Under vises blogarkiv filtrert for perioden mai 2015.
Tiden flyr, og det er 18 måneder siden sjokkmeldingen om at Hansa
kjøpte seg inn i Nøgne Ø – det nærmeste norsk ølentusiastverden har
kommet et skissma. Hva har skjedd siden den gang?
Den viktigste saken for Nøgne Ø før 27. november 2013 var nye
produksjonslokaler. Man hadde ikke råd, men inn fra siden kom Hansa
som en skinnende ridder på hvit hest. Lokaler har ikke materialisert
seg, men planer og tegninger finnes. Det har egentlig gått litt
sakte. Nøgne Ø var et b...
[Les resten: NogneO 18mnd]
Onsdag 27. Mai 2015 23:54 – 1495 ord.
Hjemmebrygging er typisk for et knippe teknikker som kretser rundt
bruk av mikrobiologi til matvarefremstilling. En annen rød tråd er at
man opprinnelig brukte fermentering – ofte gjæring, for så at man mer
eller mindre forenklet disse prosessene gjennom industrialisering.
Ved industialisering av prosessene har man ofte forsøkt å erstatte
mikrobiologien med mer beregnelige og enklere kjemiske prosesser. De
siste tiårene har man sett at mange ønsker å vende tilbake til de ...
[Les resten: Fermenteringstrend]
Søndag 24. Mai 2015 22:53 – 1048 ord.
I gamle dager drakk man øl-skål når man inngikk forretninger, og
et gammelt visdomsråd sier at du ikke skal stole på noen før du har
vært på fylla med dem. Det er faktisk ikke så dumt et råd. At det
virker er kanskje forholdet mellom Storbritania og Sovjetunionen under
andre verdenskrig en indikasjon på.
Både Churchill og Stalin var erfarne alkoholkonsumenter – for å
omskrive det litt pent. Selv Roosevelt var ingen avholdsmann, og
opphevingen av forbudstiden var et av...
[Les resten: Stalin og Churchill]
Fredag 22. Mai 2015 06:30 – 814 ord.
Hvorfor smake på én øl, når du kan smake på to eller tre? Nei,
dette er ikke reklame for å drikke mer, men for smake på flere øl i
parallell, i stedet for å smake dem etter hverandre – i serie. Kall
det gjerne differensiell smaking.
Teknikken er nært beslektet med parring av mat og øl. Noen
kombinasjoner av øl og mat fungerer, andre ikke. Av og til vil en
matrett bringe frem bestemte smaker i ølet – eller omvendt. Det samme
kan skje når man smaker på to øl om hve...
[Les resten: 008 Diffsmaking]
Torsdag 21. Mai 2015 23:19 – 779 ord.
Mange mener at Polet har sin eksistensberettigelse fordi det er et
godt distribuert nettverk av en temmelig god vinhandlerkjede. De tar
lav avanse, har rimelig kompetente ekspeditører, har et bredt utvalg
av bra varer, etterhvert også øl. Forsåvidt er alt dette tilfelle, men
det er også egentlig irrelevant.
Poenget er nemlig at intet av dette er noe argument for
monopolordningen noe mer enn tilsvarende argumenter ville understøtte
et hypotetisk kaffemonopol eller et bilsalgsmo...
[Les resten: PoletsEksistens]
Onsdag 20. Mai 2015 21:39 – 1064 ord.
Vil du hjemmebrygge bedre øl? Hva med å tenke kvalitetsforbedring
og iverksette ditt eget kvalitetsforbedringsprogram? Det er mye
enklere og mindre komplisert enn det høres ut til. Vi har gjort det
ved flere anledninger for vårt hjemmebryggeri, og det fungerer.
Et slikt program er en målrettet og trinnvis aktivitet av
prioriterte tiltak for å bedre eller sikre kvaliteten på det ferdige
ølet. Det er viktig at du skiller i tid mellom planleggingen og
gjennomføringen. Det skal...
[Les resten: Kvalitetsforbedring]
Tirsdag 19. Mai 2015 22:34 – 1049 ord.
En bok jeg vil anbefale er Christine
Sismondo: America Walks into a Bar – A Spirited History of Taverns and
Saloons, Speakeasies and Grog Shops. Det er en relativt grundig
historie rundt offentlige drikkesteder i dagens USA, ifra de første
europeiske kolonistene slo seg ned der og til idag.
Det fascinerende med boka er hvordan den klarer å kombinere USAs
historie med pubenes historie. Offentlige drikkesteder har alltid vært
viktige samlingspunkt, både i den offentlige debatte...
[Les resten: AmericaBar]
Mandag 18. Mai 2015 22:25 – 393 ord.
Hjemmebrygging er – fremdeles – på vei «in». Men det er en trend,
og trender stiger og synker. Jeg skal være forsiktig med å spå når vi
treffer toppen utover at vi gjør det. La oss i stedet sammenlikne på
en annen trend som har truffet selvrealiserende thirty-somethings og
førtiårskriserammede menn: Sykling.
La oss se på Birkebeinerrittet. Kanskje kan vi tolke påmeldingen
til Birkebeinerrittet som en indikator på populariteten til sykling, i
hvert fall terrengsykl...
[Les resten: Fetisjisme]
Mandag 04. Mai 2015 21:21 – 1024 ord.
Jeg tenkte eksplisitt å sette en Creative Commons-lisens (CC-BY-SA)
på innleggene i ølbloggen fra nå av. Kortfattet betyr det at alle
andre kan republisere innholdet sålenge det brukes sammen med en
referanse til meg/bloggen min, og sålenge det deles på like vilkår med
andre, inklusive eventuelle viderarbeidelser.
Ved flere anledninger har jeg blir forespurt om noen kunne republisere
et eller annet innlegg, og det har stort sett vært ok for meg. Når
innleggene på bloggen ...
[Les resten: CC BY SA]
Søndag 03. Mai 2015 23:27 – 777 ord.
Her er erfaringene for de innledende eksperimentene med
ingefærøl. Jeg har tidligere skrevet om ingefærøl her
og her. Nå
er fjerde batchen med ingefærøl satt.
Første batch – med ølgjær. Dette ble satt med sukker,
ingefærpulver, tørrgjær og sitronsaft. De tre første kom ferdig
blandet fra leverandøren og forårsaket overraskelse, da det ble solgt
som «ingefærølplante». De ble rørt ut i vann og tilført ekstra sukker
og ingefærpulver hver dag i 3-4 dager, med tilsig ...
[Les resten: Ingefaeroel4]
Fredag 01. Mai 2015 23:03 – 1110 ord.