Det står en-og-førti øl
 

Ølet som brygges på solvervsdagen

Trivia: Når brygges Nøgne Ø Sunturnbrew? Svar: på vintersolverv og sommersolverv. Enkelt og greitt, men det er langt mer som kunne sies om akkurat dette - og da tenker jeg ikke på at sommersolverv faller på min fødselsdag slik at ølet har en spesiell plass i min mage.

Nøgne Ø forteller selv litt av historikken om solvervsdagen - det er dagen da sola snur, og de impliserer at sola snur på himmelen og går fra vest mot øst på akkurat disse dagene. Det er selvfølgelig astronomisk vås, men det er også formodentlig en mistolkning av folketroen. Det er ikke den daglige traverseringen over himmelen som snur, men den årlige rytmen av solas høyde i syd ved middagstid. Dernest er det mange tradisjoner som om det eksakte tidspunktet der sola snur, for det er da uroen og skadene inntreffer. Hadde det vært en dag da sola gikk motsatt vei av vanlig, ville sola måttet snu to ganger. Jeg tror ganske sikkert folk i gamle dager hadde oppdaget hvorvidt sola går feil vei, ja, de hadde garantert oppdaget det både bedre og raskere enn oss idag.

Men det er mer lære som knytter seg til øl brygget på solverv, og her har Nøgne Ø har på det mest brutale utfordret folketroens forestillinger. Man skulle nemlig ikke brygge på solvervsdagen, spesielt vintersolverv. Hva man enn gjorde denne dagen, så gikk det helst galt, og det gjaldt spesielt brygging og baking. Om man brygget kunne filteret i meskekaret tette seg, eller rosten flytte seg, tønnebånd kunne sprette av fat, eller ølet kunne bli surt, gjæra kunne nekte å starte - ja, det var nærmest ikke ende på alt som ville gå galt denne dagen.

Rett nok er 21. desember kalt Tomas Bryggerens dag i den gamle primstaven, og selv om det er vanskelig å se noen forbindelse til øl og brygging, så er det disippelen tvileren Thomas det må være snakk om. På denne dagen skulle det være oppskake, altså omstikking fra gjæringsfat til modningsfat av juleølet - og til det hørte det også med at naboene kom på besøk og smakte.

Selve juleølet skulle vært brygget 9. desember eller deromkring. Fremdeles kan man se misforståelsen om at juleølet skal brygges på 21. desember, men det gir jo bryggeteknisk ingen mening, for et slikt øl kan jo vanskelig bli ferdig til julefeiringen.

Ifølge Andreas Leiro må det ha vært to tradisjoner, og de har muligens blitt blandet ifm overgangen fra juliansk til gregoriansk kalender. Noen dager flyttet seg med kalenderjusteringen og holdt seg på en fast dato, mens andre - som solvervsdagene - holdt seg fast i forhold til tiden på året, og skiftet derfor dato. De to tradisjonene er én rundt Tomas Bryggeren, og én rundt Lossi Langenatt, et utyske med trekk av Lucifer og fra Åsatro som i mer moderende tid har smeltet sammen med Santa Lucia. Leiro siterer en tradisjon der Lossi kommer på årets lengste natt og han siterer Da kommer Lossi i skorstenspiben og råber: «Inkje brydja, inkje baga, inkje store elda hava.» Opdager hun at en af delene gjøres, styrter hun den øvre del af piben og slår i stykker hvad der findes på skorstenen. Det er jo ørlite grann fristende å leke hobbyfolklorist og trekke sammenlikninger til den nederlandske julenissen og hans hjelper Svartepetter.

Men nå er vel ikke folkene på Nøgne Ø hverken overtroiske eller lettskremte, og knappest har de vel skorsteinspipe på bryggeriet. Dessuten har de jo allerede vist flere ganger at det faktisk går bra å brygge på vintersolverv.

Update: Jeg fant nettopp dette intervjuet med Kjetil Jikiun i beernews.org, der han kommenterer at filteret tettet seg under mesking ved brygging av Sunturnbrew. Se det, folketroen hadde rett! ... eller noe sånt.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/historie/kalender/Sunturnbrew.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>