Om øl og bryggerier og øl-historie og sånt ...

«  Er Nøgne Ø blitt et dameøl?   |  Hvorfor PVV og NVG nesten har forsvunnet  »

2007-09-15

Om "maltøl" og "stjørdalsøl"

Disse to ordene blir upresist brukt litt om hverandre - og jeg er selv tidvis skyldig i denslags. Men la meg som botsøvelse forsøke å differensiere dem.

Ordet "stjørdalsøl" betyr opprinnelig øl fra Stjørdal, innlysende nok. Ordet kan nok ha vært brukt lenge som et generisk navn på et øl fra et bestemt område. Men som et eget begrep og et ord med rett til en plass i en ordbok, tipper jeg at det er under 100 år gammelt. Poenget er jo at det ut 1800-tallet var levende øltradisjoner over hele Trøndelag.

Odd Nordland gravde dypt i kilder om ølbrygging, kilder som var samlet i første halvdel av 1900-tallet. I dag kan det virke underlig at hverken Stjørdal eller stjørdalsøl har noen utpreget plass i boka hans. I farta kan jeg faktisk ikke helt huske om det er nevnt i det hele tatt. Det er selvfølgelig ikke fordi stjørdalsølet ikke fantes eller var uvesentlig, men antakelig fordi det selv på et såpass sent tidspunkt som 1960-tallet fremdeles ikke var blitt noe eksepsjonelt.

Det er derfor jeg mistenker at ordet "stjørdalsøl" først i etterkrigstiden også har fått en betydning som en øltype, og ikke bare som et generisk ord for øl fra Stjørdal.

Stjørdalingene selv synes helst å bruke begrepet "maltøl", ikke "stjørdalsøl". "Maltøl" er et bredere begrep, og brukes så vidt jeg vet om tradisjonelt gårdbrygget øl i hele Trøndelag. Det er et ord som tilsynelatende er enkelt å forstå, men som i virkeligheten er mer komplekst.

Ordet "maltøl" høres ut som smør på flesk, for øl er jo laget av malt. Nøkkelen til den problemstillingen ligger trolig i en eldre definisjon av "øl" som noe videre enn en ren malt-drikk. Etymologer har postulert at øl opprinnelig var et navn for en honning-basert drikk, som gradvis ble dreiet i retning av malt som basis. En passasje i Astrid Riddervolds bok "Drikkeskikker" viser det: Betegnelsen øl har også flere steder vært brukt på andre former for alkoholholdig drikke som enebærøl, sirupsøl, mysuøl [av melk]. Disse siste er ikke basert på gjæring av maltet korn, men nytter andre råstoffer slik navnene viser.

Slik jeg oppfatter bruken av ordet, er pilsen fra E.C.Dahls ikke "maltøl", enda den visselig er brygget på malt (og sikkert innenfor renhetsloven). På den annen side synes det som maltølet som brygges på gårdene ofte kan inneholde endel sukker for å få opp styrken. Det høres bakvendt ut, ikke sant? Svaret er at i Trøndelag er "maltøl" et ord som refererer til tradisjonelt brygget gårdsøl.

Dermed er "stjørdalsøl" et maltøl (i betydningen gitt over) fra Stjørdal. Men samtidig har det også uformelt blitt navnet på øltype slik den tradisjonelt brygges i Stjørdal, og der det fremste kjennetegnet er sterk røyksmak. Da jeg nylig hjemmebrygget et røykøl av tysk type, utbrøt et par som prøvesmakte det: "Har du begynt å brygge stjørdalsøl?". Det hadde jeg selvfølgelig ikke, og et ekte stjørdalsøl er langt mer enn bare røyksmak, men det illustrerer begrepsforvirringen.

Om ikke stjørdalingene passer seg, kommer noen og begynner å selge "stjørdalsøl" som er brygget annetsteds. De burde tenke på å få beskyttet produktbetegnelsen stjørdalsøl etter EUs regler, slik at det er betingelser på hvor og hvordan det kan brygges.

 
- lagt inn av Lars Marius Garshol - 9/16/2007 17:53:28
En interessant artikkel, men det hadde vært fint å få vite mer om Stjørdalsølet. Hvordan smaker Stjørdalsøl? (Røkt, ja, men det er vel mer ved det?) Hvordan brygges det? Hvem lager det i dag? Osv. :)
- lagt inn av Anders Christensen - 9/17/2007 22:34:58
Jeg tror den beste websiden finnes på http://home.online.no/~gretafs/maltol/ som har noe som heter Norsk Maltøltidende. Det ser ikke helt oppdatert ut, men har veldig mye relevant info fra en person som står midt oppi bryggingen av maltøl i Stjørdal.
- lagt inn av Knut Albert - 9/18/2007 20:12:45
Det ser ut som det er noen sider på vei opp her: http://www.vestmo.com/index.htm
Smak - lagt inn av Gustav - 9/20/2007 16:20:27
Maltøl/Stjørdalsøl ser ut omtrent som en porter. Det smaker malt, røyk og litt brent. Forholdsvis mye restsødme. Det er nesten ikke kullsyre i ølet og det serveres vanligvis godt over kjøleskaptemperatur. Som Anders antyder, så er ikke pils i nærheten av et maltøl :-)
- lagt inn av Reimund - 9/29/2007 15:18:19
Sitter nå og melter i Soinnhuset vårt. Klokken 7 i dag ble ferdiggrodd korn lagt på kjerringa for melting (tørking). Været er ideelt: 15 grader, litt vind, og skyfritt. Det ligger til rette for et godt malt. Dette skal vi brygge av til jul. Her i gata brygges det omkring 700 liter øl forste helga i desember. Det er den rette tiden for å få et godt øl til jul. Det er sant som det sies i teksten at det brygges mye øl av malt rundt om i landet, men det er som regel ikke tørket på den måten vi gjør det her i Stjørdal. Det må litt røyksmak til for at det skal være skikkelig maltøl. I morgen kveld er ca 125 kg malt klart til brygging. Det ser lovende ut.
Maltøl og gjær - lagt inn av Dag Jakobsen - 2018/9/21 15:12:06
Vi moderne bryggere bruker gjerne gjær fra hele verden innkjøpt i bryggebutikk. På Vestlandet bruker man kveik, men hva gjorde de i Stjørdal? Finnes det noe kveikaktig der også?

Legg igjen en kommentar(obligatorisk)

(valgfri, bruk gjerne http://... eller mailto:...)

(optional)


Hvor mye er to pluss tre - med bokstaver?
Lagre navn og E-postadresse for meg til neste gang

«  Er Nøgne Ø blitt et dameøl?   |  Hvorfor PVV og NVG nesten har forsvunnet  »