Under vises blogarkiv filtrert for perioden november 2011.
Når vi ser på New Zealand, er det lett å se
at årtier
med avlsarbeid har gitt et boost til en gammel industri
der. Uansett hvordan man snur og vender på det, har de
skapt mange
nye humlesorter som er unike for New Zealand og ikke vil gi samme
aroma om de dyrkes andre steder.
De truffet to blinker, selv om kanskje den bare siktet på én: Først
har de laget humler som kan erstatte mer kjente slag fra Europa og
USA, slik at når humlehøstene svikter der, blir det
humle-høykonjun...
[Les resten: NZ humle3]
Onsdag 30. November 2011 03:00 – 1091 ord.
I går fortalte
jeg endel om bakgrunnen for de new zealandske humlene som har
kommet på markedet de siste årene, og jeg lovet å komme tilbake med en
presentasjon av flere av disse humlene.
Smoothcone er en gammel bitterhumle som var dyrket endel
på 60- og 70-tallet, men som nå ikke dyrkes kommersielt. Den holder
rundt 8% alfasyre. Derimot har den blitt brukt i avlsarbeid og gitt
opphav til flere av de andre variantene, blant annet Green Bullet,
Super Alpha og Nelson Sauvin. Den skal...
[Les resten: NZ humle2]
Tirsdag 29. November 2011 03:00 – 983 ord.
Alle som har fulgt med i det nyeste og særeste innen humler må ha
fått med seg Nelson Sauvin - den new zealandske kjendis-humla
med vinøse tendenser og et robust aromapreg av tropisk frukt med
ananas og aprikos og uttale i retning «såvvinn». Men New Zealand har
langt flere humler å by på, og det skal vi se nærmere på.
Plasseringen på den sydlige halvkule gjør at humlehøsten kommer i
motfase med humledyrkingen i Europa og USA. Dermed kan New Zealand
levere fersk humle p...
[Les resten: NZ humle1]
Mandag 28. November 2011 03:00 – 943 ord.
I Fiinere hjemmebryggerkretser er det som å banne i kirken å snakke
høyt om tørrgjær og ekstraktbrygging. Den fremherskende holdningen er
at disse ingrediensene ikke når opp til malt og flytende gjær, fordi
fremstillingsprosessen sliter og stresser dem og setter setter smak på
produktet.
Feinschmekerne kjenner smaken av tørrgjær og av maltekstrakt, men
ofte skjer dette i en dialog à la:
- Hmmm, det var en sær smak ... har du brukt maltekstrakt?
- Neida, det er meske...
[Les resten: Toergjaer]
Søndag 27. November 2011 03:00 – 844 ord.
Har egentlig bensin og øl noe felles? Javisst. I hvert fall blant
størstedelen av befolkningen. Det er varer der produsentene har lykkes
med å skape et inntrykk av at en hvilken som helst variant er
ombyttbar med en hvilken som helst annen.
Om du tanker på Esso, Statoil eller Shell - så tenker du nok at
bensin er bensin. Rett nok er ikke 95 oktan det samme som 98 oktan, og
blyfri er forskjellig fra blybensin, for ikke å snakke om diesel. Men
innenfor hver varegruppe er det da in...
[Les resten: Bensin]
Lørdag 26. November 2011 03:00 – 554 ord.
I slutten av forrige uke siden kom nyheten om at han gikk på dagen,
og jeg tenker ikke eldregeneral Carl I. Hagen - selv om det
overskygget den relevante nyheten. Jeg tenker på Ringnes-direktøren
Ole Petter Wie. Se
her,
her,
her og
her.
Nå er det ingen som vil si noe konkret om hvorfor han gikk, utover
at det var uenighet om strategi - tydeligvis en fundamental og
uløselig uenighet for det er ikke slik at man kranger om detaljer
eller går på dagen over bagateller i de lag av n...
[Les resten: Ringnes Wie]
Fredag 25. November 2011 03:00 – 1205 ord.
Jeg kunne hatt lyst til å referere noen historiske skildringer av
øl fra ulike kilder, og jeg starter med å sitere litt fra Jacobus
Bugges dagbokverk: På tokt med korvetten Nordstjernen, utgitt
posthumt i 1943, men opprinnelig skrevet under tittelen Dagbog
holden ombord paa Corvetten Nordstjernen under dens Togt til Sues og
Brasilien 1869/70. Det er forøvrig en meget lesverdig beretning.
Bakgrunnen er at den norske marine ville vise tilstedeværelse. I
forbindelse med at Suez-ka...
[Les resten: Nordstjernen]
Torsdag 24. November 2011 03:00 – 742 ord.
Det sies at forandring fryder, og samtidig med noen endringer på
alkohollovgivningen har man bestemt å endre klassifiseringssystemet for
alkoholstyrker, eller «skatteklassene» som de populært heter.
I det kommende systemet opererer man med fem klasser for
alkoholholdige drikker.
«Klasse»AlkoholstyrkeBenevning
Alkoholfri drikk opp t.o.m. 0,7% Nå offisielt alkoholfritt
Alkoholsvak drikkover 0,7% opp t.o.m. 2,5% Lettøl
Alkoholholdig drikk gruppe 1over 2,5% opp t.o.m. 4...
[Les resten: NyeKlasser]
Onsdag 23. November 2011 03:00 – 579 ord.
Fra nyttår blir
det lov for bryggerier å selge ølet sitt fra egen virksomhet. Men
før man roper hipp-hurra for oppmykingen av alkohollovgivningen, så er
det noen skår i gleden som gjør at dette kanskje ikke er så omveltende
som det kanskje høres ut til.
For det første var det ikke veldig lenge siden dette var tillatt,
så det er mindre en oppmykning enn det er eliminering av en relativ ny
innskjerping. Hukommelsen er litt dårlig, men jeg mener at det var i
forbindelse med O...
[Les resten: Bryggeriutsalg]
Tirsdag 22. November 2011 03:00 – 1127 ord.
Når tilgangen på noe går ned, så går går verdien i det å få tak i
det opp. Bare det at noe er vanskelig tilgjengelig kan trigge
hamstringsgenene og får det til å rykke i
må-få-tak-i-før-det-er-for-sent-nervene.
Dette gjelder også alkohol, og har forkvaklet mange nordmenns
forhold til øl og annen alkoholisk drikke. Joda, det hjelper at det
også er dyrt - men begge deler, dyrt og med begrenset tilgjengelighet
drar i samme retning, for høye priser har også en begrensend...
[Les resten: Drikkemoenster]
Mandag 21. November 2011 03:00 – 911 ord.
Da var høstens våteste eventyr ferdig, og jeg tenker på
juleølkonkurransen til Norbrygg, som de for andre år på rad ble holdt
på Klostergården på Tautra. Et praktfullt arrangement med en
fireretters middag før konkurransen om
publikumsfavoritt.
Klostergården er et genialt sted å holde det, og selv om det var
færre som kom hit i år enn i fjor, så var det stor stemning hele
kvelden. Som arrangement kan det ikke slå PF-kåringen under NM i
kvantitet, men tar det absolutt...
[Les resten: HoestensVaateste]
Søndag 20. November 2011 03:00 – 656 ord.
I våres kjøpte vi en brødbakemaskin, hvilket var et godt kjøp
siden vi bruker mindre penger på brød, samtidig som vi har ferskere
brød, i tillegg kan vi eksperimentere med ulike
ingredienser og vi får brukt opp ølslanter. Dessuten krever akkurat så
lite arbeid at vi faktisk gidder å bruke den hver dag.
Temmelig tidlig i brødbakemaskinens liv begynte vi å eksperimentere
med å bytte ut deler av vannet med øl, eller rettere sagt
ølslanter. Øl ble tidligere kalt «flyten...
[Les resten: Broedbaking]
Lørdag 19. November 2011 03:00 – 365 ord.
I sommer mekket jeg på brygga, eller rettere sagt jeg reparerte på
en gammel flytebrygge bygget på gamle tømmerstokker fra
tømmerfløtingens tid. Denslags har vel lite med øl å gjøre? Tja, si
ikke det. For en ølnerd som meg går det vanligvis an å finne en
ølvinkling på det meste. La oss se ...
For det første er bryggas konstruksjon slik at den har mange
halvmorkne tommerstokker. En del planter har slått seg ned på dem. Av
dem jeg umiddelbart gjenkjente var or, mjødurt...
[Les resten: Brygga]
Fredag 18. November 2011 03:00 – 702 ord.
Det brygger opp til nytt slag om tidspunktene for skjenkestopp (her,
her
og her). Idag
må kranene stenges senest klokken 03:00, men kommuner har mulighet til
å skjerpe det ytterligere inn. Nå ønsker Regjeringen å endre siste
mulige skjenkestopp til 02:00. Dette forslaget kom opp for et par år
siden, men ble dengang utsatt i påvente av en rapport fra Sirus
(Statens institutt for rusmiddelforskning). Den har nå kommet og
Regjeringen har ønsket å stramme inn. Dessverre har jeg ikke f...
[Les resten: Skjenkestopp]
Torsdag 17. November 2011 03:00 – 848 ord.
Danskene hadde inntil for ganske nøyaktig tyve år siden en
meget gammel øltype de kaldte skibsøl. Ikke bare er det en gammel
dansk øltype, den var også utbredt i Norge. Norges første bryggeri -
Schous bryggeri - sies opprinnelig å ha vært et bryggeri for
skipsøl. Også i Arendal var bryggeriene som kom forut for Arendals
Bryggeri små-bryggerier som produserte skipsøl.
Men hva var egentlig dette ølet? La oss først gå til danske
kilder. I Den Store Danske
finner vi det be...
[Les resten: Skibsoel]
Onsdag 16. November 2011 03:00 – 1593 ord.
Her kommer en kort liste over øl-litteratur på Internett som
interesserte sjeler kan fordype seg i.
Gunnar
Kagge: Det japanske ølets norske far. En artikkel i E24
som tar opp historien rundt Johan Martinius Thoresen/William Copeland
som tidlig drev Kirin-bryggeriet i Japan. En kortfattet men ypperlig
artikkel som faktisk samordner uryddige data og løse tråder, og en
ypperlig start til å forstå alle mytene rundt Kirins «far».
Bjarne Vestmo:
Norsk Maltøltiende, div årganger. Jo...
[Les resten: Lesestoff nov11]
Tirsdag 15. November 2011 03:00 – 459 ord.
«Åhh-nei, du må ikke gå der» var tilbakemeldingen da jeg med infam
og påtatt sørmodighet slaktet Sidesporet. «På Østbanen må du besøke
Kristiania Bar og Café».
Noen måneder er gått, men jeg har hatt dem på hitlista og bare
ventet på et langt nok opphold på Oslo S. Forresten, Oslo S er et
nokså nytt konsept. Egentlig het det Østbanestasjonen og var
endestasjon for jernbanene fra øst og nord, mens Vestbanen var
endestasjon fra jernbanene fra vest og sørvest. Du ku...
[Les resten: Kristiania]
Mandag 14. November 2011 03:00 – 1125 ord.
Nesten alt lukter noe. Du kan dytte det opp til nesa di og du vil
oppdage at det har en duft. Lukter det noe i det rommet du sitter og
leser denne bloggen? Du vil kanskje si det ikke lukter noe, men det er
sannsynligvis feil - og det er tre hovedgrunner til det.
De fleste duftene er i konsentrasjoner som ligger under
persepsjonsterskelen med mindre du er svært nær, hvilket betyr at du
normalt aldri ville luktet dem under selv de beste forhold. Avisa på
bordet lukter papir, men du kje...
[Les resten: TreneSmakssansen]
Søndag 13. November 2011 03:00 – 1031 ord.
Gårsdagens utgave av Finansavisen advarer mot en overoppheting i
mikrobryggeri-Norge. De har gått igjennom regnskapene, og funnet at
ingen egentlig tjener noe særlig. På den annen side er det bare Lervig
som virkelig taper noe særlig.
Og strengt tatt er det en underliggende antakelse som kanskje er
litt feil - Finansavisens implisitte definisjon av at noe går bra
synes å være at investorer og eiere tar ut feite overskudd. Når man
ser på lista over mikrobryggerier som eksemp...
[Les resten: Finansavisen]
Lørdag 12. November 2011 03:00 – 2613 ord.
Jeg fikk en aha-opplevelse under Matfestivalen i Trondheim i
sommer. Jeg hadde nettopp vært dommer i Trøndersk mesterskap i
håndverksbrygging - og så møtte jeg noen av de samme ølene igjen under
smaksverkstedet til Roar Hildonen. Førstereaksjonen min da jeg kom inn
i smaksverkstedet var: «javel, hvorfor har han valgt disse
ølene, mon tro».
Under øldømmingen i mesterskapet ble det lagt vekt på balanse i
smak, og det at et øl er ubalansert - at én smak skjærer
uforholdsm...
[Les resten: Ubalansert]
Fredag 11. November 2011 03:00 – 391 ord.
Vel, kanskje i hvert fall - dersom jeg består eksamen i februar. Norbrygg har kommet igang med
øldommerutdanningen, og første runde gikk nesten parallelt med tett på
60 personer i Oslo og Trondheim tilsammen.
Jeg deltok på kurset i Trondheim 29. oktober i år. Temaene var grovt
regnet konkurransekunnskap, øltypekunnskap, smakeprosessen og hvordan
gi tilbakemelding i dommerprotokollen.
Dessverre er det en splitt i øltyper i Norge akkurat nå, siden
Norbryggs dommerkomit...
[Les resten: Dommerutdanning]
Torsdag 10. November 2011 03:00 – 586 ord.
(Dette er andre innlegg i en serie på tre. Her finner du første
innlegg og andre
innlegg.)
En annen inndeling av røykøl er prosessen man røyker etter, og her
er det et vell av varianter og opsjoner. Aller først kan man som nevnt
skille mellom røykt malt og røyktørket malt. Den første er en ferdig
malt som så blir røykt som etterbehandling, mens den siste er malt som
tørkes med røykfull varmluft. Selvfølgelig er det også et hav av trinn
imellom.
Røykstuer - bygni...
[Les resten: Roeykoel 3]
Onsdag 09. November 2011 03:00 – 1256 ord.
(Dette er andre innlegg i en serie på tre. Her finner du første
innlegg.)
De vanligste treslagene som brukes i Europa til røyking av øl synes
å være or, bjørk og bøk. Bøk vokser knappest i Norge i naturlig
tilstand, så det treslaget er mer brukt i Tyskland og Danmark - to
land som har tradisjonsrike røykøl.
I Tyskland er røykølene fra Bamberg mest kjent. Nettopp i Bamberg
holder maltprodusenten Weyermann til, og enten de har overlevdt på
lokale bryggeriers spesial...
[Les resten: Roeykoel 2]
Tirsdag 08. November 2011 03:00 – 879 ord.
På maltølseminaret på Hegra i mai var det en diskusjon som ble litt
for mye digresjon til at den kunne tas i sin helhet der og da. Men jeg
lovet Terje Løkås ifra Meium sjokoladefabrikk og tygge litt på det i
etterkant. Spørsmålet var hvor røykølet hadde sitt opphav.
En hyppig - men likevel feil - påstand er at en gang i tiden var
alt øl røykøl. På samme måte er det også en utbredt misforståelse at
alt øl var mørkt og uklart. Rett nok var det sikkert vanligere med
m...
[Les resten: Roeykoel 1]
Mandag 07. November 2011 03:00 – 877 ord.