Det står en-og-førti øl
 

Fire av årets påskeøl

I ettermiddag slo Magni og jeg til og smakte på alle de fire påskeølene som var få på polet.

Fire flasker med påskeøl To norske og to danske påskeøl.
Foto: anchr

første ut var Nøgne Ø God Påske. Fargen er brunorange med lette blonder. Selv om dette ikke er noen hveteøl, så gav den meg et visst inntrykk av både det og av krydde i aroma. Den er fyldig og har temmelig krafig bitterhet. Det er mulig at jeg kjente noe honning og noe brentsmak, i alle fall var det noe sødme der.

Neste ut var Svaneke Påskebryg fra Bornholm. Den hadde masse lyst skum med store, patchy bobler. Aroma av krydder og bær, og den minnet kanskje litt om en (brennevins-)bitter. Fargen var gyllen med snev av orange. Det var litt CO2-bite i den, og den hadde en friskhet som jeg godt kunne ha tillagt bruk av einer i bryggingen. På den annen side hadde en også en sterk duft av uferdig brygg, slik som det dufter av utluftingen fra et bryggeri når de brygger - og det er ikke hva jeg forventer å finne i brygget. Jeg mente også å sanse noe kokte grønnsaker, men Magni var uenig i det.

Så kom en Thy Økologisk Påskebrygg, som har flott kobberfarge og ok skum. Den er klar, nesten skinnende. Aromaen har hints av tjære, med malt og humle i bakgrunnen. Dette ølet har stor fylde og er meget bra. Det er nokså bittert og litt søtt, og det har kanskje en tanke for mye CO2. Endel blomster og brenthet i den. Etterhvert som jeg kryssjekket mellom de ulike ølene, mener jeg å ha kjent både en støvete komponent og en kjeksaktig komponent i dette brygget.

Til slutt ble det Håndbryggeriet Påskegodt, og det var en skuffelse, for flaska må være ødelagt. Det var lite skum og fargen var orange med et snev av brukt. Ølet var sterkt uklart. Det var aroma av mye estere, men midt oppi dette var det klor som fikk ølet til å dufte og smake som det var brygget på vannet fra et badebasseng. Magni hadde tidligere drukket en flaske fra samme batch og kjente ikke noe galt med den ... men den flasken vi åpent idag kunne hun kort og godt ikke ta mer enn noen slurker fra. Heldigvis dunstet klorsmaken bort etterhvert, og ølet gled ned, men det var ingen hyggelig opplevelse. Siden klor ikke oppstår av seg selv, funderte vi på om de var dårlig skylling etter vasking av tappeanlegget. Nåja. Dette ølet var klart utypisk, og vi ser bort i fra det.

En interessant oppdagelse var at de to norske påskeølene var noenlunde i samme type, og de to danske var noenlunde sammen i en annen type. De norske passet nok som en øl i sola i hytteveggen med appelsin og kvikk-lunsj, mens de danske visstnok var brygget til å skulle passe til dansk påskemat (hva det nå enn måtte være). I tillegg var det eneste svenske påskeølet jeg har smakt i år helt annerledes, og kan best betegnes som en spesial-stout. Kanskje de tre ulike nordiske landene har hver sine påsketradisjoner og dermed også får hver sine påskeøltyper?

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/smaking/review/paaskeoel.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>