Under vises blogarkiv filtrert for perioden april 2015.
Forrige ukes potensielt viktigste ølnyhet, i hvert fall for de
større norske bryggeriene, kom på onsdagen. Det var vulkanen
Calbuco i Chile. Vulkanutbrudd kan påvirke klimaet, og klimaet –
eller rettere sagt været – påvirker sommersalget av øl.
Vulkanutbrudd har sin egen versjon av jordskjelvenes Richters
skala: VEI – Volcano explosive index – som måler volumet av massen som
blåses i været ved et vulkanutbrudd. Den går fra 0 til 8, der 0 er
neglisjerbare masser ka...
[Les resten: OelKlima]
Torsdag 30. April 2015 18:16 – 1414 ord.
Hver gang Nøgne Ø – med eller uten grunn – kan mistenkes for å
kutte et hjørne hører du noen mumle «Hah, 'kompromissløst'
lissom». Dette er bakgrunnen for hvorfor det over bryggeriets
tagline «Det kompromissløse bryggeri» hviler både er en velsignelse,
men samtidig også en liten forbannelse.
Aller først, hvor kommer begrepet fra? Da bryggeriet skulle få sitt
navn helt i starten, satt man til slutt med to alternativer: «Nøgne Ø»
og «Det kompromissløse brygger...
[Les resten: Kompromissloshet]
Tirsdag 28. April 2015 23:05 – 684 ord.
Man har visst lite om det nye E. C. Dahls bryggeri, utover at
Carlsberg har spyttet inn masse penger. Idag var det pressekonferanse
i det gamle brygghuset, og en rekke nye informasjonsbrikker har falt
på plass.
Den nye logoen til E. C. Dahls
Aller først, navnet på det nye bryggeriet blir … E. C. Dahls. Ingen
store endringer i så måte. Dernest blir hovedproduksjonen brygging av
Dahlspils og Nordlandspils. Men bortsett fra dette blir det endring på
det aller meste.
Lo...
[Les resten: ECDahls 2016]
Mandag 27. April 2015 16:30 – 1433 ord.
Du ser dem med jevne mellomrom – overskriftene som hevder at en
øl, eller to øl eller
endog tre om dagen er bra for helsa. Eller var det et glass vin,
ti tusen skritt, eller var det noe annet. Jeg tar denslags med en god
klype salt.
Hva er egentlig problemet? Det er flere aspekter, og la meg
presisere at jeg ikke nå kritiserer de konkrete undersøkelsene, men på
generelt grunnlag hele gruppa av slik forskning, som ligger i
grenselandet mellom forbrukerjournalistikk, samvittighe...
[Les resten: StatistiskTull]
Søndag 26. April 2015 16:45 – 968 ord.
Idag var jeg innom Beer15 i Trondheim, en liten ølmesse av stor
kvalitet.
Det mest givende på slike messer er at det blir et brennpunkt der
mange spennende, toneangivende og innsiktsfulle ølmennesker treffes. Det
finnes knapt noe mer interessant enn å mingle rundt og spille verbal
ball med folk og høre hvordan de ser på ting-i-tiden.
Så jeg fisket etter oppskriftsdetaljer fra Menno ved De Molen på
hvordan de får den fine, brede maltpreget mørke stouter (hint: litt av
...
[Les resten: Beer15]
Torsdag 23. April 2015 23:07 – 710 ord.
Hva vites om det nye bryggeriet som Nøgne Ø skal bygge? Tja,
temmelig lite. De har publisert noe
i en pressemelding som forteller litt. Noe kan utledes ifra
byggesøknaden til Grimstad kommune, som er tilgjengelig på deres
postjournal (sendt fra Arkitekt Bengt G Michalsen 27.01.2015). Der
ligger det nemlig noen grove plantegninger av nybygget.
Nøgne Øs nybygg, 1. etg
Det blir et bygg litt lavere enn dagens bygg, og med grunnflate som
er litt større, men ikke veldig mye....
[Les resten: NyeNogneO]
Tirsdag 21. April 2015 00:04 – 987 ord.
Jeg vet det løftes på øyenbryn og klikkes indignert inn på
kommentarfelt når IPA og pilsner brukes i en og samme setning. Men
pilsnerhatende IPA-elskere er strengt tatt en litt forunderlig
konstellasjon.
De to øltypene har mange likheter. De er begge lyse øl med en
tydelig humleprofil, der malt er i bakgrunnen. Det vil si, dersom vi
ser på den tyske pilsneren, som i praksis er den øltypen som ble
importert hit og til veldig mange andre land. De tekniske forskjellene
er mange ...
[Les resten: IPA pilsner]
Mandag 20. April 2015 06:00 – 1110 ord.
Ett av temaene jeg ikke helt klarer å slippe, er hvordan forbedre
hjemmebryggeprosessen. Jeg antar at det enkleste er å kjøpe en
Speidel, men det føles som juks. Jeg brygger ikke primært for ølets
del, men for bryggingen – liksom elgjegere ikke primært drar til skogs
for elgbiffens del, og fjellklatrere ikke gjør det fordi det er den
enkleste fremkomstmåten.
En utfordring ved brygging er å monitorere hvor langt gjæringen er
kommet, og da er telling av plopp en brukbar ind...
[Les resten: Ploppteller2]
Søndag 19. April 2015 00:18 – 874 ord.
For ett års tid siden tok jeg tak i spørsmålet
om håndverksbryggerier og industribryggerier. Jeg konkluderte med
at skillet var nokså irrelevant og kunstig og at «håndverk» egentlig
kokte ned til et plussord for de bryggeriene man liker, og «industri»
et minusord for de bryggeriene man ikke liker.
Jeg lovet også å komme tilbake til hvorfor jeg mener at
«kunstindustri» er en bedre betegnelse på de bryggeriene som ofte
kalles for håndverksbryggerier. Ha tålmodighet med ...
[Les resten: Kunstindustri]
Lørdag 18. April 2015 00:03 – 1293 ord.
Jeg har dessverre ikke fått blogget så mye siste uka. Årsaken er
kort og godt at jeg har måtte konsentrere innsatsen på ledige
kveldstimer mot å bli ferdig med bardisken som Steinar og jeg skal ha
med på hjemmebryggfestivalen til Det gode øls klubb i kveld.
Dersom du skal dit, så treffes vi nok, og du kan smake på våre bidrag MagnIPA
og Forreign
Stout.
Etter festivalen blir det nok sikkert mer blogging – det er i hvert
fall et hav av halvferdige innlegg liggende i k...
[Les resten: HjBrFestival2015]
Lørdag 11. April 2015 11:44 – 86 ord.
Jeg har flere eldgamle innlegg som jeg stadig skriver og flikker på,
men som aldri synes å bli rett. De omhandler tema rundt hva vi kan
kalle samtidig ølkultur. Men jeg klarer liksom aldri å vinkle dem
slik at jeg ikke høres sutrende, sint og konspiratorisk. Jeg tar dem
frem, skriver dem litt om og legger dem bort.
Akkurat den sint-og-sur-fella har Max Bahnson og Alan McLeod
unngått på en snedig måte i en forunderlig bok som heter The
Unbearable Nonsense of Craft Beer – A R...
[Les resten: UnbearableNonsense]
Lørdag 04. April 2015 23:01 – 843 ord.
Hvordan har nordmenns alkoholvaner utviklet seg? Det kan
statistikker si oss litt om. Statistisk sentralbyrå og evt forgjengere
har samlet statistikk for alkoholomsetning siden 1851.
Statistisk sentralbyrås statistikk nr 04188 tar for seg
alkoholomsetning, brukket ned på de underkategoriene brennevin, vin og
øl. Ifra 1995 kommer også gruppen rusbrus inn. Det er selvfølgelig
temmelig grove kategorier, siden øl inneholder alt fra lettøl til
bokk, og vin inneholder alt fra milde...
[Les resten: Alkoholvaner]
Fredag 03. April 2015 22:44 – 1234 ord.
Ølet ditt har tilsynelatende gjæret ferdig, men det er fremdeles
litt svak aktivitet i gjærlåsen. Er det fremdeles gjæring eller er det
noe annet? Beklager, det er nok sannsynligvis noe annet.
For det første kan det være en indikasjon på infeksjon, det at du
har små konsentrasjoner av bakterier eller annet som spiser opp det
sukkeret som ikke gjæren ville ha, men allikevel i for små mengder til
å gi kraftig plopping.
En hyggeligere forklaring er at det kort og godt...
[Les resten: SvakPlopping]
Torsdag 02. April 2015 22:33 – 1102 ord.
Vi har alle fått med oss at det er store endringer på gang for
E. C. Dahls, men Ringnes har holdt kortene tett til brystet, så ingen
vet helt hva det innebærer.
Vi vet at det blir et Ølsenter, at det blir et mikrobryggeri med
mange ulike øltyper, at det blir brewpub og mye annet, ikke minst
endel boligutbygging. Men rundt Dahlspilsen har det vært temmelig
tyst. Mange sperret opp øynene da Ringnes stilte på et møte sammen med
Austmann for å presentere de nye bryggeriplanene ...
[Les resten: ECDahls ny visjon]
Onsdag 01. April 2015 00:13 – 761 ord.