Under vises blogarkiv filtrert for perioden juli 2014.
Snart starter høstens ølfestivalsesong. Trondheim har lenge hatt
ølfestivaler, men også vinfestivaler, og historisk har det vært svært
forskjellig vinkling på dem. Min analyse her bygger hovedsaklig på de
messene og festivalene jeg har vært på, så jeg overgeneraliserer
sikkert … men 'lell.
Vinfestivalene – eller messene som de ofte kalles – har hatt
distributører og importører som utstillere, der produsentene i beste
fall er medbrakte for å skape buzz rundt produkt...
[Les resten: Festivalsesongen]
Lørdag 12. juli 2014 22:10 – 723 ord.
I gamle dager var en prislapp en liten klistelapp med en pris på,
men det er lenge siden det. Med mer intelligente prislapper blir det
også mer interessant å lese prislappene i butikken – spesielt for
øl-varene.
Du kan stille deg opp foran en butikkhylle med øl og lese
bryggerinavnene og tro det gir deg innsikt i bryggerienes
styrkeforhold, markedstilgang og logistikk. Beklager, men mellom
butikken og bryggeriet er det minst to ledd som vi ofte glemmer, men
som tidvist kan lese...
[Les resten: Les Prislappene]
Torsdag 10. juli 2014 22:59 – 574 ord.
Hvilke sanser bruker du når du drikker øl? Smak og luktesans,
selvfølgelig. Dessuten synet, som både fanger inntrykk og påvirker
hvordan vi opplever ølet. En ofte glemt sans er følelsessansen, der
ølet påvirker denne sansen i munnhulen via blant annet temperatur,
kullsyre, astringens, alkohol-varme og fylde. Men vi har enda en sans
– hørselen. Har den noe med ølsmaking å gjøre?
Her skal vi ikke gå så langt som en av
grunnleggerne av Brewdog, som insisterte på at en...
[Les resten: Lyd og smak]
Tirsdag 08. juli 2014 22:35 – 493 ord.
En gang i tiden var gjæring noe man gjorde på fat eller i åpne kar,
enten de var laget som forvokste, stående bøtter (halv tønne) eller
åpne, firkantede kar – eller man kort og godt gjæret i vanlige fat,
som ved lambic. Senere ble det inn med liggende ståltanker, som på
mange måter var en moderende variant av gjæring på eikefat, men jeg
mistenker at det var mest brukt til lagring og modning, og mindre til
selve primærgjæringen.
Men så gikk man over til stående sylin...
[Les resten: Fermenting Temp]
Søndag 06. juli 2014 23:20 – 546 ord.
For å fortsette på tråden fra i går, men i en mer positiv tone: Hva kunne
man fortelle om Guinness i stedet for de gamle anekdotene og mytene og
misforståelsene man trakk frem?
Når man viste reklameplakatene for Guinness, kunne man fortelle at
Guinness lenge var kjent for ikke å reklamere, før de innledet en av
de lengste og mest kjente reklamekampanjene noensinne med byrået
S. H. Benson, ofte sentrert rundt dyr. Ellers kunne nevnes at
slagordet «My Goodness – My Guinness...
[Les resten: Dagbladet Guinness]
Søndag 06. juli 2014 00:48 – 698 ord.
En indikasjon på at øl er tendy og på vei inn er at journalister
skriver om det, gjerne i ren forakt for fakta og virkelighet. Dagens
eksempel kommer
fra Dagbladet, der en journalist formodentlig har kombinert
ferietur og litt lett artikkelstoff. «Lett» fordi det mellom linjene
skinner igjennom at det meste er kopiert fra informasjonen han
formodentlig fikk på den den guidede turen. Denslags burde være under
en seriøs avis' verdighet.
Det er for mye her til å gå igjennom alt...
[Les resten: Dagbladet Tull]
Lørdag 05. juli 2014 00:03 – 508 ord.
Bryggerifestivalen i Trondheim ble lagt ned idag formiddag – til
stor fortvilelse og meget sinne blant dem som rakk å få nyheten med
seg før festivalen gjenoppstod på ettermiddagen. Selv Jesus brukte tre
dager på denslags, så det er temmelig godt gjort å klare det på tre
timer … selv om det kanskje sier mest om at nyhetsyklene går stadig
raskere. Men hva skjedde egentlig?
Det virker som om festivalen hadde søkt om bevilling for å kunne
kjøpe direkte fra grossist, dvs a...
[Les resten: Festivalgjenoppstandelse]
Onsdag 02. juli 2014 23:53 – 1000 ord.