Det står en-og-førti øl
 

Hmmm, jeg tok visst feil

For litt over tre år siden skrev jeg om Finansavisen som advarte mot at det ble overoppheting i mikrobryggeribransjen, at «ingen» tjente penger, at det var startet 20 bryggerier på to år og at mange lå i startgropa for å starte.

Det var nok uansett endel data i artikkelen deres som kunne vært kvalitetssikret betydelig bedre, men et av hovedspådommene deres – at vi stod foran en eksplosjon i mikrobryggerier – må vel kunne sies å ha blitt innfridd. Jeg betvilte det og antydet at det var litt tabloid sensasjonsvinkling.

Jeg skal ikke dvele ved om de tilfeldigvis feilsluttet seg frem til rett konklusjon på tvilsomt datagrunnlag, eller om de startet med rett magefølelse og bare gjorde slett dokumentasjonsarbeid. De fikk uansett rett i at antall mikrobryggerier i Norge eksploderte, og min magefølelse (dvs en svak økning fra et nivå på 2-4 nye pr år) var feil. Veldig feil.

Så derfor: om'forladels …

På den andre siden, vi kan glede oss over et lite hav av nye bryggerier på gang. Her er en liste over nye som jeg har satt opp utfra hvem som i 2014 har vært innom en søknadsprosess for å få lisenser for å kunne tappe på flaske. Det kan ha sneket seg inn ett og annet gammelt bryggeri som av ulike grunner må igjennom en søkerprosess på ny, men jeg har forsøkt å plukke dem ut. Nå er det ikke sikkert alle disse som kommer igang, men det vitner om at de gjærer rundt om og at det er mange som gjør det byråkratiske drittarbeidet for å skaffe seg en statlig tilvirkningsbevilling.

Jeg begynte å skrive litt om det enkelte bryggeriet, men det var nærmest uoverkommelig, så lista er dessverre ikke tilfredsstillende kvalitetssikret, men jeg tar den med for å vise bredden i det som skjer. Fremoer vil jeg forsøke å fokusere mest på bryggerier i Midt-Norge.

  • Bryggerhuset Kvinesdal
  • Grim og Gryt Økobryggeri, Hareid på Sunnmøre
  • MikroMeyer Bryggerhus, Spydeberg
  • Svalbard bryggeri
  • Kolonihagen mikrobryggeri, Basarene i Hamar
  • Storm Brygghus, Kvenvær på Hitra
  • Farsund Brewing Company
  • Aja Bryggeri i Drammen
  • Steakers Svalbard (Kroa)
  • Smøla Mikrobryggeri, Nordmøre
  • Røros Bryggeri og mineralvannfabrikk
  • Senja Handbryggeri
  • State Trust Arcticugol, Barentsburg på Svalbard
  • ODE Bryggeri i Drøbak
  • Bryggeri 7null4, Gausdal
  • Numedal Stasjons Bryggeri, Rollag nord for Kongsberg
  • Ale By Alex, Fetsund
  • Lofotpils, Svolvær, produksjonsstart 2014.
  • Sandar Haandverksbryggeri, Sandefjord
  • Eiker Ølfabrikk
  • Sve Gard, Vågå
  • Nedre Foss Gård, Oslo
  • Namdalsbryggeriet
  • Lauvanger mikrobryggeri, Tennevoll i Lavangen i Troms
  • Moe Nedre, Klett i Sør-Trøndelag.
  • Villtotningen
  • Trapper's Brewhouse, Longyearbyen
  • Comer, Kristiansand
  • Gulating Bryggeri, Dale i Sunnfjord
  • Opsahlgarden, Kongsberg
  • Svensefjøset, Lier
  • Hunsfos Bryggeri, Vennesla
  • Mosjøen Mikrobryggeri
  • Stjørdalsbryggeriet
  • Færder Mikrobryggeri
  • Hadeland Håndverksbryggeri
  • Crowbar & Bryggeri, Oslo
  • Mølla Brygghus, Fredrikstad
  • Lysefjorden Mikrobryggeri
  • Baran Bryggeri, Bergen
  • Little Brother Brewery, Oslo
  • Nua Brygghus, Mandal
  • Tonga Gardsbryggeri i Dale i Norddal kommune
  • Veholt Mikrobryggeri, Skien
  • Skavli Brygghus, Evenkjer i Troms

Og da er det ikke tatt med alle de som kun baserer seg på en kommunal lisens og som ikke ser for seg at de selger flasker off-site. Det er sannsynligvis en god del, selv om den kommunale lisensen falt endel i verdi da bryggeriene igjen fikk rett til butikksalg av eget flaskeøl ifra egne lokaler. Vi har heller ikke tatt med noen som formodentlig bare vil lage sider eller mjød, eller som skal brenne

Og selv da er det flere som ikke er tatt med. Dersom dere ser på følgende lister, så finner dere flere bryggerier som ikke står på lista over.

Det er veldig mange aspekter av denne bryggerieksplosjonen som er både relevant og interessant å analysere og diskutere. Det er best om hvert enkelt tema tas for seg selv, men la meg bare trekke frem et tema jeg har har gjort spådommer om tidligere: Når kommer vi til å se et skred av konkurser og nedleggelser? Ja, vi har sett noen nedleggelser av bryggerier, men ikke noe skred. Kanskje kommer det heller ikke, slik at vi i stedet ser at antallet bryggerier flater ut på et eller annet tresifret tall?

Nye bryggerier har ikke lengre den drahjelpen som de første fikk. Idag møtes et nytt bryggeri stort sett med et gjesp, bortsett fra i nærmiljøet. Det vi kanskje kan se omrisset av, er en slags gjenoppliving av konseptet med lokale og regionale småbryggerier som er tett koblet til sitt nærmiljø, men lite tilgjengelig utover det. Kanskje er det en stabil situasjon med mange små bedrifter og bare noe få mikrobryggerier med nasjonale varemerker. Jeg tror vi må tilbake til før eksplosjonen av lagerøl-bryggende industribryggerier på midten av 1800-tallet for å finne noe som matcher en slik konstellasjon. Vi har kartelltiden organisert av bryggeriforeningen, men det var en oppdeling i regionale monopoler, og er egentlig ikke sammenlignbart.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/synsing/debatt/Omforladels2.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>