Det står en-og-førti øl
 

Mitt regime for vask av ølglass

Dersom du skal servere øl, trenger du et glass. Glass må vaskes. Glassvask kan påvirke ølets skum, som igjen kan påvirke smaken. La meg fortelle hvordan man kan vaske ølglass, eller i det minste hvordan jeg gjør det.

Aller først, Zalo og lignende oppvaskmidler er ikke optimalt. Det påstås at de legger etter seg et tynt lag med glansemiddel som påvirker skummets holdbarhet. Jeg vet ikke om det er tilfelle, men dersom jeg en sjelden gang vasker med Zalo-lignende midler, skyller jeg med store mengder vann. Alle som har forsøkt å skylle tom en såpeflaske vet at det krever utallige skyllinger før det gradvis slutter å skumme. Dersom skum drepes av såpe, og såpe er så vanskelig å skylle bort, så ønsker du ikke såpe nær ølglassene.

Remedier for vask av ølglass Remedier for vask av ølglass: krystallsoda, oppvaskkost, gummihansker og lofri klut.
Foto: anders

Det neste er at jeg unngår å sette ølglass i oppvaskmaskin. Også her advares det mot skylle- og glansemidler. Jeg vet heller ikke om dette er tilfelle, men det sies at disse har en «drying agent» som i praksis er et middel som tilsettes oppvaskmaskinpulveret og som ødelegger vannets overflatespenning. Da slipper man at vannet samler seg til dråper som klenger til glass og annet, og man får en tynn og relativt homogen vannhinne som er lett å varmetørke bort. Det er et øko-tiltak for å bruke mindre energi. Internettsynserne strides om dette er en del i alle oppvaskmaskinmidler, eller om det må tilsettes separat, og de strides om det er noe som blir liggende igjen, eller om det forsvinner.

Men det er også en annen grunn til at jeg ikke bruker oppvaskmaskin. Jeg har hatt ølglass som er blitt ødelagt av «mikrokrakellering», ved at det over tid og mange runder med oppvask dannes et tåkeaktig belegg utenpå glasset – et belegg som er permanent. (Nei, det går ikke bort med eddik, jeg har prøvd.) Jeg tror det er en kombinasjon av varme og oppvaskmaskinmidlene som ødelegger det, men jeg har ikke tenkt å ofre flere glass på å forske på hva som kanskje virker.

Det var nok om hva jeg ikke gjør. Hva bruker jeg? Krystallsoda. Jeg tapper 8-12 liter varmt vann i oppvaskkummen og god spiseskje krystallsoda. Det løser seg svært lett i vann. Der vasker jeg hvert enkelt glass med oppvaskkost og setter dem til avrenning. Når alle er vasket skyller jeg dem i rennende vann, og lar dem til slutt lufttørke. Det hender jeg tørker utsiden av glassene med en lofri klut, men aldri inni glassene. Krystallsoda er sterkt fettløsende, og sålenge glassene er normalt skitne, blir de gullende rene med 15-20 sekunders vask. Vask med en skikkelig oppvaskbørste over alle overflater, og gni grundig over glassenes øvre kant på både inn- og utsiden.

Krystallsodarent ølglass Krystallsodarent ølglass.
Foto: anders

Bruk gummihansker, for det er ingen grunn til å avfette hendene mer enn nødvendig, og dessuten beskytter gummihanskene godt mot varmt vann. Hanskene kan du også bruke slik du ville brukt en oppvaskklut. Bruk gjerne hanskene helt frem til du har satt glassene på plass i skapet, så sikrer du deg at det er fri for fingeravtrykk.

Inntørket smuss trenger litt mer innsats. Vanligvis går det greit med å la glassene stå med vann (eller bedre, litt av oppvaskvannet) i noen minutter. Enda bedre er å skylle glassene for alle ølrester før de får muligheten til å tørke inn.

Krystallsoda er natriumkarbonat Na2CO3, og jeg ville kanskje holde meg unna avfettende og basiske stoffer. For det første er det ikke slik at kraftige er bedre, og dernest ønsker jeg ikke å bruke vaskemidler som inneholder en cocktail av ulike stoffer.

Tidligere pleide jeg å få tak i krystallsoda på Bunnpris, men etter at de skiftet grossistledd forsvant den ut av sortimentet. Best sjanse for å få tak i det er på Meny eller kanskje Kiwi. Du finner det trolig i hylla for oppvaskmidler, nær Plumbo og kaustisk soda. Ellers kan du ofte få det i velassorterte fargehandlere av den litt gammelmodige typen.

Glassene bør etter lufttørring oppbevares opp-ned på en ren flate, med mindre du har et glasskap med dør som minimaliserer at det kommer smuss og fett til. En liten, praktisk øvelse: Finn et par like ølglass som har stått ubrukt på samme sted et par år eller lengre, vask det ene, se på forskjellen og bli skremt. Glassvask er nesten som sølvpuss, du trenger å gjøre det jevnlig, uansett om du bruker dem eller ikke. Ta gjerne med noen ekstra ubrukte ølglass hver gang du skal vaske skitne ølglass, så vasker du deg igjennom alle glassene over tid.

Det tar ikke så lang tid å håndvaske, kanskje 10-12 minutter for 5-6 glass. Andre metoder er kanskje raskere, men det er verd å håndvaske glassene.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/smaking/teknikk/Glassvask2.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>