Under vises blogarkiv filtrert for perioden mai 2011.
I mangel av noe bedre å gjøre, valgte jeg å feire femteplassen i
Skandinavisk mesterskap i hjemmebrygging med en middag på Sjøboden i
Arendal. Det så ut som et pent og rent og sentralt sted, og dessuten
har de for tiden ett av byens beste utvalg i øl, såvidt jeg vet.
Stedet hadde litt ujevn puls, men det var sikkert bare meg som kom
på et kinkig tidspunkt. Men lell - en lørdag kveld skal tross alt være
typisk for de fleste puber. Stedet profilerer seg som en gastropub, og
...
[Les resten: Sjoboden]
Lørdag 28. Mai 2011 04:00 – 986 ord.
Vinsnobbene har noen bein plantet i gresk-romersk kultur og i
kristen ritualmagi. Det som er artig i den sammenheng er at én av
definisjonene jeg har sett (og som jeg her og nå ikke finner igjen) på
konseptet «barbar» knytter det opp mot de folkeslagene som drakk sin
vin uutvannet. Poenget skal nemlig være at romere og grekere vannet ut
sin vin - noe dagens vinsnobber ironisk nok kaller en barbarisk
skikk. Jaja, tidene endrer seg.
Det er et hav av forskjell mellom øl og vin, me...
[Les resten: Vinsnobberi]
Fredag 27. Mai 2011 04:00 – 1181 ord.
Jeg fikk denne puben anbefalt - det skulle være godt ølutvalg der,
ble det sagt. Jaja, jeg besøker gjerne et sted med godt utvalg, og når
jeg allikevel er i området og trenger å slå i hjel en liten time, så
er veien kort.
Tja ... Carlsberg-stallen av «verdensøl» - som var pubens utvalg
- er riktignok bedre enn en Ringnes eller Hansa i ensom majestet. Men
likevel, denne C-gjengen (etter Carlsberg) av øl opptrer i flokk, og
vanligvis uten noen infiltrasjon av noen utenforst...
[Les resten: Sidesporet]
Torsdag 26. Mai 2011 04:00 – 470 ord.
Den siste tiden har jeg blitt mer og mer innforstått med at jeg må
begynne å hjemmemalte. Flere momenter har konspriert og konvergert inn
mot behovet for å malte selv. Røyk er på vei inn, og man får ikke det inn
uten malte - vel man kan attpåklatte ved å røyke ferdig malt, men
skikkelig røykmalt bør tørkes med røykluft. Dernest var det
maltølseminaret på Hegra i forrige uke som gav mersmak, og nå er jeg
hanket inn til å lage øl til bryllupet til en svoger - og hva er mer
...
[Les resten: Hjemmemalting]
Lørdag 14. Mai 2011 04:00 – 415 ord.
Vel, egentlig vil jeg jo ikke det, men jeg har lyst til å smake
hvordan det smaker i forhold til et uskadd øl. Med en solrik trøndersk
vår er det til og med mulig å gjennomføre dette.
Hvorfor vil noen ødelegge godt øl? spør sikkert noen. Vel, jeg tror
jeg gjenkjenner solskade, men jeg vet jo ikke sikkert, i hvert fall
ikke hvor fort «fort» er. Og jeg tror det kommer fort, men jeg vet
heller ikke dét sikkert. Jeg vil gjerne vite, ikke bare tro eller
repetere det jeg har h...
[Les resten: Solskade]
Torsdag 12. Mai 2011 04:00 – 446 ord.
Ikke før hadde jeg presentert Duff beer i serien av postinger om
fiktive øl, så kom det på det norske ølmarkedet som et ekte øl. Ølets
navn og design forøvrig er selvfølgelig en henvisning til favorittølet
til Homer Simpson i tegneserien The Simpsons, men se godt etter, det
er ingen eksplisitte referanser til The Simpsons. Skaperen av serien -
Matt Groening - ville ikke at noen skulle begynne å drikke et øl fordi
de så at Homer drakk det, og derfor ønsket han ikke å lisensere...
[Les resten: Review av Duffbeer]
Onsdag 11. Mai 2011 04:00 – 539 ord.
Sukk, hvor får de tak i dem? Jeg sitter her med et par øl navngitt
etter klassiske engelsk øltyper, i de senere år spredd til nesten hele
verden gjennom den amerikanske mikrobryggerirevolusjonen. Nesten - for
det har ikke nådd helt frem til norske industribryggmestre. Jeg
trenger ikke å nevne hvilket industribryggeri. Ingen nevnt, ingen glemt.
Jeg åpner ølet og heller en pale ale. Hodet mitt kretser rundt det
eksistensielle spørsmålet, er det en engelsk pale ale eller en
ame...
[Les resten: Bryggmestre]
Tirsdag 10. Mai 2011 04:00 – 630 ord.
Det var Kolbjørn som penset meg
inn på det: Smurfeøl. Ja, de små, blå, evig irriterende figurene som
Geir Børresen landeplaget oss med for tre tiår siden. De hadde nemlig
et øl som selvfølgelig het smurfeøl.
Smurfene kom opprinnelig fra Belgia, og la oss hoppe over puns om
belgisk blå, og gå rett på det naturlige i at de som belgiere måtte ha
et øl. Det er ikke et hvilket som helst øl, det har masse bær,
honning og masse annet rart - akkurat som et normalt belgisk øl...
[Les resten: Smurfeeoel]
Tirsdag 10. Mai 2011 03:30 – 475 ord.
I forrige uke var jeg på et seminar om maltøl på Hegra i
Stjørdal. Det var prosjektet Søke gammelt, skape nytt som arrangerte
det. Dette prosjektet skal forøvrig snart avsluttes, så dette var vel
en av de siste samlingene. Tema for dagen var først et besøk hos Morten
Granås som var den første som fikk salgsbevilling for stjørdalsk
maltøl, og deretter var det foredrag ved Roger Løe, tidligere brygger
på Trondhjem mikrobryggeri, nå ansatt hos E.C. Dahls, og nyutdannet
bryggmes...
[Les resten: Maltolseminar]
Mandag 09. Mai 2011 04:00 – 1891 ord.
Her sitter jeg med en Bavarian Weissen batch 30
fra Haandbryggeriet
- fire år over datomerkingen. Det er kanskje ikke mye tyske toner over
den, snarer mer belgiske toner. Her er det tydelig brettanomyses, og
den minner om en flamsk gammelt lagret øl, eller kanskje også med noen
engelske toner fra en old ale. Godt var det, for den hadde beholdt
endel fylde og maltsmak til tross for den åpenbare infeksjonen. Det er
ikke alle øl som eldes med slik verdighet.
Hvis de er i stand til ...
[Les resten: Bavarian]
Søndag 08. Mai 2011 04:00 – 125 ord.
Her er noen flere nye bryggerier som er i ulike grader av å være i
ferd med å startes.
Sundbytunet på Jessheim er en gård med ambisjoner om å
brygge tradisjonsøl etter lokale gårdsøl. De ønsker også ha et eget
destilleri, og dermed må de ha en statlig lisens, men jeg vet ærlig
talt ikke om deres ølproduksjon er ment for en ren kommunal lisens
(dvs uten at det tappes for slag annetsteds). De har i alle fall Espen
Smith som samarbeidspartner, og det burde borge for kvalitet....
[Les resten: bryggerier mai11]
Lørdag 07. Mai 2011 04:00 – 631 ord.