Under vises blogarkiv filtrert for perioden februar 2015.
For få år tilbake hadde du sannsynligvis ikke hørt om øltypen «white
IPA». Men plutselig har «alle» bryggeriene i Norge en slik øl. Er det
tilfeldig, er det lemenflokkmentalitet eller er det øldrikkerne som
plutselig tørster etter hvit IPA?
Det korte svaret er: Ja, alle tre grunnene over på én gang, samt én
til: Vinmonopolet. Det lange svaret kommer under.
Aller først, hva er en «white IPA»? Det er en sammenblanding av en
wit og en IPA, et språklig et ...
[Les resten: LoveMeTender]
Lørdag 28. februar 2015 23:51 – 1005 ord.
Vi ølsnobber ligger langt etter vinfolket, men vi kommer etter med
stormskritt. Her er noen tips for deg som sliter med å bringe
feinschmeckeriet rundt ølsmaking opp på riktig nivå.
Relativt enkel og usnobbete
ølFoto: Pixabay
– CC0 Public Domain Kjemiske navn. Lær deg
noen aromaer med sære og vanskelige kjemiske navn, så som acetaldehyd
og dimetylsulfid. Kast dem frem under smakingen, gjerne med et lite
spørsmålstegn, à la: Er det bare meg som fanger litt isoam...
[Les resten: Oelsnobberi]
Fredag 27. februar 2015 07:00 – 1423 ord.
Smaking er sannelig ikke enkelt. Det føles som smaker kan variere
fra gang til gang, selv når en smaker på det samme ølet. Da kan det
være en trøst at det neppe bare er deg som er en «dårlig» smaker, for
omgivelsene har stor betydning for hva og hvordan vi smaker. Ett
illustrerende eksempel er flymat.
De problemene reisende har med pregløs flymat er temmelig
trivielle i forhold til flyselskapenes utfordringer med å levere et
godt, eller i det minste akseptabelt måltid i lu...
[Les resten: TamFlymat]
Torsdag 26. februar 2015 07:30 – 811 ord.
Det begynner å bli rundt fem år siden jeg skrev et blog-innlegg
om den historiske utviklingen av norsk særbeskatning av øl og
presenterte dataene i en graf. Jeg tenkte å oppdatere grafen med de
siste årene. Se på det som «en klassiker til glede for nye lesere».
Aller først, her er grafene som viser hvordan utviklingen har gått.
Alkoholavgiftene på øl i Norge fra 1913 til 2015
data fra Tollverket; grafikk ved anchr
Som vi kan lese ut av grafen, har beskatni...
[Les resten: Alkoholavgiftene2015]
Onsdag 25. februar 2015 07:30 – 355 ord.
Det startet i en kø. Køen for å levere avlingen med bygg, der Jacob
Hansen satt fra tidlig kveld til godt over midnatt. Mens køen sneglet
seg fremover, hadde han god tid til å tenke over om hva annet de kunne
bruke kornet til. Der og da kom den første kimen til å starte et
bryggeri.
Neste trinn var et bryggekurs på Sjetlein, landbruksskolen et par
steinkast fra gården. Kursholderen kom fra Stjørdal og bryggingen var
med røykmalt, brødgjær og en rikelig mengde sukker. Resu...
[Les resten: MoeGaardsbryggeri]
Tirsdag 24. februar 2015 06:30 – 1543 ord.
Her er en liste (roughly sortert etter oppstartstidpunkt) over
bryggerier i Trondheim kommune, med status sålangt jeg kjenner til
dem. Jeg tar gjerne korrigeringer og oppdateringer.
E. C. Dahls bryggeri. Brygger som før, og overtok for en
stund tilbake bryggingen av Frydenlund bayer som tidligere ble brygget
hos Arendals bryggeri. Imidlertid skjer det store ting fra neste år,
da det byttes til et nytt og mindre (men mer effektivt) bryggverk. Da
blir kun Dahlsproduktene igjen av dagens...
[Les resten: BrTrondheim 2015]
Mandag 23. februar 2015 07:30 – 731 ord.
Helgen 10-11. januar nådde Mosambik frem til «alle» aviser, på
grunn av et forgiftet tradisjonsøl som ble servert i en gravferd, med
mange døde som resultat. Og så ble det helt stille, som liksom for å
oppfylle alle stereotypier om hvordan U-landsnyheter presenteres i
Vesten. Men hvordan gikk det?
Vel, du skal lete godt og lenge før du finner noen aviser som
skriver noe om saken utfra et tidsperspektiv etter
14. januar. Dessuten ble saken lokalt avløst av en enorm flom som h...
[Les resten: Mosambik Oppdatering]
Søndag 22. februar 2015 13:36 – 725 ord.
Regjeringen har noe i ermet. Landbruksminister Sylvi Listhaug
satte ned en gruppe for å se på regelverket, og de har konkludert med
at det finnes smutthull. Et smutthull som går utenom Vinmonopolet.
EØS-regelverket tvinger Norge til å la flaskesalg av vin og øl over
4,7% gå via Polet. Men strengt tatt er det dette noe som Norge selv
har insistert på utfra hensynet til folkehelsa. Få EU-land har
lignende begrensninger, men EU er opptatt av det det skal være like
regler for al...
[Les resten: EU regelverksmutthull]
Lørdag 21. februar 2015 06:30 – 1936 ord.
Mikrobryggerier brygger øl med bunnfall, og bunnfallet inneholder
gjær. Slik har det i hvert fall nesten universelt vært de siste
tiårene, og tradisjonen bygger på blant annet belgiske og engelske
tradisjoner.
Derimot varierer rådene om hvorvidt bunnfallet skal være med eller
ikke. Jeg skal ikke pontifikere i den ene eller andre retningen, men
jeg vil gjerne påpeke at gjærslammet på bunnen av flaska kan gi ølet
nye smaksdimensjoner.
Bestiller du en Hefe Weissen på ...
[Les resten: 005 Gjaerslam]
Fredag 20. februar 2015 07:00 – 468 ord.
Tirsdagens viktigste ølnyhet var Siv Jensens besøk hos
Haandbryggeriet og Egge Gård, i hvert fall utfra antall «tips» jeg
fikk om saken. Imidlertid er det mye mer her enn hva man får inntrykk
av gjennom avisenes reportasjer av saken.
La oss først se på rammen rundt. Hvorfor Siv Jensen? Disse
reklamereglene er noe som angår Helsedirektoratet og Helse- og
omsorgsdepartementet, ikke Finansdepartementet. Rett nok får Siv
Jensen som finansminister inn mye penger via alkoholavgi...
[Les resten: Siv i Drammen]
Torsdag 19. februar 2015 08:44 – 1201 ord.
Når konspirasjonsteoretikere går lei av å tegne inn Atlantis på
kartet og trøtner av å lete etter Israels ti tapte stammer og
tempelriddernes flåte, da hender de leter etter Ultima Thule, landet
langt mot nord som grekeren Pytheas besøkte – og der han drakk det
lokale ølet. Dette skal handle om en fuktig tur, et øl, og den litt
tåkete følelsen av ikke helt å kunne sette fingeren på hvor det
skjedde.
Det mangler ikke på forslag om hvor Pytheas Thule lå, og ofte viser
...
[Les resten: Pytheas]
Onsdag 18. februar 2015 08:37 – 960 ord.
Hva er en vandregjær? Det blir kanskje ølverdenens nyord for 2015.
Det er en gjær som for hver generasjon brukes på et nytt bryggeri, før
den høstes og kjøres videre til neste. Huh!? Hva er hensikten med
dét? Ja, man kan saktens spørre.
Truls Prahl, White Labs sjef for forskning og utvikling, har satt i
gang et slikt prosjekt i samarbeid med Ny Nordisk Øl (NNØ). Men
gjæren er ikke en av White Labs vanlige. Det er snakk om tre
gjærsorter som ble «fanget» ifra spontangj...
[Les resten: Vandregjaer]
Tirsdag 17. februar 2015 08:29 – 688 ord.
Natt til 16. mars 1781 slet fregattskipet Perlen seg fra
ankerplassen utenfor Munkholmen ved Trondheim. I stormen drev det inn
mot Ladehammeren, gikk på et skjær og sank utenfor Korsvika. Fire
omkom.
Knappe 200 år etter fant man igjen vraket og dykket på det. Blant
annet tok man opp flasker. Alle ølentusiaster liker tanken på gjær fra
sunkne ølflasker – gjæren er som essensen og ånden fra et forsvunnet
øl. Kanskje ligger det flere ølflasker der med gjær som kan vekkes
o...
[Les resten: Fregattskipet Perlen]
Mandag 16. februar 2015 07:45 – 917 ord.
Den aller mest aromatiske delen av et øl er ikke i ølet. Den er i
headspace – mellom ølet og flaskekapselen. Derfor er ikke åpningen av
en flaske bare en mekanisk bryting av en forsegling, det er en
engangsmulighet til å oppleve en spesiell vinkling av ølets aroma
full-scale i et kort sekund.
Ølet utvikler seg når det ligger på flaske, men åpningens psst-lyd
er startskuddet til at ølet begynner å utvikle seg virkelig fort. Og
aller fortest går det under åpning og helli...
[Les resten: 004 PsstAroma]
Søndag 15. februar 2015 22:30 – 698 ord.
Hvordan går det med ingefærølplanten «Georg»? Forsåvidt bra,
bortsett fra ett stort problem, men la oss først se nærmere på gjæring
av ingefærøl, noe som er temmelig forskjellig fra vanlig øl.
Det er lett å tolke ingefærøl som brus med ingefærsmak og et
misvisende øl-navn. Men en gang i tiden var ingefærøl en gjæret
drikk. Den opptrer – i hvert fall i Europa – første gang på
1700-tallet, og da den ble analysert av Harry Marchall Ward på
1880-tallet viste de...
[Les resten: Ingefaeroel2]
Fredag 13. februar 2015 23:56 – 1356 ord.
Dagens ølnyhet i Trondheim var åpningen av Gulating
ølbutikk. Jeg kom dit en halvtime etter åpning, og jo nærmere jeg
kom, jo flere personer så jeg med tyngende
Gulating-plastposer. Butikken ligger strategisk godt plassert noen
meter fra bussholdeplassene for vest- og sydgående ruter.
Inne i lokalet var det stappfullt. Det er forsåvidt et lite lokale,
tekkelig malt i meglerhvitt, tapetsert med billighyller og fyllt til
randen med øl. Det er også et midlertidig lokale, så de...
[Les resten: Gulating aapning]
Torsdag 12. februar 2015 22:27 – 783 ord.
Hva smaker mors kjøttkaker? Ja, seriøst. Har du noensinne forsøkt å
sette ord på det utover «godt», «unikt» og «nydelig»? Hvordan
smaker de og hvorfor? En ypperlig måte å få et bevisst forhold til
hva noe smaker, er å forsøke å formulere det språklig.
Noen poengsetter øl på Untappd eller Ratebeer, noen bare smaker,
mens atter andre noter sidevis om hvert øl. Det siste tror jeg er
lurest – utfra et smaksmessig synspunkt, for da tvinger du deg til å
sette ord p...
[Les resten: 003 Notering]
Onsdag 11. februar 2015 08:06 – 662 ord.
Øldistribusjon er et forunderlig tema. Øl – i hvert fall klasse D –
selges sammen med matvarer, men bryggeriene har i stor grad klart å
beholde distribusjonen der andre matvareprodusenter har tapt for
kjedenes egen distribusjon. Akkurat det er litt på gli, men samtidig
er det også noe helt annet på gang.
Jeg tenker ikke på de nye øldistributørene, for de bringer kun nytt
blod snarere enn nye idéer til torgs. Jeg tenker på Fooducer. Det er en slags digital
matvarebørs, ...
[Les resten: Fooducer modellen]
Tirsdag 10. februar 2015 15:04 – 828 ord.
Vi regner med fem smaker – bitter og søt kjenner de fleste
øldrikkere, mens syrlig er den tredje viktigste smaken for øl, og en
smak man ofte tenker på som endimensjonal på en skala fra fraværende
til vellagret Lambic. Men det er den ikke.
Syrlighet er mer enn bare pH i et øl. Først og fremst er det ulike
typer syre, dernest kan syrligheten balanseres av andre smaker, først
og fremst bitterhet og sødme. Til slutt er det forbausende mange som
ikke skiller mellom syrlig og b...
[Les resten: 002 Syrlighet]
Mandag 09. februar 2015 08:26 – 1104 ord.
Trønderne frykter for tre drikker når E. C. Dahls skal i
støpeskjeen: Dahlspilsen, Dahls julebrus og E. C. Dahls ingefærøl. De
to første er forståelig og hadde gjeldt for ethvert lokalt
bryggeri. Men ingefærølet, hva er greia med trøndere og ingefærøl?
I Trøndelag er ingefærøl viktig. Det er tradisjonell drikke til den
regionale nasjonalretten sodd, en slags kjøttsuppe med poteter og
gulerøtter og flatbrød til. Sodd er festmat. Man tuller ikke med sodd
i Trøndelag, ...
[Les resten: Ingefaeroel]
Søndag 08. februar 2015 21:09 – 846 ord.
If privacy is a crime, only criminals will have privacy,
lyder et gammelt fyndord som renner meg i hu når jeg ser bryggerienes
og utestedenes ulovlige alkoholreklame.
Alkoholreklame
er forbudt – sånn omtrentlig med unntak av nøktern
produktinfomasjon på etikett og papirmeny, samt bryggerimerker på
serveringsutstyr. Jeg tror grå- og svartsone-alkoholreklame blir den
største strategiske fordelen for de bryggeriene og utestedene som er
villige til å bryte forbudet på tilstrekk...
[Les resten: UlovligReklame]
Lørdag 07. februar 2015 22:05 – 900 ord.
Jeg skrev
om Open BeerPub Map i juli 2012. Hvordan går det med Open Brewpub Maps kart
over brewpuber, implementert som et uttrekk av dataene fra OpenStreetMap?
Det går i hvert fall fremover. Det gikk ganske fort i 2012, men så
saknet det. Vel, strengt tatt var ikke problemet at Open Brewpub Map
saknet, men at brukerne ikke deklarerte de rette tag'ene når de
opprettet puber i OpenStreetMap. Her er kart over Europa fra oktober
2012 og februar 2015.
Open Brewpub Map for Eur...
[Les resten: OBM oppdatering]
Fredag 06. februar 2015 15:41 – 824 ord.
Noen svangerskap tar mer enn ni måneder. Monkey Brew er et
slikt. Bak navnet står tre menn med en drøm: Bjarke Knizek Vang, Pål
Rolfsen og Jorg Solheim. Drømmen er å starte eget bryggeri – Monkey
Brew – og det er ikke gjort i en fei.
De tre fant sammen over en felles hobby: hjemmebrygging. De har
herjet på resultatlistene i hjemmebryggekonkurranser, og nå tar de
skrittet fra hobbyister til kommersiell brygging. Jeg snakket med dem
sist søndagskveld mens de pusset opp den ...
[Les resten: MonkeyBrew]
Torsdag 05. februar 2015 15:41 – 1815 ord.
Mark-hva-for-noe? Høøl … Hø-øl. Det er dansk for øl med høy. Det
danske bryggeriet Herslev har
brygget et øl der de bruker høy i stedet for humle. Det er
til og med nominert til prisen for Årets danske Ølnyhed for
2014. Og så begynte problemene.
Problemer? Javisst. Det viste seg nemlig at Fødevarestyrelsen – som
vel tilsvarer vårt Mattilsynet – ikke kunne finne at høy var
på EUs liste over godkjente ingredienser i matvarer. Omtrent der står
saken ennå, og Hersle...
[Les resten: HerslevHayBeer]
Onsdag 04. februar 2015 22:57 – 1072 ord.