Under vises blogarkiv filtrert for perioden mai 2012.
Jeg leser i ledige stunder endel øl-bøker, helst om ølhistorie,
øltyper og ølkultur - og tidvis klasker jeg disse bøkene i
pannebrasken i frustrasjon over større eller mindre feiloppfatninger
eller myter. La meg fra tid til annen dra frem noen sitater fra slike
bøker og forklare hvorfor jeg mener det er så feil, så kanskje vi kan
rydde i noen utbredte misoppfattelser.
Først ute er Christopher Mark O'Brians Fermenting Revolution -
How to Drink Beer and Save the World (New So...
[Les resten: MaskulinHumle]
Torsdag 24. Mai 2012 18:05 – 826 ord.
Hjelp! Jeg er i ferd med å skli inn i koffeinismen. Dere får ha meg
unnskyldt at jeg på denne subbloggen for en gang skyld blogger om en
annen drikk enn øl, og i stedet tar for meg et skummelt og
avhengighetsdannende rusmiddel: kaffe.
At det er avhengighetsskapende er sikkert. Bare forsøk å være rundt
noen som forsøker å skjære ned på sitt forbruk av kaffe, så blir du
overbevist om at det er temmelig så vanedannende. Det er også lumskt i
den forstand at du opparbeider de...
[Les resten: Koffeinist]
Tirsdag 22. Mai 2012 22:29 – 1129 ord.
For noen uker siden fikk jeg invitasjon til å bli med på en rundtur
i de ennå uferdige lokalene til To Tårn Bryggeri her i Trondheim,
sammen med en smaking av de første ølene de har laget i samarbeid med
Lian Restaurant. Er det noe jeg er virkelig fascinert av, så er det å
komme under huden på et bryggeri og forstå hvordan de tenker, drømmer,
prioriterer og arbeider. Jeg vil nesten gå så langt som til å
sammenlikne bryggerier med forfattere og ølene deres med forfatternes
b...
[Les resten: ToTaarn2]
Fredag 18. Mai 2012 23:32 – 2250 ord.
Når man leser beskrivelser av hva øl smaker, hender det man snubler
over beskrivelsen «smaker som Kongen av Danmark». For de uinnvidde må
det være en særdeles bisarr referanse. Dette temaet er kanskje litt i
randsonen for øl, men sålenge noen øl smaker av Kongen av Danmark, så
får vi ta det.
Dansk Kongen af Danmark slik de er i Danmark
Orf3us/Wikimedia, CC0 1.0
Bakgrunnen er at «Kongen av Danmark» er
et sukkertøy som har vært produsert i Norge siden ...
[Les resten: Kongen av DK]
Torsdag 17. Mai 2012 09:51 – 640 ord.
Nå går vi inn i midten av mai som jeg har spådd er høysesong for
bryggerinedlegginger, nærmere bestemt en tidsluke fra midten av mai
til midten av juni. Men jeg tror ærlig talt ikke at vi kommer til å se
noen slike i år.
Som tidligere forklart vil en annonsert nedlegging i dette
tidsvinduet gi lite rom for en konkurrent til å møte nedleggingen med
spissede spesialprodukter (les: nytt lokalbryggeri) den
sommeren. Samtidig som det gir folkene bak det nedlagte bryggeriet en
tj...
[Les resten: Nedleggingstid]
Onsdag 16. Mai 2012 21:18 – 148 ord.
I forrige uke hadde Det gode øls klubb medlemsmøte om temaet øl og
ost. Det var som sedvanlig et vellykket arrangement med mange gode
opplevelser. Men den store opplevelsen var likevel ikke på
klubbprogrammet - det var et øl fra E. C. Dahls bryggeri.
Poenget er at Dahls har kommet med et eksportøl, en øltype som de
ikke har brygget på aldri så lenge. Eksporten deres holder 6,5% og har
fylde, sødme og gir banankarakteren av dahlsgjæren i rikt monn.
Men egentlig er det...
[Les resten: DahlsEksport]
Tirsdag 15. Mai 2012 17:55 – 335 ord.
Sake er en drikk som falle litt utenfor alle kategorier, og som er
verdig en egen kategori for seg selv. Men om vi skulle tvinge den inn
i en annen, eksisterende, vestlig stil, hvilken ville vært mest
riktigst?
Språklig har sake blitt karakterisert både som øl og som risvin. Om
vi definerer vin som gjæret saft av frukt og bær, og øl som gjæret
sukkervann som har blitt konvertert fra stivelse i korn, så er det
klart at sake er står langt nærmere et øl og ikke en vin. Men so...
[Les resten: SakeBrygging]
Mandag 14. Mai 2012 23:24 – 685 ord.
Middelalderens svar på øldommere var ølvrakerne som kunne erklære
vrakøl - nei, ikke den typen vrakøl jeg har skrevet om før, men dårlig
øl - øl som ble vraket.
Forskjellig systemer ble laget for å rangere øl, og Tage Taaning
forteller om et dansk - eller kanskje københavnsk - system på side 33
i sin bok «Øl - en bog om en verdensdrik». Han refererer til at
ølvrakerne etter å ha kvalitetsbestemt ølet markerte fatene med enten
en sirkel for godt øl eller en halvsir...
[Les resten: VraketOel]
Lørdag 12. Mai 2012 21:50 – 543 ord.
I København ble ikke ølbryggingen «frigjort» fra laugsvesenet før
i 1805. Selv om København var rikets største by, så vil en beskrivelse
av dette (u)vesenet også fortelle endel om hvordan mentaliteten rundt
reguleringen av ølbryggingen var andre steder, også Norge.
Poenget var at det fantes et ølbryggerølaug i København fra en gang
på 1500-tallet. Noen kilder refererer til så tidlig som 1525, men det
er i alle fall sikkert at det fantes i 1592. Laugsvesenet var
opprinn...
[Les resten: Oelkommisjonen]
Søndag 06. Mai 2012 22:56 – 1107 ord.
Jeg har tidligere skrevet litt vagt om en «norsk»
vrakølsgjær. Status nå er at det formelle skal være kommet på plass,
og det er nå bare praktiske utfordringer igjen.
Målet er å ta opp et par flasker øl fra vraket, og få gjæren dyrket
frem i et dertil egnet laboratorium. Sannsynligvis blir det hos en av
produsentene av gjær for hjemmebrygging - trolig enten de med
smackpacks eller de med vials. Håpet er at denne gjæren da kan komme
som en sesonggjær eller spesialgjær...
[Les resten: Vrakoel2]
Lørdag 05. Mai 2012 03:00 – 247 ord.
Da jeg for en tid tilbake skulle ha noe reiselitteratur på en
togreise, så snublet jeg over et for meg nytt tidskrift med navnet
«Beer» på Narvesen. Endelig et tidskrift om øl i løssalg i Norge,
tenkte jeg. Men så rosenrødt er det ikke.
Det første som slo meg var at de hadde misforstått konseptet med
side-3-piker. De skal ha sitt reservat på side 3, ikke figurere på
hver tredje side. Og profilen med å vise ølflasker mot en bakgrunn av
pupper og lår var ikke bare tilfel...
[Les resten: Oeltidsskriftet]
Lørdag 05. Mai 2012 00:49 – 335 ord.