Under vises blogarkiv filtrert for perioden januar 2012.
Øl gjorde at Russland ble kristent i stedet for islamsk - sies det.
Bakgrunnen er at storfyrste Vladimir den store av Kiev (eller Valdemar
som han ble kalt i Norge) i 988 ønsket en mer strukturert religion som
kunne være felles og ha en nasjonal spennvidde. Etter et mislykket
forsøk på å smi sammen de eksisterende, lokale religionene, fant han
ut at han måtte gripe det an annerledes, og hente noe utenfra. Dersom
man skulle forholde seg til nabolandene og store og mektige
religioner, ...
[Les resten: RussiskOel]
Søndag 22. januar 2012 03:00 – 298 ord.
Hva er forholdet mellom baking og brygging? Det mest nærliggende er
at de begge bruker gjær og produserer matvarer - men det stopper ikke
der. Kanskje nettopp fordi de begge produserer matvarer og fordi den
ene produserer gjær som den andre kan bruke, så har de ofte vært
samlokalisert i klostre, slott og andre steder som trenger begge.
Helt tilbake til det gamle Egypt var baking og brygging knyttet
sammen. I Sumer synes bryggingen å ha vært basert på en slags
halvbakte kaker ...
[Les resten: Baking brygging]
Søndag 22. januar 2012 02:59 – 523 ord.
Spellemannsprisen endte med skandale etter at vokalisten for bandet
Plumbo - Lars Erik Blokkhus - forsøkte seg på en rasistisk «morsomhet»
som ganske forståelig ikke ble godt mottatt. Stemningen ble ikke
akkurat bedre av at Tshawe Baqua i Madcon i etterkant fyrte
av seg en lekse med gloser jeg ikke har fått med meg skulle ha
blitt akseptable i offentlig ordskifte og dertil lovet å helle drinken
sin over Blokkhus. Meg bekjent har han ikke gjort det, men gitarist
Terje Røthing i Kaize...
[Les resten: Oeltoemming]
Søndag 15. januar 2012 03:00 – 644 ord.
Begrepet øllebrød har dukket opp fra tid til annen, men det er
sjelden det følger med noen god definisjon, og servert det har jeg
aldri blitt. Hva er dette mystiske øllebrødet, har det noe med øl å
gjøre, og er det godt - ja er det i det hele tatt spiselig?
Øllebrød er et dansk uttrykk, selv om det sikkert har vært brukt i
eldre tider på norsk også. Det er språklig kort og godt en variant av
«øl og brød», og det har ikke noe med «flytende brød» som har vært et
hy...
[Les resten: Oellebroed]
Torsdag 12. januar 2012 02:59 – 381 ord.
Det er en gammel sannhet at fingeravtrykk og fett på innsiden av
glassene ødelegger skummet - eller hodet - på ølet. Men stemmer dette,
og hvor stor er egentlig effekten. Dét hadde jeg satt meg fore å finne
ut med et relativt enkelt eksperiment.
Til formålet brukte jeg fire stk relativt nye glass fra Arendals
bryggeri. Disse har kun vært bruke 2-3 ganger, og de ble alle vasket
sammen etter nyttårsaften. I tillegg er dette temmelig tynne og høye
glass. (Hvordan få 33cl til ...
[Les resten: FettedeGlass]
Onsdag 11. januar 2012 02:59 – 696 ord.
Jeg er vanligvis en mild og fleksibel person, men på ett felt
pleier jeg en dyp fundamentalisme: vasking av ølglass. Det er noe av
det verste jeg vet å få skitne ølglass på byen. Gjennom
eksponeringstrening har jeg lært meg å leve med det, men jeg hater det
okke som. Leppestift, inntørkede rester av oppvaskmiddel,
fingeravtrykk fra barbetjeningen, osv. Huff!
I min egen «hjemmepub» bestemmer jeg reglene, og de sier at glass
skal vaskes ordentlig. Her er reglene:
Ølglass ...
[Les resten: Glassvask]
Tirsdag 10. januar 2012 02:59 – 216 ord.
Jeg stengte for kommentarer en kortere periode en stund tilbake,
fordi det var store mengder spam som ble dyttet inn på bloggen som
kommentarer. En stund etter åpnet jeg opp igjen, og de startet på
nytt.
Jeg har derfor gjort noen endringer. På siden for kommentarer har
jeg dyttet inn et kontrollspørsmål som er at du skal skrive inn summen
av to og tre med bokstaver. Dersom noen trenger fasiten, så er det
«fem». Teorien min er at dette stopper spammerne mer enn captcha,
fordi ...
[Les resten: Kommentarer]
Mandag 09. januar 2012 02:59 – 274 ord.
Nei, det er ikke en eller annen tvilsom designersprit, men en
drikkemåte. Sannsynligheten er temmelig liten for at du har gjort det,
men sannsynligheten er likevel ganske stor for at du har drukket på en
lignende måte.
Begrepet er gammelt. En kjent referanse er gitt av Tom Nash i 1595,
som Isaac D'Israeli - far til statsministeren - har gjengitt i et
kapittel om britiske drikkeskikker, og som igjen synes å være
piratkopiert av den lette garde av britiske ølhistorikere. Selve ord...
[Les resten: Supernaculum]
Søndag 08. januar 2012 03:00 – 687 ord.
Tenk at du snublet over en tidsmaskin, og du kunne dra på en
ølreise til vilkårlig tiår - eller la oss si to tiår. Hvilke tyveår
ville du valgt? Min preferanse ville vært 1830- og 1840-tallet -
nesten helt uten tvil.
En god konkurrent er 1990-tallet og det første tiåret av
2000-tallet, for det dekker den moderende
mikrobryggerirevolusjonen. Men pytt sann, det tidsrommet har jeg jo
strengt tatt opplevd - og som tickerne sier: never twice same beer.
Så hvorfor 1830? Tre grunne...
[Les resten: 1830 tallet]
Lørdag 07. januar 2012 03:00 – 1500 ord.
Ymse ølnyheter med hovedfokus på Trøndelag og en tilt mot Trondheim.
Ny ølklubb på Oskars - muligens den seriøse utvalgspuben som
har holdt på med dette lengst i Norge - i Levanger 20. januar 2012. De
har hatt ølklubb der før, men ønsker visst å starte på ny. Se denne
annonseringen.
Vi fortsetter i Levanger, der det var brann i det tradisjonsrike
Backlunds hotell - som forøvrig er ypperlig plassert om man ønsker å
overnatte etter en kveld på Oskars. Brannårsaken var et...
[Les resten: News jan12]
Mandag 02. januar 2012 03:00 – 198 ord.
Idag - 1. januar - er den sedvanlige dagen for å øke
alkoholavgiftene. Det var på denne dagen i 1913 at dagens system med
alkoholavgifter ble innført, etter at man tidligere hadde beskattet
malten, ikke alkoholen direkte.
Nå har Staten vært temmelig edrulig de siste årene, ved at
alkoholavgiftene kun har økt proporsjonalt med
konsumprisindeksen. Unntaket var i fjor, da man økte avgiftene reelt
med 5 prosent. De som forfekter at avgiftene er lave liker også å vise
til at man...
[Les resten: Avgiftoekning]
Søndag 01. januar 2012 03:00 – 432 ord.