Under vises blogarkiv filtrert for perioden juli 2019.
Da jeg lånte masteroppgaven til Bjarte Solheim om oppstarten og
den tidlige driften av E. C. Dahls Bryggeri fra biblioteket, tok jeg
meg den frihet å scanne den for personlig referanse. Den er imidlertid
så interessant at jeg tror mange vil ha stor glede av å lese den, så
jeg har spurt Bjarte Solheim om å få legge ut PDF'en på bloggen, og
det fikk jeg lov til.
Mastergradens tittel er «Mit Øl gjør overlat Lykke – E. C. Dahls
Bryggeri 1856-1882» av Bjarte Solheim, NTNU 1...
[Les resten: E.C.Dahls 1856 1882]
Tirsdag 30. juli 2019 23:59 – 299 ord.
Det er varmt og det skjer ikke så mye, formodentlig utover at
utepilssalget må være enormt. Det meste er fremdeles dominert ved
bryggeriregnskapene, som bør være levert i løpet av måneden. Og ved en
inkurie slapp en halvferdig versjon av dette innlegget ut, sorry! Men
her er den faktiske, ferdige versjonen.
Salgstallene for juni er kommet, se
drikkeglede.no. Etter euforiske salgstall for april – og tilløp
til friskmelding av alt og alle – var mai litt skuffende, og juni
...
[Les resten: 2019 30]
Tirsdag 30. juli 2019 01:12 – 3081 ord.
Nylig kom en bizar nyhet. Det dukket opp veggmalerier med
slagord mot det norske oljefondets involvering i bryggerier. Det ble
visst blåst liv i av et
debattinnlegg i Dagbladet. Men egentlig var det en sak som allerede
ble publisert på Juventes sider i mai i år.
Er det ugandiske taggere som har slått til? Nja, ikke helt, selv om
det er inntrykket som er forsøkt skapt. De klare politiske og
kulturelle henvisningene til Norge blir vel ikke engang forstått i
Uganda (leppestiftkjo...
[Les resten: norsk ol i afrika]
Fredag 26. juli 2019 16:24 – 621 ord.
I dag er bloggen blitt 14 år, og jeg bevilger meg det årlige
innlegget med fokus på bloggen snarere enn på øl og bryggerier. Gi meg
gjerne tilbakemeldinger på tankene og idéene mine rundt dette, og
spesielt på hvorvidt jeg burde skifte til å blogge på engelsk.
Jeg har kommet såpass langt at det snart er tusen innlegg, og ca 70
innlegg pr år. I snitt er det mer enn ett innlegg pr uka, men det er
med varierende intensitet. Tross alt er det masse info på bloggen,
tildels i...
[Les resten: bloggen er 14]
Fredag 26. juli 2019 09:23 – 1431 ord.
Ok, så du har smakt deg gjennom noen tusen øl, du har en drøss
med untappd-badges og mener du er en dyktig ølsmaker? Hvordan kan du
bli en enda bedre ølsmaker? Vel, hva med å begynne å smake på noe helt
annet?
Faren er at du er kjempeflink med øl, men at du kommer til kort når
det gjelder andre ting. Dersom du kan blinke ut enkelthumler, men det
meste av kaffe smaker … vel, stort sett kaffe, så har du kanskje
smaksmessig tunnelsyn. La meg slå et slag for at dersom du b...
[Les resten: 016 noeheltannet]
Fredag 26. juli 2019 00:03 – 1006 ord.
Det er fremdeles noenlunde stille og preget av endel
agurknyheter, men heldigvis ryr det inn nok av regnskaper fra 2018, så
det er nok å skrive om.
Hundholmen Brygghus har i følge Avisa Nordland 13 juli
«på kort tid blitt det utestedet i Bodø som selger soleklart mest
alkohol.» Og de selger godt over 50% mer enn neste pub på
lista. Imidlertid er dette regnet etter alkoholmengde, så nummer to på
lista serverer mer øl i butikkstyrke (tenk pils), mens Hundholmen går
solekla...
[Les resten: 2019 29]
Tirsdag 23. juli 2019 00:44 – 2404 ord.
Forleden snublet jeg over en fornøyelig referanse fra den
dansk-norske marinen, der øl lagret på ølfat ble kastet overbord.
Passasjen er såpass kort at det er farlig lett å lese for mye inn i
den, men utover det er den både fornøyelig og interessant.
La oss starte med teksten. Forfatteren er Ludwig Albrecht Gebhardi:
Kongerigerne Danmarks og Norges samt Hertugdømmene Slesvigs og
Holsteens Historie indtil vore Tider, femte bind, utgitt København
1795. Her er permanent
link ...
[Les resten: ol i trantonner]
Fredag 19. juli 2019 11:44 – 663 ord.
Folk ved Fredriksten festing har vært ute og annonsert at et
festningsbryggeri der på 1680-tallet var det første industrielle
bryggeri i Norge. Jeg er skeptisk, ikke minst fordi det fantes endel
bryggerier i Bergen. Her skal vi se på en kilde som kan kaste lys over
om bryggeriet ved Fredriksten var så unikt og nyskapende.
Som illustrasjon for dette, henter jeg gullkorn fra en fotnote som
strekker seg over sidene 462-464 i Etatsråd Høiers: Forsøk til
femte Christians Historie...
[Les resten: Fredriksten]
Torsdag 18. juli 2019 00:10 – 1889 ord.
Så er vi godt inne i agurktiden, som blant annet er høysesong
for interesseorganisasjonene for å vinkle hjertesaker slik at de
provoserer frem debatt. Nylig kom det et
debattinnspill fra generalsekretær Marit Barene i Edru.no. Hun var
ikke uventet temmelig negativ til øl, og mente at emballasjen til øl
burde være uniform og anonym.
Øl på standardiserte grå-flasker med mørke-olivengrønne etiketter i
et kjedelig, felles-nasjonalt design, sånn som snus? Javisst, slik er
d...
[Les resten: noytral emballasje]
Tirsdag 16. juli 2019 23:40 – 1075 ord.
Nå er det sannelig feriestille! Heldigvis har vi 2018-regnskapene,
som snart har leveringsfristen sin, så jeg fyller på med regnskaper der
jeg mangler andre nyheter. Spoiler alert: det er temmelig mange
halvgode og dårlige nyheter.
Balder Brygg har levert sitt 2018-regnskap. Dette bryggeriet
var ett av de tidlige i opptakten til den siste bølgen av nye
bryggerier som kom. Bryggeriet synker marginalt i salgsinntekt fra
2,55 mill i 2017 til 2,45 mill i 2018. Imidlertid bokfører ...
[Les resten: 2019 28]
Mandag 15. juli 2019 08:18 – 2069 ord.
Hvorfor fokusere på øl du ikke liker, når butikker og puber
aldri har hatt så stort utvalg? I et debattinnlegg
i Aftenposten gjør nettopp Jan Blichfeldt det. Her er mitt
svar. Se også svaret
fra Henrik Sandsmark i Aftenposten.
Jan Blichfeldt fyrer av en bredside mot ølet han ikke liker. Jeg
må først tilstå at jeg sliter litt med å se problemet. Dersom han ikke
liker ølet, så er det vel bare å ikke kjøpe det? Det pleier jeg å
gjøre.
Men uansett, Blichfeldt … ...
[Les resten: Pisspreik om Craft]
Fredag 12. juli 2019 09:10 – 768 ord.
Det hadde neppe blitt noen mikrobryggerirevolusjon uten de
teknikkene som ble utviklet av Emil
Christian Hansen – forskeren på Carlsberg Laboratorium, og den
første til å isolere og rendyrke gjær. Han er en fascinerende
person, som kommer godt frem i biografien til Kristof og Kirsten Glamann:
The Story of Emil Chr. Hansen.
Boken er egentlig skrevet på dansk, men oversatt og utgitt av
Carlsberg. Jeg fikk tak i den fra et antikvariat. Den er fremdeles å
få tak i, men ikke i s...
[Les resten: EmilChrHansen]
Torsdag 11. juli 2019 02:45 – 2165 ord.
Jeg har tidligere argumentert for at i Bergen var «brygger» en reell
profesjon, mens det i resten av landet oftere var en
tilleggsaktivitet. Men hvor mye brygget man kontra hvor mye importerte
man øl? Det er ikke lett å finne tall på dét, fordi det var mye
hjemmebrygging og gårdsbrygging som går utenom alle statistikker. Men
her er noen interessante tall som kan gi en pekepinn.
Her er kilden et særtrykk som Bergens Historiske Forening utgav i
1951 av et håndskrevet manuskr...
[Les resten: Bergen 1650 54]
Tirsdag 09. juli 2019 01:39 – 1526 ord.
Det flommer inn med bryggeriregnskaper, og jeg hopper over endel
av de som er minst kjent eller som ikke oppdaget, så for jeg heller
omme tilbake til dem i sommer. Det som er interessant med disse
bryggeriregnskapene er hvordan noen står støtt, mens andre er mer et
sorgens kapittel. Vanligvis opplever vi jo bare ølet og etiketten, men
det er i regnskapene bak vi virkelig ser de store forskjellene mellom
bryggeriene.
Jeremy Metzger slutter på Trysil. Jeremy har tidligere
jobbet ...
[Les resten: 2019 27]
Mandag 08. juli 2019 01:19 – 2488 ord.
I fjor høst skrev jeg om korsbrødrene i Nidaros og deres dyrking av
humle i hagen sin. Bakgrunnen var en passus hos Ian Hornsey som nevnte
at det ble dyrket humle i hagen til «the Brethren of the Cross» i
Trondheim i 1311. Jeg lette den gang, men fant ikke. Nå tror jeg
kanskje jeg har funnet løsningen.
Det er to feil i denne passusen
hos Hornsey. Den første tok jeg for meg i
forrige innlegg om saken, og den har med at det norske ordet
korsbroder ikke refererer til den religi...
[Les resten: Korsbrodrene 2]
Lørdag 06. juli 2019 20:03 – 1158 ord.
Da jeg nevnte Bjarte Solheims hovedoppgave om E. C. Dahls
Bryggeri – «Mit Øl gjør overalt Lykke» – så
kom jeg i en høyst interessant diskusjon med ham etterpå. Der nevnte
han i forbifarten at Dahls på 1800-tallet hadde brygget Pragerøl – dvs
øl à la Praha. Siden har jeg ikke fått det ølet ut av hodet.
Jeg spurte ham hva slags ølet det var, og han mente det var øl à la
ølet på den berømte U Fleků, den ølhall-lignende brewpuben i Praha med
den karakteri...
[Les resten: Pragerol]
Torsdag 04. juli 2019 00:27 – 878 ord.
Tidvis ramler jeg inn på den norske Wikipedia-artikkelen om
«bryggeri», og jeg blir ikke imponert. Det er mye feil, foreldet,
misforståelser og utelatelser. Det er selvfølgelig å skyte seg i foten
å kritisere en Wikipedia-artikkel, for det inviterer til svar à la
«fiks det selv, da». Kanskje tid og fokus en dag gir rom for det. Men
jeg frykter at dersom jeg begynte, så ville jeg holde på og aldri bli
ferdig. Dette innleggets lengde, digresjoner og evindelige
diskuteringer fre...
[Les resten: Wikipedia bryggeri]
Onsdag 03. juli 2019 00:28 – 3934 ord.
En av episodene med Teletubbies heter «Again and again», der
gjennomgangstemaet er at de gjør det samme omigjen og omigjen og
omigjen og … Og akkurat dét er hva du trenger å gjøre når du skal bli
en bedre ølsmaker.
Noen øldrikkere vil helst bare smake favorittølet sitt, og går
glipp av mye annet. Andre vil helst smake noe nytt. De får nok smakt
på mye, men også de går glipp av noe. I denne postingen vil jeg slå et
slag for å drikke det samme ølet mange ganger. Ik...
[Les resten: 015 Repetisjon]
Mandag 01. juli 2019 23:20 – 926 ord.