Under vises blogarkiv filtrert for perioden desember 2016.
Jeg begynte å nøste i amtmennenes femårsberetninger i forrige
innlegg om humle i 1840. Da hentet jeg frem rapportene nasjonalt for
én av femårsrapportene, her kommer alle femårsrapportene for ett av
amtene. Ble det dyrket humle? Ja, men ikke veldig mye.
Jeg nevnte at datakvaliteten på femårsberetningene ikke var verdens
beste, spesielt for områder der humla ikke var spesielt viktig i
øynene til amtmannen og de øvrige embetsmenn som han delegerte
delrapporteringen til. For...
[Les resten: MoereOgRomsdalHumle]
Onsdag 28. desember 2016 23:33 – 950 ord.
Ett av temaene jeg stadig vender tilbake til, er norsk humle. Ett
av flere interessante humle-spørsmål er når man sluttet å dyrke den i
kommersiell skala i Norge, og man hovedsaklig gikk over til importert
humle i bryggeribransjen. Svaret er selvfølgelig ikke ett enkelt,
fasitaktig årstall, men et puslespill med mange brikker. Her er én av
brikkene.
Jeg har gravd frem hva som skrives om dyrking av humle rundt om i
amtene (dvs fylkene) i amtmennenes femårsberetning for...
[Les resten: Humle1840]
Onsdag 28. desember 2016 00:19 – 1344 ord.
Når jeg graver i Norske Kundgjørelsestidende, så er det tidvis
historier rundt bryggerier som bare ramler ut, vokser seg store og blir
et helt eget innlegg. Historien om Molde eller Rauma Bryggeri er en
slik notis som bare este ut jo mer jeg gravde. Her kommer den.
Det startet med at jeg fant en annonsering fra 22. september 1883
av en tvangsauksjon for 2. oktober 1883, der Molde Bryggeri og Jens
Sahl er nevnt som eksekutor for en tvangsauksjon over Meraak,
annonsert av Sunelven...
[Les resten: RaumaBryggeri]
Søndag 25. desember 2016 11:45 – 3500 ord.
Man skulle tro det ikke fantes noe så søvndyssende som tabeller
fra Statistisk sentralbyrå. Men tenk om igjen. Det er mye spennende
der. Idag skal vi se på tall rundt norsk eksport av øl like etter
krigen, en veritabel berg-og-dal-bane med store svingninger fra år til
år – svingninger som påvirkes av både innenriks- og
utenrikspoliti...
[Les resten: eksport 1937 83]
Onsdag 21. desember 2016 07:02 – 1048 ord.
Hvordan går det med alle bryggeriene som starter opp? Noen går
til skifteretten. Dette er den summariske historien om to bryggerier
som du nesten garantert aldri har hørt om. Det er fordi de var basert
på litt for optimistiske foretningsidéer og kom på et litt for sent
tidpunkt – og trolig fordi de ikke forstod at brygging er en dypt
kompetansebasert virksomhet.
På torsdag ble det åpnet konkurs i ett av bryggeriene etter
oppbud. Navnene på de to bryggeriene ...
[Les resten: KonkurserHoest16]
Mandag 19. desember 2016 21:38 – 796 ord.
Noe av det mest spesielle med kveik er den høye
gjæringstemperaturen, gjerne opp mot 40°C. De «vanlige»
tommelfingerreglene sier at 20°C er normalt, 25°C er for høyt, 30°C er
«altfor høyt», og 40°C må være en forveksling med Fahrenheit eller en
annen feilskriving. Hvorfor gjærer kveiken så høyt?
Olav Vidvei kom med et interessant innspill etter foredraget om
kveik. Det satte meg på en tankerekke jeg ikke vet om er korrekt, men
som virker som en inte...
[Les resten: HighTemp]
Lørdag 17. desember 2016 13:15 – 665 ord.