Det står en-og-førti øl
 

Er den virkelig ekstra kald?

Forleden argumenterte Kolbjørn 'Kolla' Barmen for at Guinness Draught Extra Cold var et genialt knep. For mens pubene tidligere kunne servere alt ølet sitt kaldt, må de nå følge Guinness' differensiering mellom vanlig og ekstra kald. Dermed ble det kanskje ikke så mye ett nytt kaldere øl, som det ble et eksisterende øl som måtte serveres litt mer romtemperert, og pubeiere over hele verden får øynene opp for at øl ikke bare skal serveres iskaldt.

Det hørtes jo fornuftig ut, men som den tvilende Thomas jeg er, måtte jeg sjekke. Selv om jeg ikke akkurat har gjort så grundige undersøkelser, så kan det se ut som om Kollas argumenter bare holder i teoriens verden. Nedenfor er resultatene av min testing.


Siden målet ikke er å rangere puber eller noe slikt, så har jeg valgt å anonymisere dem. Jeg valgte ut tre trondheimspuber som jeg vet hadde både vanlig Guinness og Guinness Extra Cold. La oss kalle dem pub A, B og C.

På pub A bestilte jeg en halvliter av hver av de to variantene av Guinness. Men da hun begynte å tappe, var det bare hosting og fnysing fra tappetårnet for vanlig Guinness. Dermed ble det to halvlitere med Extra Cold. De ble målt til like under 9 grader C begge to - hvilket var greitt nok. Derimot var det tydelig at den første som ble tappet hadde fått med seg ølet som hadde stått i rørene, for den hadde en ubehagelig bismak som ikke fantes i den som ble tappet etterpå. I det minste fikk vi tatt livet av påstanden om at de to Guinness-variantene kommer fra samme fat. Det er samme ølet, men i alle fall på denne puben kom det fra to forskjellige fat.

Så dro vi til pub B, der de tilsynelatende hadde to tappetårn med vanlig Guinness, men det ble opplyst at det ene egentlig var Extra Cold. Vi fikk tappet en pint av hver, og da vi målte temperaturen, så var den 8,5 grader C for Extra Cold, mens Guinness Draught holdt knappe 9 grader C. Vi kunne ikke kjenne forskjell i temperatur når vi tok på glassene eller når vi drakk. Også her var det en forskjell i smak, der Extra Cold hadde en bismak. Kanskje var det dagens første øl fra det tappetårnet vi fikk?

På pub C bestilte jeg en av hver, og bartenderen fortalte meg med en gang at hun kom til å tappe begge fra det samme tårnet, fordi "akkurat da" var begge typene like kalde som Extra Cold skal være. Derfor var det ikke noen forskjell på dem. Jeg forstod egentlig ikke hva hun mente, men hun var så superstresset at jeg ikke ville gå i dybden. Det var forøvrig en helt utmerket Guinness jeg fikk, og den holdt i overkant av 8 grader C.

Konklusjonen av denne begrensede og uformelle undersøkelsen må være at dette med Extra Cold kanskje er mer et reklamegimmick enn det er realiteter. Det er mulig at intensjonen er ærlig og ekte, og at feilen ligger hos pubene, som ikke differensierer. Det var bare tre puber som ble besøkt, og det er ikke riktig å skjære alle andre puber over samme kam, men jeg har i det minste vist at dette med Extra Cold ikke er et universelt uproblematisk konsept.

Oppdatering: Med litt googling, fant jeg en artikkel hos Diageo (gigantfirmaet som blant annet eier Guinness) der det hevdes at Extra Cold er served at about one-third cooler than regular Guinness hva det nå enn måtte bety. Trolig er dette bare en klønete måte å si at om vanlig Guinness skal serveres på X grader C, så skal Extra Cold serveres på 2X/3 grader C. På hjemmesidene til Guinness anbefales en serveringstemperatur på 4-6 grader C for Guinness Draught, så "tredjedelen" er ikke vel ikke akkurat så mye. Det bekreftes i en artikkelBeerAdvocate, der det fortelles at Fergal Murray, en av bryggemestrene hos Guinness sier at den perfekte temperaturen for dette ølet er 42 grader F, som er 5,6 grader C. Samme sted hevdes at det Extra Cold bare er en grad kaldere (og det er til og med muligens Fahrenheit siden det er hva som brukes annetsteds i artikkelen), slik at det mest av alt er et trick, eller som det står i artikkelen: ... the [Extra Cold] label is mostly a marketing ploy aimed at consumers who balk at the thought of "warm beer".

Så da så ... da var det ikke rart at det ikke var mulig å måle noen signifikant temperaturforskjell på de to variantene av Guinness. Jeg er ikke imponert. Er det veldig paranoid av meg å frykte at utbredelsen av Extra Cold i Norge er en taktikk for å beslaglegge areal på bardisken?

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/smaking/review/guinness-extra-cold.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>