Under vises blogarkiv filtrert for perioden juni 2013.
Blending – bare ordet får whiskyfreaker til å fryse på ryggen. Men
konseptet har egentlig fått ufortjent dårlig rykte. Og for å ta
whisky-aspektet først, en blend inneholder vanligvis en rikelig andel
smakløs industrisprit, så snarere enn å være en egentlig blend, så er
det heller et produkt som er både utspritet og utvannet. Men
whiskyprodusentene lager også vatted whisky som er en blanding av
maltwhiskyer fra ulike destillerier, og dessuten blander de ofte ulike
batcher fr...
[Les resten: Blending]
Lørdag 29. juni 2013 21:19 – 966 ord.
Austmann er i ferd med å starte produksjonen i Trondheim, og de har
fjernbrygget endel øl hos Kinn, der bryggeriet deres stammer fra. Men
hvor får man tak i ølet deres? La meg forsøke å oppklare etter litt
forvirrende og delvis feil i en tidligere posting.
For det første, de serverer allerede ølet sitt, blant annet på
Ølfestivalen på Kongsberg. Men dette er øl som er brygget i Kinn, for
de har ennå ikke satt første batch i Trondheim. I et
facebook-foto vises det fire ...
[Les resten: Austmann2]
Fredag 28. juni 2013 23:11 – 613 ord.
Jeg har tatt Testen. Jeg er supersmaker – Juhu! … eller er det
egentlig grunn til å juble, og har det så stor betydning?
For det første, smakssansen er kanskje den sansen som brukes minst
aktivt i dagliglivet, og derfor den sansen som man best kan klare seg
uten – i hvert fall sammenlignet med for eksempel hørsel og
syn. Dermed har det vel vært et mindre evolusjonært press på denne
sansen, slik at menneskeheten divergerer litt mer på smakssans, og
sikkert også luktesans...
[Les resten: Supersmaker]
Lørdag 22. juni 2013 23:06 – 1250 ord.
Alle vet at de kommer, alle lurer på hvordan det blir, alle venter
på at de skal rulle ut de første ølene – Austmann Bryggeri i Trondheim. Jeg har
vært å besøkt dem. Kanskje blir det ikke noen Dahls-killer … ikke
ennå, men …
Personene bak er trekløveret Anders
Cooper, Thomas Sjue og Vinko
Sindelar. Førstnevnte har en fortid som servitør på Den Gode
Nabo. Én kveld fortalte han at han hadde fått sommerjobb hos Kinn
bryggeri - og han dro omtrent på timen og har tilsy...
[Les resten: Austmann1]
Fredag 21. juni 2013 22:49 – 1787 ord.
Det virker som om Grans fører oss forbrukere bak lyset med hensyn
til Utepilsen sin.
For tiden er jeg på pilsnerkjøret og kikker endel på datostemplinger og
slikt. Jeg synes stemplingen av holdbarhet på Grans Utepils på boks
var underlig i format. Den minnet liksom ikke om datostemplingen på andre
bokser. Her er hva det stod:
P/LOT 23042013 23:38
EXP 23042014 KR
Mens her er et typisk eksempel på hva jeg har funnet av datostempling
på alle andre ...
[Les resten: GransUtepils]
Tirsdag 11. juni 2013 23:09 – 660 ord.
… eller noe slikt. Mange av ølene som var «in» og banet vei for
mikrobryggerirevolusjonen er fremdeles med oss, men de oppfattes i dag
som litt kjedelige og temmelig ordinære. En gang i tiden var disse
lokomotiver innen ekstrembrygging og regnet som spennende øl; idag er
de litt «gjesp» som kanskje overlever mest på ikonisk status.
Noen eksempler:
Anchor Steam Beer har et fortrinn ved at den er
typedefinerende i sin egen stil – California Common Beer. Men utover
det er...
[Les resten: ExtremelyBoring]
Mandag 10. juni 2013 22:31 – 488 ord.
Forleden var jeg så heldig å bli invitert til et besøk hos To Tårn
som er bryggeriet som John Sunde og Børge Barlindhaug er i ferd med å
starte på Marienborg i Trondheim. Jeg har blogget om dem før, da de kom med
første ølet på Lian, og da de startet med
renoveringen av bygget.
Siden sist har logoen fått en make-over. Det er brygget noen flere
batcher, lokalene er i rute. De har kanskje ikke overkommunisert på
jungeltelegrafen, selv om Facebooksiden har fortalt om
progres...
[Les resten: ToTaarn3]
Søndag 09. juni 2013 23:46 – 2466 ord.
De fleste ølhunder i Trondheim har vel merket det
utvalgsmessige tøværet på City Syd det siste året eller så. Mange har
kanskje også fått med seg at dette ting er i endring der.
Det er Stijn Bruneel som alene og egenhendig har løftet denne
polbutikken opp til ølmessige høyder som var utenkelige nord for
Lindesnes Fyr for bare få år siden. Dette er hva som kalles
«above and beyond the call of duty», for det har ikke skjedd på grunn
av, men på trass av Polets politikk,...
[Les resten: Stijn]
Fredag 07. juni 2013 22:28 – 720 ord.
I serien obskur trivia har vi kommet til en note jeg fant i
informasjonsheftet Vår gyldne drikk fra Bryggeriforeningen
utgitt i 1971. Blant andre generelt positive fakta og vinklinger om øl
var det et avsnitt med tittel Øl i krisetider.
Der stod det at brygging av øl fjerner flere radioaktive stoffer
fra råvarene, blant annet isotopen strontium-90, og de siterer
Industrivernnytt nr 1 fra 1962:
Selv om råvarene således har vært utsatt for stråling, vil det ferdige
produkt ...
[Les resten: Atomkrigsolet]
Søndag 02. juni 2013 20:46 – 278 ord.