Under vises blogarkiv filtrert for perioden oktober 2015.
Akkurat idet vær og føre igjen truer med å tillate
håndbrekkssladder, så forsvinner en annen sladd: ølsladden over bilder
av flasker og glass med øl. Eller gjør den egentlig det?
Det er årevis siden pornosladden forsvant fra halvtvilsomme
TV-kanaler, men den svarte firkanten fikk et midlertidig amnesti
annetsteds: Å beskytte det norske folk for den ultimate styggedom:
digitale bilder av øl. Gud forbarme seg over den øldrikkeren som kunne
risikere å bli utsatt for inform...
[Les resten: SladdenHarFalt]
Lørdag 31. oktober 2015 23:19 – 1032 ord.
Er halloweenølet ditt ferdig? Vel, det er faktisk ikke et så
irrelevant spørsmål. Alle snakker om juleølets posisjon i norrøn
kultur, men faktisk fantes det også sankthansøl og halloweenøl. Greia er
bare at det er juleølet man har fokusert på i moderne tid.
Det et er selvfølgelig en liten vinkling av sannheten å kalle det
halloweenøl, for vi snakker om et allehelgensøl. Gulatingsloven påla
å brygge øl til jul, men også til allehelgensmesse. I loven kommer
først k...
[Les resten: HalloweenOel]
Lørdag 31. oktober 2015 08:27 – 792 ord.
Så er Den gode nabo i Trondheim konkurs – eller rettere sagt
selskapet bak Naboen og restaurantene over: Bryggen Gastronomi. En
institusjon i ølmiljøet gjennom flere tiår er i ferd med å
forsvinne. Jeg vet ikke om de gjenåpner, men for hver dag som går uten
at nyheter om gjenåpning slippes, jo større blir sjansen for at det er
irreversibelt finito for Naboen.
Den gode nabo startet som en nabopub. Det var til og med mulig å få
nabopris på halvliteren, under forutsetning...
[Les resten: RIP Naboen]
Fredag 30. oktober 2015 17:00 – 963 ord.
«Skål!» sier vi og drikker. Men hvorfra kommer begrepet? Vikingene
brukte såvidt jeg vet ikke ordet skål, selv om de helt klart hadde sitt
motstykke. Vi må helt til etter reformasjonen før skålen blir en del
av drikkingen.
Vel, det er ikke helt sant. Man har alltid skålet, men ikke kalt
det skål. I tidligere tider drakk man til døde folks minne og levende
folks helse. Det er fullt mulig at dette bunner i ølet som en
før-kristen, rituell drikk. I katolsk tid var det til ...
[Les resten: Skaal]
Torsdag 29. oktober 2015 23:32 – 903 ord.
Av og treffer jeg bedre enn fortjent. For en ukes tid eller så skrev jeg
om Norøl og stilte spørsmålet om hvor de var blitt av. I løpet av
timer fikk jeg tilsent et utkast til lederartikkel for neste nummer av
medlemsbladet, der styret kollektivt kaster inn håndkledet og
overlater til medlemmene og en ekstraordinær generalforsamling å
bringe stafettpinnen videre. Se forøvrig en
versjon forhåndspublisert på Ølportalen.
Og dessuten: som alltid når jeg slenger med leppa, k...
[Les resten: MerOmNorol]
Onsdag 28. oktober 2015 22:57 – 1182 ord.
Etter en runde der norske bryggere av 4,7% øl er blitt klokket inn
på et bredt spekter av alkoholstyrker – fra under 4,0 til over 7,0%
abv – kan det virke som de utrolig nok ikke er i stand til å treffe
målskiva. Kanskje det hele koker ned til manglende kunnskap rundt
måleteknikk og kalibrering?
I teorien er det ikke vanskelig å brygge et øl på 4,7%. Du må sikte
gjennom oppskriften. Du må kontrollmåle OG og FG. Du kan koke inn for
å justere OG opp eller vanne ut for ...
[Les resten: Kalibrering]
Fredag 23. oktober 2015 22:24 – 1263 ord.
Forleden var jeg på fest og snakket tilfeldigvis med en fra
Stavangerregionen. Det var en rolig og hyggelig fyr, men da temaet
kom inn på Tou Bryggeri, la han for dagen et uforminsket hat mot
Ringnes og Carlsberg. Det nærmest lynte i øynene og han understreket
at han aldri – ALDRI! – drakk Ringnes-øl. Det er fascinerende hvordan
denne nedleggelsen fremdeles engasjerer.
Han drakk selvfølgelig Lervig, nærmere bestemt Lucky Jack, samt et
utvalg andre øl. Jeg forsøkte å p...
[Les resten: Troumatisk]
Torsdag 22. oktober 2015 23:58 – 745 ord.
Øl har blitt uglesett og øldrikkere hundset av det offisielle Norge
gjennom mange tiår. Hvem balanserer dette? Stort sett bare Bryggeri-
og drikkevareforeningen, interesseorganisasjonen for
bryggeriene. Finnes det en interesseorganisasjon for øldrikkere? Ja,
Norøl, men den er temmelig usynlig.
Lite synlig? Har Norøl ikke website, medlemsblad,
representerer Norge i EBCU og slikt? Jo, men en slik organisasjons
synlighet og effektivitet avhenger ikke primært av om interesserte
...
[Les resten: Nor ale mia]
Onsdag 21. oktober 2015 22:59 – 758 ord.
Det er to viktige aspekter med helling. Det ene har å gjøre med
kullsyre og hvordan man bygger skum eller justerer
kullsyremengde i ølet. Det andre har med bunnfall å gjøre og hvorvidt
du vil ha det med eller ikke.
Bunnfallet ønsker man ofte å unngå å få i glasset. Problemet er
størst når man skal skjenke i flere glass, eller glasset ikke er stort
nok til å romme en hel flaske. Utfordringen er å vite når det kommer,
så man kan stoppe hellingen. Jo mer det rotes, vif...
[Les resten: Helleteknikk]
Mandag 19. oktober 2015 22:48 – 1056 ord.
Det er den tiden av året. Den tiden det er
prisutdelinger. Nobelpriser og sånt. Under «sånt» sorterer
Bryggeriforeningens pris Årets ølhund, og det store spørsmålet
er hvem som får den for 2015.
Årets ølhund gikk strengt tatt inn i 1994 etter at Kari Svendsen
hadde fått prisen året før. Vi kan ta det som symtomatisk for
Bryggeriforeningen. Det var først i 2010 at prisen igjen ble
delt ut. Med dette avbrekket fulgte også et brudd rundt hvordan prisen
ble vinklet. I ...
[Les resten: Oelhund2015]
Lørdag 10. oktober 2015 23:36 – 1587 ord.
Da jeg for noen år siden tinte og varmet en pakke med frossen
morsmelk og forsøkte å gi til minstemann på elleve måneder, tok han én
slurk, spyttet ut tåteflaska, snudde hodet demonstrativt bort og satt
inn smokken med en bestemt mine. Først da Magni kom hjem fikk jeg
forklaringen: det luktet såpe, og kommer av ensymet lipdase som
konverterer lipider – eller fettstoffer – i melka til såpe. Ammende
har varierende mengder lipase i melka, og konverteringen fortsetter
tilsynelaten...
[Les resten: Saapesmak]
Lørdag 10. oktober 2015 00:24 – 536 ord.
Vi hører ofte at et finnes mange ølguder og -gudinner, men det er
sjeldent man finner skikkelig dedikerte eksemplarer av arten, for ofte
er ølet var en tilleggsattributt. Ett av unntakene er den sumeriske
Ninkasi. I dette innlegget skal jeg se mest på aspekter rundt navnet
hennes, så kan vi heller ta selve damen senere.
Hobbyetymologi er et hyggelig, om enn ikke nødvendigvis
vitenskaplig tidsfordriv. Jeg festet meg ved stavelsen «kas» i
Ninkasis navn, og samtidig sies det at...
[Les resten: Ninkasi navn]
Fredag 09. oktober 2015 00:17 – 1664 ord.
Jeg har ofte argumentert for at skalaen fra håndverk til industri
er en uhensiktsmessig måte å forstå bryggerier på. Men selv om vi
aksepterer grunnlaget for denne paradigmen, så er den allikevel i ferd
med å miste sin betydning, liksom «håndverksøl» er i ferd med å miste
sitt innhold. Dessverre.
Da håndverksbryggeriene kom, var det en dyp kløft mellom dem og
industribryggeriene – i volum, utstyr, teknikker, profilering,
øltyper, personal, utdanning og mye, mye mer....
[Les resten: Reindustrialisering]
Onsdag 07. oktober 2015 23:35 – 1150 ord.
Her er en liste over folk som har fått borgerskap i Bergen, med
«brygger» som yrke under registreringen, i perioden mellom 1600 og
1750. Informasjonen her kan fortelle oss litt om øl og brygging i
Bergen på 1600- og 1700-tallet.
I våre dager tenker vi på borgerskap som en slags iboende rett, men
en gang trengte man borgerskap for å kunne drive handel eller
håndverk. Sirlig førte protokoller over borgerskap er viktige
historiske dokumenter, selv etter at deres opprinnelige ...
[Les resten: Bergensbryggere]
Tirsdag 06. oktober 2015 23:55 – 1424 ord.
Jeg fortsetter dissekering av folketellingsdata for å se om de kan
fortelle oss noe om brygging. Her er folketelling ifm krigsskatt
Bergen mai 1714. Merk at den inneholder kun informasjon om hver
husstands overhode.
Derfor er det flest menn, men også enker som er listet. En og annen
ugift ugift kvinne er også med. I denne folketellingen er det rundt
2700 personer, hvorav rundt 460 enker, men siden hverken barn eller
andre husstandsmedlemmer er talt med, var folketallet i byen lan...
[Les resten: Bergen 1714]
Mandag 05. oktober 2015 22:27 – 2766 ord.
Har du hørt om totalforbruksmodellen eller totalforbruksteorien?
Ikke? Da er du neppe alene. Likevel er det en av grunnpilarene i
norsk alkoholpolitikk. Dersom du synes Helsedirektoratet og
avholdsbevegelsen har et irrasjonelt forhold til øl og alkohol, så er
det kanskje fordi du aldri har fått med deg hva totalforbruksmodellen
går ut på.
Ganske kortfattet: Totalforbruksmodellen dikterer at det for en
gitt, uniform befolkning er et konstant forhold mellom alkoholforbruk
og ska...
[Les resten: Totalforbruksteorien]
Søndag 04. oktober 2015 22:23 – 1814 ord.