Under vises blogarkiv filtrert for perioden juli 2018.
Er CO2 i øl et klimaproblem? Kortsvaret er «nei». Det lange
svaret er endel mer komplisert, og ikke minst er det avhengig av mange
omliggende faktorer. Jeg skal her forsøke å komme frem til en
forklaring.
Tenker vi forurensning, er CO2 temmelig uproblematisk i et rent
lokalt perspektiv. Det blandes lett med luft og «forsvinner»,
eller kanskje vi heller skulle si blender seg inn i
bakgrunnskonsentrasjonen. Det er få som argumenterer for at dagens
luftkonsentrasjon på i overk...
[Les resten: CO2 og Oel]
Tirsdag 31. juli 2018 22:57 – 1017 ord.
I dette smakstipset skal vi gjøre noe så tilsynelatende
irrelevant som å se på bilder av bygninger – for å illustrerer hvordan
man konsentrerer seg om å fange smaker og lukter i øl.
Hvordan konsentrerer man seg, jeg pleier å forberede meg mentalt på
4-5 ulike måter før jeg tar en slurk øl. Og som analogi skal vi bruke
hvordan du oppfatter en husfasade. Du kan lete etter «house»
eller «castle»
eller «palace» på
Google, og jeg vil bruke det som illustrasjon på m...
[Les resten: 011 Fokus]
Mandag 30. juli 2018 16:31 – 1286 ord.
Juli er feriemåned, og det er ikke så mye som skjer. Jeg somlet
litt ekstra med å få ut nyhetene for uke 29, i påvente av salgstallene
for juni skulle komme. Så nå får dette heller bli en oppsummering for
begge ukene.
Folk Spiseri i Ulsteinvik har fått kommunal bevilling til
import og tilvirkning, og de gleder seg ifølge
Vikebladet Vestposten til å sette første brygg. De har alliert seg
med Øyvind Havåg og Vegard Dimmen. Det første ølet blir en Kölsch,
hvilket tyder...
[Les resten: 2018 29]
Søndag 29. juli 2018 17:22 – 1749 ord.
Det er ikke mindre enn to konkurser denne uka, og de fleste
andre nyhetene er ikke heller veldig oppløftende. For tiden er jeg i
Danmark, og har lovet meg selv at det er null press for å blogge,
utover den ukentlige nyhetsoppdateringen, så ikke forvente så mange
innlegg pr uke denne måneden.
Randhav Bryggeri er meldt konkurs 14. juli. Selskapet
leverte 2017-regnskapet i forrige måned. Dette regnskapet viser gode
tall, med nesten dobling av salgsinntekter, mens kostnadene har ...
[Les resten: 2018 28]
Mandag 16. juli 2018 00:45 – 1272 ord.
Her kommer dosen med smånyheter fra ølverdenen for uke
27/2018. Det er ferietid, men samtidig er øl godt stoff i agurktiden
så det er lett for at temmelig trivielle nyheter blåses opp.
Varemerkenytt.
«Gjefsjø» søkes om av Nils Christian Gjefsjø, som er
fjellgården som
han bor på i Snåsa. Han søker for kategoriene øl/mineralvann og
alkoholholiske drikker. Gården har flere bein å stå på, blant annet
sauer og turistvirksomhet. I første omgang satser de på akevi...
[Les resten: 2018 27]
Lørdag 07. juli 2018 09:09 – 1858 ord.
Bråket rundt Heinekens oppkjøp av Beavertown blåser kanskje
over, men det er også del av en trend som ikke kommer til å forsvinne:
en trend i retning av å sette etikk og autentisitet minst like høyt
som det å tjene penger. Jeg mistenker at dét blir fremtidens store
skille mellom bryggeriene, mens vi før snakket om håndverks- og
industri-bryggerier. Og forresten, sorry at dette blir litt langt.
Etter at Heineken kjøpte seg inn i en minoritetsandel av Beavertown
Brewery i ...
[Les resten: Heineken]
Fredag 06. juli 2018 23:27 – 1694 ord.
To Tårn Bryggeri hadde et halv-hemmelig prosjekt gående nede i
kjelleren da de gikk konkurs. Det var et prosjekt som ble planlagt og
igangsatt allerede da de startet opp, og som skulle gå over mange
år. Det var en øl-solera. Hva skjer med den nå som Norsk Øl har kjøpt
konkursboet?
Idag er det flere bryggerier som tenker kreativt rundt solera og øl,
men i 2013 da de startet var det en temmelig uvanlig tanke. Det var
flere bryggerier som var i gang med fatlagringsprosjekter, ...
[Les resten: ToTaarn og solera]
Torsdag 05. juli 2018 16:34 – 1171 ord.
Noen har kanskje merket at Lotteritilsynet nylig har landet på
at Credit Lyoness – eller MyWorld som de har skiftet navn til – er et
pyramidespill. Man skulle tro at det ikke har noe med øl og bryggerier
å gjøre – men det er selvfølgelig en forbindelse der.
Heldigvis har vi fremdeles en oppegående presse i Norge. I Bergen
har spesielt Bergensavisen tatt tak i denne saken – kanskje først og
fremst fordi de har hatt fokus på Lyoness, som i stor grad er et
Bergens- og T...
[Les resten: Norbrew og Lyoness]
Tirsdag 03. juli 2018 16:07 – 2310 ord.
Hvordan forbereder du deg foran en ølsmaking? Det er et spørsmål som
enkelte ikke tar lett på. Det er jo liksom ikke bare å åpne, helle og
drikke. Dette innlegget ser på hva du bør avholde deg fra å gjøre i
timene før du skal smake på øl.
Dersom smakssansen din skal være optimalt i form til en smaking, så
er det flere ting du kan gjøre – eller la være å gjøre. Det handler om
å forberede seg så smaksløkene yter maksimalt. Det høres kanskje litt
pretensiøst u...
[Les resten: 010 Avhold]
Mandag 02. juli 2018 21:58 – 1114 ord.
Her kommer dosen med smånyheter fra ølverdenen for uke
26/2018. Generelt går det i retning av lysere og lettere øl, men det
visste vi jo. Det er også litt kreative idéer rundt markedsføring og
varemerker, blant annet brygger det opp til storm rundt norrøne
guder.
Varemerkenytt. Belgiske SPRL Houblonde søker om norsk
varemerke for «Houblonde» med logo med tekst som skryter
av det er «1st dynamized beer in the world» – hvilket ser ut
til å bety at ølet har fått kine...
[Les resten: 2018 26]
Søndag 01. juli 2018 11:01 – 1417 ord.