Det står en-og-førti øl
 

Dyrk selv det du skal brygge med

Hva skal du brygge til høsten? Ja, seriøst, for planleggingen starter nå, i hvert fall dersom du ønsker å dyrke råvarene selv.

Dersom du har tilgang til en hageflekk og du ønsker et spennende og interessant bryggeprosjekt, tenk over om du selv kan dyrke urter som du kan ha i ølet. Noen vekster trenger flere år før de gir avling, mens andre kan sås nå til våren og vil gi brukbar avling allerede i høst. Det koker bare ned til planlegging, igangsetting, vedlikehold og en god porsjon med venting.

Frø kan du kjøpe fra for eksempel Impecta Fröhandel i Sverige, som har en ypperlig levering via post til Norge. Det er forsåvidt mange andre produsenter av frø, men Impecta har trolig bedre utvalg på tradisjonelle nordiske urter. Du kan selvfølgelig også kjøpe på Plantasjen, men da er nok utvalget dårligere og prisene høyere.

For en liten kvaderatmeters hageflekk med krydder for ølbrygging er det temmelig trivielle utgifter til gjødsel, jordforbedring og frø. «Dyrest» er nok innsatsen du selv må nedlegge i planlegging, opparbeiding og vedlikehold – det er faktisk akkurat som med hjemmebrygging forøvrig, der råvarene sjelden den mest «kostbare» delen.

Ellers kan jeg anbefale bøker som Fisher & Fisher: The Homebrewer's Garden: How to Easily Grow, Prepare, and Use Your Own Hops, Malts, Brewing Herbs. Det finnes andre også, men de fleste fokuserer på bygg og humle, og har andre bryggeurter mest som bi-tema.

Hva kan du dyrke? Tja, koreander, reinfann, rosmarin og timian – for under hundrelappen til sammen? Eller du kan dyrke noen av de andre hundre-og-ørten alternativene. Og har du ikke hage, så er det mulig å høste urtene direkte fra naturen. Og om du ikke engang ønsker dét, kan du bestille fra for eksempel Urtekilden på Oppdal, som har et bredt utvalg av tørkede urter. De fokuserer mest på urtemedisin, men er en utmerket kilde også for urter til brygging.

Du finner en god oversikt over ulike ølkrydder i Norbryggs forum, oversatt av tidligere leder i Norbrygg, Eduard Möllenkamp fra en ypperlig nederlandsk artikkel. Dessverre har ikke flyttingen til nytt forum fart pent med html-kodene, men den er uansett meget lesverdig.

Alternativt kan du også arbeide med urter i sprit. Polet har helt grei nøytral 60% sprit, eller kjøp en nøytral vodka. På den kan du legge ulike urter og trekke ut smaksstoffer, og så blande dem i ulike forhold. Til ølbrygging er det nok litt upraktisk å eksperimentere for mye, for det er irriterende om du «ødelegger» en batch med øl ved å ha i et krydder som kjørte aroma og smak i helt feil retning. Krydder har lett for enten å bli for nøytralt eller for dominerende, og det er vanskelig å finne rett balanse. Men trekker du ut smakstoffer i sprit, krever det mindre innsats, det er enklere å lage små batcher, og det praktisk mulig å blande smakene i ulike styrkeforhold. Så kan du eksperimentere på forhånd og deretter treffe rett på første forsøk i ølet ditt.

Uansett er det omtrent på disse tider du trenger å mentalt sette av plass i hagen, bestille frø, og ikke minst grave deg ned i kilder både rundt hvordan dyrke urtene frem, høste og eventuelt preservere dem, og hvordan bruke dem i øl. Lykke til!

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/bryggeteknisk/råvarer/Hoestbryggematerialer.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>