576 ord.
To Tårn Bryggeri hadde et halv-hemmelig prosjekt gående nede i
kjelleren da de gikk konkurs. Det var et prosjekt som ble planlagt og
igangsatt allerede da de startet opp, og som skulle gå over mange
år. Det var en øl-solera. Hva skjer med den nå som Norsk Øl har kjøpt
konkursboet?
Idag er det flere bryggerier som tenker kreativt rundt solera og øl,
men i 2013 da de startet var det en temmelig uvanlig tanke. Det var
flere bryggerier som var i gang med fatlagringsprosjekter, ...
[Les resten: ToTaarn og solera]
Torsdag 05. juli 2018 16:34 – 1171 ord.
I helga var det igjen Norbryggs juleølkonkurranse på Tautra, en
tradisjon snart må være ti år gammel - og en av Norges best bevarte
ølfestivaler. Her er noen glimt fra arrangementet.
Bakgrunnen er Tautra i Trondheimsfjorden, en liten øy liggende litt
vest for Frosta, med lang bru- og moloforbindelse med fastlandet. Øya
er best kjent for ruinene av Tautra Kloster, og det var nettopp til
gården der klosterruinene ligger vi skulle – til
Klostergården. Programmet var sånn o...
[Les resten: Tautra2017]
Tirsdag 14. November 2017 23:36 – 549 ord.
En jobbreise til Hellas er et velkomment utgangspunkt for å
smake lokalt øl, men lite visste jeg hvor lokalt det egentlig skulle
bli, og at jeg skulle snuble over øl brygget ved mitt barndoms Arendal
Bryggeri.
Jobbreiser er i grunnen ikke så velegnet for å smake spesielt,
lokalt øl, for det forventes at man mingler med kolleger på
kveldstid. Og det er ikke alle som synes at den sære utvalgspuben på
den andre siden av byen er verd tre bussbytter for et besøk … ikke...
[Les resten: JaktenPaaSolo]
Tirsdag 11. juli 2017 00:20 – 1693 ord.
Nye E. C. Dahls er i rute. For en tid tilbake var jeg på omvisning,
men jeg har selvfølgelig somlet med å skrive noe om det. Jeg var på
besøk denne uka også, sammen med Det gode øls klubb. Men la meg
fortelle om det første besøket, da bryggeriet fremdeles var under
installasjon. Jeg tror Ragnhild på drikkelig.no kommer til å skrive om
tirsdagens besøk.
Den 18. mars var det omvisning på E. C. Dahls. Jeg møtte opp i
portvakta sammen med bryggere fra flertallet av mikrobr...
[Les resten: EasyDahls]
Onsdag 11. Mai 2016 23:18 – 1605 ord.
... eller noe sånt. Jeg sitter på Hjemmebryggerdagene til Norbrygg,
og her sentrerer «the buzz» seg rundt kveik, urter, surøl, frukt og
lignende – akkurat på dagen 500 år etter at Reinheitsgebot ble
innført.
Dette handler om tre tema, som er apropos til hverandre i et lite
trekantforhold. Hjemmebryggdagene er Norbyggs årlige faglige forum,
som jeg vil komme tilbake til i andre postinger. Reinhetsgebot er
500-årsdagenfor den bayerske Renhetsloven. Det er loven som har v...
[Les resten: NB Hjemmebrdg16]
Lørdag 23. April 2016 16:51 – 408 ord.
Jeg har en drøm om å gå pilgrimsleden … fra Trondheim til det
vidunderlige Jämtlands bryggeri i Pilegrimstad sydøst for
Östersund. Og for hvert år blir det flere mikrobryggerier langs leden,
og enda litt mer attraktivt.
Hvorfor Pilgrimstad? Vel, der ligger Jämtlands bryggeri, et herlig
bryggeri med ypperlig øl. De spilte en viktig og magisk rolle for meg
i min egen øloppvåkning, de var blant de aller første mikrobryggeriene
i Sverige og ett av de tidligste jeg smakte. ...
[Les resten: Pilegrimsferd]
Torsdag 07. januar 2016 00:42 – 2246 ord.
Så er Den gode nabo i Trondheim konkurs – eller rettere sagt
selskapet bak Naboen og restaurantene over: Bryggen Gastronomi. En
institusjon i ølmiljøet gjennom flere tiår er i ferd med å
forsvinne. Jeg vet ikke om de gjenåpner, men for hver dag som går uten
at nyheter om gjenåpning slippes, jo større blir sjansen for at det er
irreversibelt finito for Naboen.
Den gode nabo startet som en nabopub. Det var til og med mulig å få
nabopris på halvliteren, under forutsetning...
[Les resten: RIP Naboen]
Fredag 30. oktober 2015 17:00 – 963 ord.
Idag var jeg innom Beer15 i Trondheim, en liten ølmesse av stor
kvalitet.
Det mest givende på slike messer er at det blir et brennpunkt der
mange spennende, toneangivende og innsiktsfulle ølmennesker treffes. Det
finnes knapt noe mer interessant enn å mingle rundt og spille verbal
ball med folk og høre hvordan de ser på ting-i-tiden.
Så jeg fisket etter oppskriftsdetaljer fra Menno ved De Molen på
hvordan de får den fine, brede maltpreget mørke stouter (hint: litt av
...
[Les resten: Beer15]
Torsdag 23. April 2015 23:07 – 710 ord.
Det startet i en kø. Køen for å levere avlingen med bygg, der Jacob
Hansen satt fra tidlig kveld til godt over midnatt. Mens køen sneglet
seg fremover, hadde han god tid til å tenke over om hva annet de kunne
bruke kornet til. Der og da kom den første kimen til å starte et
bryggeri.
Neste trinn var et bryggekurs på Sjetlein, landbruksskolen et par
steinkast fra gården. Kursholderen kom fra Stjørdal og bryggingen var
med røykmalt, brødgjær og en rikelig mengde sukker. Resu...
[Les resten: MoeGaardsbryggeri]
Tirsdag 24. februar 2015 06:30 – 1543 ord.
Onsdag kveld i forrige uke var Steinar Hamre og jeg i Oslo på en
porteraften med hjemmebryggere og andre, med fokus på de to
premiebryggene ifra konkurranser ved Norbrygg, der vinnerølet var en
baltisk porter. Steinar og jeg var de heldige vinnerne av den ene
konkurransen, og hadde gleden av å kjede de fremmøtte med å fortelle
historien bak bryggingen av ølet.
Men la meg fokusere på lokalene. Verter for kvelden var Ringnes og
Nøgne Ø, og kvelden ble avholdt i Festsalen
til R...
[Les resten: InntrykkPorteraften]
Onsdag 21. januar 2015 22:45 – 1050 ord.
I julebordsesongen brant
Kieglekroa. Dersom man går forbi idag, ser det ikke så ille ut,
men det er mest fordi de mest skadede bygningsdelene er fjernet.
Deler av resten må være sterkt skadd. Hotellet i samme kvartal – som
eier lokalene – har uttrykt at de vil gjenoppbygge og drive puben
videre. Men vi får vente å se til de har talt ferdig på alle knappene.
Det er synd at den har brent, men det er nå likevel ikke bygningen
som skaper en stor pub, det er stemningen som kund...
[Les resten: Kieglekroa2]
Tirsdag 06. januar 2015 03:30 – 653 ord.
Jeg ser alltid etter ølvinklingen, og finner den ofte på de mest
uventede stedene. Da vi i sommer strandhusferierte ved Ebeltoft i
Danmark, besøkte vi Gml. Estrup gods nord i Djursland, og sannelig snublet
vi ikke over en sikkerhetsduplikat av den nasjonale danske samlingen
av gamle kulturhumler. Det var faktisk helt tilfeldig – men ganske
interessant.
Gml. Estrup er et gammelt ærverdig gods, der man i godsets
driftsbygninger i nyere tid har lagt et landbruksmuseum. De har ogs...
[Les resten: DenDanskeHumlehaven]
Mandag 22. desember 2014 18:38 – 689 ord.
Da er Trondheim bryggerifestival for 2014 over og det er på tide å
oppsummere. Kort fortalt: veldig bra! Mens fjorårets var en
igangdraing av en ny festival, så var årets festival den vanskelige
andregangsarrangeringen. Én gang til, og man har et årvisst
arrangement.
Så kan vi ta det litt mer punktvis:
Inventaret var bra, så som panelerte bakvegger og skikkelig
bardisk. Det er gjort en investering i slik infrastruktur, og det
meste kan gjenbrukes til neste år. Det er br...
[Les resten: Br festivalen14]
Fredag 08. august 2014 03:30 – 882 ord.
Noen drar på ferie og sightseeing for å se museer, naturopplevelser
eller konserter. Jeg drar gjerne på bryggerier for å se på
bryggverk. Det er interessant og givende å se et bryggverk, spørre og
grave for å forstå hvordan det virker og hvilke designkriterier som lå
til grunn, og ikke minst forestille seg hvordan man brygger på det og
hvilke styrker og begrensninger man ville møte.
I våres besøkte jeg Rein Drikke i Rissa, som er et av de nyere
bryggeriene i Trøndelag. ...
[Les resten: ReinDrikke]
Mandag 04. august 2014 03:30 – 640 ord.
I sommer var vi i Danmark. Jeg skal ikke trette leserne med
beskrivelser av Legoland og andre severdigheter, men jeg vil gjerne
fortelle om en episode som involverte Nøgne Ø.
Vi var i Ebeltoft på Jyllands østkyst. Der finner man vinhandleren
Hos Walters, som også fører spesialøl, og dit dro jeg for å
hamstre. Foran meg i køen stod to yngre nordmenn på jakt etter Nøgne Ø
– som om det ikke var tilstrekkelig med godt dansk øl tilgjengelig. De
fant ikke Nøgne Ø, og begrun...
[Les resten: Nogne i Danmark]
Søndag 03. august 2014 03:30 – 487 ord.
Det lyder som en forslitt floskel – hvilket det også er. Jeg var på
BEER14 i Oslo i går. Det er ølmessa for bransjen, og som åpnet opp for
menigmann ved fyraften.
Selvfølgelig var ikke alle der, og ikke minst glimret det store
bryggeriene med sitt fravær. Det var distributøren Beer Entusiast
som organiserte dette, selv om jeg tror de var åpne for å få med alle
bryggerier og til og med andre distributører. Det var muligens en
overvekt på deres egne kunder, spesielt på i...
[Les resten: AlleVarDer]
Lørdag 26. April 2014 17:30 – 314 ord.
I disse dager bygger de om ærverdige gamle Carl Johan, en av de middels gamle
pubene i quasi-victoriansk beer-palace-stil. Ja, også side-baren Erich
Christian, en av byens minste, med spesialfokus på akevitt – oppkalt
etter fornavnet til E. C. Dahl.
I stedet blir det Graffi, grill-lunsj-restauranten. Det er
vanskelig å tenke seg et mer symbolsk hamskifte. Gamle 60-something,
bartbehengte, mimrende pilsnerhelter byttes ut med 20-something,
iPhone-bærende, urbane studenter.
...
[Les resten: Pilsner MIA]
Torsdag 30. januar 2014 04:00 – 674 ord.
Den 13. aug 2013 er det akkurat tre år siden Kafé Filter stengte.
Jeg markerer det med et intervju med Beate Stene, som sammen med Roar
var den drivende kraften bak dette ølstedet.
Filter lå på Ila, på nordsiden av parken, og er idag rebrandet som
Ila Brannstasjon. Det var én av flere små puber som ligger som et
halsbånd rundt Midtbyen. Kommer du inn i selve Midtbyen i Trondheim
dytter arealpriser, skjenkebevillinger, logistikk og bosetningsmønster
pubene i retning av store ...
[Les resten: Unfiltered]
Tirsdag 13. august 2013 03:00 – 1905 ord.
Første dag av bryggerifestivalen er ferdig. Hva var inntrykkene så
langt?
Alle var der … nei egentlig ikke. Av lokale bryggerier
savnet man To Tårn, og selvfølgelig TMB (som muligens ikke har lisens
til å stille på slikt). Men ellers var det godt fremmøte av såvel
lokale som mer fjerntliggende bryggerier.
Noen av bryggeriene hadde visst i siste liten måttet kutte i
ølene de tok med, men det er allikevel mange øl. Det savnes en felles
liste over bryggene, men det skulle vis...
[Les resten: OI brygg13 tors]
Torsdag 01. august 2013 23:17 – 249 ord.