Under vises blogarkiv filtrert for perioden januar 2014.
I disse dager bygger de om ærverdige gamle Carl Johan, en av de middels gamle
pubene i quasi-victoriansk beer-palace-stil. Ja, også side-baren Erich
Christian, en av byens minste, med spesialfokus på akevitt – oppkalt
etter fornavnet til E. C. Dahl.
I stedet blir det Graffi, grill-lunsj-restauranten. Det er
vanskelig å tenke seg et mer symbolsk hamskifte. Gamle 60-something,
bartbehengte, mimrende pilsnerhelter byttes ut med 20-something,
iPhone-bærende, urbane studenter.
...
[Les resten: Pilsner MIA]
Torsdag 30. januar 2014 04:00 – 674 ord.
«Du brygger så godt øl. Du bare må starte ditt eget
bryggeri!» Hvor mange hjemmebryggere har ikke hørt den uttalelsen?
Uansett hvor flatterende det er, så er det vanligvis noe overses med
slike oppmuntringer: Skalering. Om man skal brygge øl med
hensiktsmessig kostnad, kan man ikke drive på med 20 liters batcher,
man må minimum over 200 liter, og helst opp på 2000 liter eller mer.
... og da skjer det noe med bryggeprosessen.
Det første og mest iøynefallende for e...
[Les resten: Skaleringsutfordringer]
Onsdag 29. januar 2014 04:00 – 933 ord.
Da jeg for et par uker siden skrev
om definisjonen av ordet «øl», ble det påpekt i en kommentar at
Astri Riddervold i sin bok «Drikkeskikker - Nordmenns drikkevaner
gjennom 1000 år» på side 25 skrev «Over hele landet skiller
informantene fra 1950 mellom maltøl og øl, og det går tydelig frem at
en hvilken som helst drikk som inneholder noe alkohol, om enn ganske
lite, kunne kalles øl. Den drikken som i dag kalles øl, og som er
fremstilt ved gjæring av maltet korn, ble kalt mal...
[Les resten: Melkeoel]
Tirsdag 28. januar 2014 22:21 – 1307 ord.
Norbrygg har startet med å
lage dommerskjema
for eksempelølene i øltypesystemet
sitt. Det er Johan Johansen som er primus motor i arbeidet, og jeg har
latt meg rive med.
Det er mange spennende aspekter ved det. For det første liker jeg
tanken på «synkronsmaking». Jeg har alltid fått mye ut av å smake
sammen med andre. Ja, det har ofte vært den mest givende smakingen,
for man kan diskutere, oppdage og identifisere smaker sammen, lære av
hverandre og generelt bryne seg på e...
[Les resten: MndOl des14]
Mandag 27. januar 2014 22:20 – 498 ord.
Vi er inne i en revolusjon … en ølrevolusjon. Men hva har skjedd,
hva skjer og hva kommer til å skje videre, i korte trekk?
Først var det gamle bryggerier og øltyper som var fokus. Det
startet i USA, med amerikanere som hadde fått smaken på godt øl. Dels
kunne det være som med Anchor Brewery at noen så verdien av
eksisterende, lokale bryggerier. Eller som med Boston Beer Company,
der en sjettegenerasjonsbrygger hentet fram oppskrifter fra
bestefarens notatbok. Oftere var de...
[Les resten: Anatomi Olrevolusjon]
Søndag 26. januar 2014 22:15 – 1374 ord.
En gang i tiden var det så enkelt. Øl ble krydret med humle, og
humla importerte vi fra Tyskland og omegn. Nå er det blitt komplisert,
ikke bare griper man bakover i historien til tidligere tiders
ølkrydder, men man forgriper seg også på kjøkkenets krydderhyller i
håp om å skape den ultimate smaksopplevelsen i et krydderøl.
Men krydder har vært og er fremdeles vanskelig. La meg illustrere
noen av utfordringene rundt krydder gjennom eksempler og anekdoter.
Austmann...
[Les resten: Krydder Utfordringer]
Lørdag 11. januar 2014 21:45 – 666 ord.
Bryggeriene vokser opp som paddehatter. Her er en liste over nye –
dvs endel av dem har vært kjent i mange måneder og er allerede omtalt
i ølnerdekretser, men jeg har sovet litt i timen og ikke fått fortalt
om dem. For komplettheten tar jeg dem alle med. De fleste vil nok
finne noen nyheter her, tror jeg.
Noen av av dem fremdeles ikke er helt ferdige, noen er kanskje
fremdeles på idé-stadiet – men er verd å følge med på. I denne runden
er det elleve bryggerier, hvor av ...
[Les resten: Nye januar2014]
Fredag 10. januar 2014 20:22 – 701 ord.
Under ser du et bilde fra en batch sider jeg laget for noen år
siden. Det er ikke bunnfall du ser. Det er diger gele- eller
bomullsaktig blobb som dekker flaskas nedre fjerdedel. Den kom i ukene
og månedene etter at flaskene var tappet, og har vært der siden. Men
hva er det?
Det er en batch med sider laget fra epler i hagen, og i rent
overmot tilsatte jeg ikke noe som skulle hindre villgjær. En enslig
flaske ble tappet med eplesaft og glemt, og den gjæret til den aller
nydeligs...
[Les resten: Infisert Sider]
Fredag 10. januar 2014 04:00 – 265 ord.
Tanken rundt lokale råvarer, historiske øl og lokale bryggerier har
ligget og gjæret og fikk sin forløsning rundt en diskusjon om et mulig
samarbeidsprosjekt mellom Norbrygg og Bioforsk om krydderøl som Johan
Johansen tok opp med meg. Dermed kom følgende sentenser for et
manifest om lokale øl.
Nå har jeg vel ikke tenkt å stoppe å brygge newzealandske IPA-er og
belgiske quad-er etter å ha formulert dette. Men egentlig … når jeg
tar et mentalt skritt eller tre bakover og...
[Les resten: Manifest]
Torsdag 09. januar 2014 04:00 – 709 ord.
Neste bryggeri ut i Trøndelag er kanskje Moe Gårdsbryggeri i
Trondheim, eller nærmere bestemt Leinstrand, som gir litt mer rurale
vibber en kommunenavnet Trondheim skulle tilsi.
Bak står Jacob Andreas Hansen, og sikkert ikke minst hans kone,
ifra Moe Nedre gård. Han
er kjent i lokale hjemmebryggerkretser både som habil brygger med
mange premier og som øldommer. Jeg har ikke alle resultatlister
tilgjengelig her, men under hjemmebryggerinavnet Drengen har han
plukket flere pre...
[Les resten: Moe gaardsbryggeri]
Onsdag 08. januar 2014 20:49 – 751 ord.
Et av de siste og hotteste konseptene innen bryggeverdenen er
såkalte «gypsy breweries», som er utstyrsløse bryggerier som brygger
på andre sine bryggverk. Skjønt nytt? Mikkeller har drevet med det i
mange år, likeså folkene bak Free Beer. Her hjemme har vi sett
Andrimne/Black Cat Brewing. Men hva er rammene rundt dette fenomenet?
Strengt tatt er dette ofte en slags blanding av lisens- og
gjestebrygging, to ting som mikrobryggmestere har drevet med i
temmelig så mange år.
...
[Les resten: Gypsy Brew]
Mandag 06. januar 2014 21:36 – 1007 ord.
… heter det i en ikke så veldig gammel sang. Men hva er egentlig
øl? Hva er definisjonen på øl? Og hvor slutter en drikk å være øl og
begynner å bli noe annet?
På den mest snevre siden har vi Renhetsloven, som i sin mest
restriktive versjon sier at øl er en alkoholisk, gjæret drikk brygget
kun av byggmalt, humle, vann og gjær. Det er en definisjon som
ekskluderer mye av det vi intuitivt anser som øl. På den andre siden
finnes det en rekke øl som ligger utenfor den e...
[Les resten: Definisjon paa oel]
Søndag 05. januar 2014 04:00 – 946 ord.
Kennel Ometyst på
Nannestad – et par flystripelenger rett vest for Gardermoen –
har sommeren og våren 2013 plantet
208 humleplanter (visstnok Northern Brewer) opp langs gjæret som
omgir kennelen. Gjæret er et vanlig nettingsgjerde. Høyden er litt
vanskelig å fastslå utfra bildene, men kanskje det er 180cm høyt? De
håper å få reell humleavling fra 2014.
Jeg har mistanke om motivasjonen for denne plantingen mer er
avskjerming mot vind eller forskjønning av gjerdet, enn...
[Les resten: Ometyst Kennel]
Lørdag 04. januar 2014 04:00 – 359 ord.
Du har sikkert hørt visen Det var en
god gammel bondemann, som kanskje er bedre kjent som mens
mannen var ut' etter øl.
Visen ble nemlig til i forbindelse med en konkurranse som Ringnes
Bryggeri holdt, der det gjaldt å lage den beste drikkevisen til en
eksisterende melodi, og noen skrev en ny tekst til en gammel
skillingsvise som het «Den
friske vind og den milde luft». Den opprinnelige teksten er ved
Claus Pavels Riis (1826-1886) mens melodien er angitt til Schulz, uten
at jeg h...
[Les resten: UtEtterOel]
Fredag 03. januar 2014 04:00 – 473 ord.
Jeg har vært sånn middels negativt til rating-sites i sin
alminnelighet, så la meg forsøke å være litt positiv for en gangs
skyld: Jeg synes untappd.com er et rimelig brukbart system. Ok, det
er mye der som er langt enklere (eller dårligere) i forhold til
ratebeer.com og beeradvocate.com. Men allikevel er det endel der som
jeg liker bedre.
For det første tvinger formatet deg til å være kort, siden man på
godt og vondt er begrenset av en twittersk 160-tegns grense. Jeg er...
[Les resten: Untappd]
Torsdag 02. januar 2014 04:00 – 351 ord.
Jeg har etterhvert gjort meg noen refleksjoner rundt tilsetninger i øl
– først og fremst gamle og litt sære tilsetninger på historiske
øl. Jeg tror de litt ofte blir oppfattet som rene smakstilsetninger
eller i beste fall tilsetninger av sukker – mens andre effekter
overses.
La oss ta den hyppigste tilsetningen til øl: humle. Hva bidrar den
med? Bitterhet og aroma. Og så en infeksjonshemmende effekt. Og så
virker den klarende på ølet, og dessuten kan gi det litt farge....
[Les resten: Tilsetninger]
Onsdag 01. januar 2014 04:00 – 427 ord.
Aller først: Godt nytt år!
Jeg har gjort noen endringer på bloggen, og vil gjerne fortelle
litt om det og om bakgrunnen. For det første er captcha-kodene
fjernet, og motivasjonen er at det var så mange som hadde problemer
med å bruke dem. Trolig var det et relastingsproblem som slo ut på
bestemte kombinasjoner av browsere eller noe slikt. Borte er de, og
jeg har kun to-pluss-tre-spørsmålet igjen. Jeg håper det
holder. Ellers har jeg forresten vurdert å fjerne kommentarer he...
[Les resten: EndringerPaaBlog]
Onsdag 01. januar 2014 00:26 – 198 ord.