Om øl og bryggerier og øl-historie og sånt ...

«  Svenske og engelske øl   |  St. Arnolds festdag  »

2010-08-18

Konseptet Ølfestival

Sukk, her sitter jeg i Trondheim, mens Mat- og Ølfestivalen starter i Oslo. Da er det liten trøst at godværet for en gang skyld er nord for Dovre. ... og selv dét kommer visst til å endre seg de neste timene. Lykkelige er de som i tid og sted befinner seg slik at de i motsetning til meg faktisk kan besøke festivalen.

Men det er til gjengjeld en god anledning for å tankespinne litt rundt konseptet ølfestivaler. Her er en liten inndeling i varianter:

  • Norsk oktoberfestival. Vanligvis ett øl eller i det minste ett bryggeri eller importør. Målet er vanligvis å drikke mest mulig innenfor skjenkebestemmelsene, gjerne under kulturelt dekke av ohmpa-musikk fra et orkester som spiller som de hadde forgrepet seg på drikkevarene.

  • Hjemmebryggefestival. Vanligvis uformalt arrangert av hjemmebryggere som tar med smaksprøver og treffes, supplert av venner og bekjente med den samme spesielle interessen. Målsetningen er å smake seg gjennom alt som er tilgjengelig innenfor den promillen som man er bekvem med å forlate arrangementet med.

  • Internasjonal ølfestival. Denne typen festival samler en rekke bryggerier som fra hver sin stand serverer smaksprøver til de besøkende. På de største slike festivalene er det mange hundre eller tusen øl, slik at målsetningen for den bevisste deltaker er å velge ut hva man skal smake på, for det er umulig å smake på alt.

  • Og-festivalene. Vanligvis er dette messer eller festivaler som heter mat-og-øl, men det kan også være andre kombinasjoner. De har gjerne litt av alt. Jeg tror slike messer søker å nå en kritisk masse ved å koble to tema med presumptivt stor overlapp i målgruppen: bil og båt, hytte og villmark, øl og whisky. Eller der det ene temaet komplementerer det andre, som jeg tror ofte er tilfellet med øl og mat. Men der man ønsker et inkluderende både-og blir det gjerne med et segregerende enten-eller.

Jeg skulle gjerne ha sagt mange vakre ord om at øl og mat er en kombinasjon som har kommet for å bli og en trend som bare vil øke, men strengt tatt er jeg ikke sikker på om jeg helt tror det. Ikke misforstå, øl er en ypperlig og ikke minst underutnyttet ingrediens i mat og det å parre mat og øl er en like stor kunst som å parre vin og mat. Det er fremdeles langt igjen til mesterkokker generelt og matnerder flest plukker opp en øl-trend, og innen det skjer må de kanskje refokusere litt bort fra druevin. Nå og da dukker det opp noen høyprofilerte pilotprosjekter, men så stopper det litt opp.

Og likedan, de fleste ølkjennerne jeg vet om er primært ølfokusert, og deres forhold til mat med-og-til øl er mer pragmatisk og nyttedrevet enn det er intenst og aktivt utøvd.

Men vi vil sikkert se mer kobling av øl og mat i festivalsammenheng, for matkoblingen gir en ølfestival et skinn av respektabel verdighet og profilerer det som noe annet enn en drikkefest. Samtidig pirrer ølkoblingen interessen hos mat-interesserte, fordi det åpner en ny smaksverden. Kanskje er det tilstrekkelig for en langt og fruktbart samarbeid? Men jeg holder ikke pusten i påvente av at det skjer noen snarlig bevissthetsrevolusjon i kobling av mat og øl.

Og forøvrig, la meg presisere at ikke alle og-festivaler virrer omkring sin grense for en kritisk masse. Stockholm har sin øl- og whiskyfestival, og ingen kan vel hevde at den står i fare for å være subkritisk. Men det er kanskje riktigere å kalle det en drikkefestival, for det er vel faktisk heller hva det er.

 
Festival stedet for avansert mat? - lagt inn av Knut Albert - 2010/8/19 11:15:58
Skal man tilby mat som er litt mer avansert en pølser og grytretter, bør den fortrinnsvis tilberedes på et ordentlig kjøkken. Her i Oslo har både Håndtverkerstuene og Lompa satset på mat og øl, og da blir det tilberedt og servert på en skikkelig måte. Når man skal servere mat på feltmanér på en utendørsfestival mellom regnbygene, tror jeg ikke det er der innovasjonen vil skje. Virkeligheten er nok heller den du beskriver - fokus på mataspektet gir litt mer respektabilitet. Når det gjelder årets festival har jeg nok tenkt meg innom, men det blir neppe noe langvarig. Øllisten ser ut til å være mye tynenre enn i fjor, selv om Nøgne Ø stiller med noen varianter som hadde fortjent å serveres i mer siviliserte former, spør du meg. Nå er vi her i Oslo blitt bortskjemt med at de to nevnte restaurantene nærmerst har kontinuerlige ølfestivaler med egenimport og tett samarbeid med de norske mikrobryggeriene. Det finnes nisjefestivaler - i Sverige er det et årlig evenement der det bare serveres svensk mikrobrygg. Noe slikt hadde vært mye mer spennede. Så årets og-festival forholder jeg meg lunken til. Mye mer morsomt blir det med to nye bryggeripuber i løpet av en måned eller to!
Øl og mat og musikk - lagt inn av Anders Christensen - 2010/8/19 23:13:10
Jeg så øllista ... og musikklista, og kom til at jeg kanskje ikke mistet så mye. Det var en og annen godbit - i hvert fall én - men kanskje er det ikke så mange eksemplarer av den. Hadde jeg vært i Oslo, hadde jeg gått, men jeg bestiller ikke flybillett for dette.

Legg igjen en kommentar(obligatorisk)

(valgfri, bruk gjerne http://... eller mailto:...)

(optional)


Hvor mye er to pluss tre - med bokstaver?
Lagre navn og E-postadresse for meg til neste gang

«  Svenske og engelske øl   |  St. Arnolds festdag  »