Under vises blogarkiv filtrert for perioden februar 2016.
Hvorhen ligger bryggeriene i Norge? Det finnes kart med oversikt
kart. Her skal vi se på noen av dem og vurdere hvilket som er best –
og fundere litt over hvorfor noen er bedre enn andre.
Det første kartet er Ølportalens
bryggerikart. Det er et nokså gammelt kart, laget av Erik Dahl, og
det bruker Googles kart som grunnlag. Google har en brukbar og jevn
dekning, samt at det har med satelittbilder, som riktignok kan være
temmelig gamle. For Trondheim er dataene gamle og mangle...
[Les resten: Bryggerikart]
Mandag 29. februar 2016 17:49 – 1017 ord.
Neida, jeg er ikke blitt gal … men kanskje er jeg litt ironisk og
setter tingene litt på spissen. Mest av alt ønsker jeg å vise
virkeligheten fra en alternativ side og sette opp noen argumenter som
mange sikkert er uenige i, og som endel kanskje kunne utfordres på
hvorfor de er uenige i.
Det er nemlig mulig at Henning E. Thoresen ved Sagene Bryggeri er
den mest passende personen til å symbolisere den generelle retningen
som mikrobryggeribransjen beveger seg.
Han er utad...
[Les resten: Hurra for Thoresen]
Onsdag 24. februar 2016 17:54 – 1473 ord.
Da jeg lette etter informasjon om Frydenlunds
Kroneøl, snublet jeg over informasjon om et øl som ble etikettert
med pengesedler. Det er en historie som er for god til ikke å grave i.
Sporet startet i Morgenbladet fra 12. oktober 1919, der man skrev
at ved et sveitsisk bryggeri som brygget et øl som het «kroneøl» hadde
man begynt å bruke østerikske en-kronessedler som etiketter. Merk at
dette kroneølet neppe hadde noe med danske eller norske avholdsdrikker
å gjøre, det va...
[Les resten: penger som etiketter]
Tirsdag 23. februar 2016 23:06 – 702 ord.
En seiglivet myte går ut på at man ikke kjente til gjær før Louis
Pasteur oppdaget det rundt 1860. Det er selvfølglig helt feil. Her er
en tekst fra 1776 som forteller hvordan man setter en gjærstarter for
å få tilstrekkelig mengde med fersk gjær til å lage sats til
brennevinsproduksjon. Det får stå som enda en liten spiker i likkista
til denne myten.
Gjær er forøvrig ikke nevnt i Renhetsloven fra 1516, men er faktisk
referert til i en senere stadfestelse fra 1550-tall...
[Les resten: Gjaer brvin]
Mandag 22. februar 2016 21:13 – 648 ord.
Du har neppe smakt Frydenlund Kroneøl. Det er kanskje ikke så
rart. Det er omkring hundre år siden de sluttet å brygge det. Men det
er en god anledning til å fortelle litt om dette ølet.
Selve navnet og konseptet stammer – som så ofte før – fra
Danmark. Før vi i Norge begynte å etterape hva svenskene gjorde, var
det Danmark, vår tidligere storebror, som var det kulturelle
forbildet.
Her er et referat fra en tale som en dansk avholdsmann holdt
sommeren 1900, refe...
[Les resten: Frydenlund Kroneoel]
Søndag 21. februar 2016 22:08 – 858 ord.
Salgstallene for de ti største mikrobryggeriene for 2015 fra
Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) er kommet ut. Jeg har tidligere
nevnt at økningen synes lineær, ikke eksponensiell. La oss med
litt mer data tilgjengelig se på dem og hva de kan fortelle.
Takken for tallene går i stor grad til Sagene Bryggeri som la en
tabell med data for de ti største småskalabryggeriene på Facebook-siden
sin, samtidig med at de også ble publisert av Finansavisen ifm et
intervju med Sage...
[Les resten: Salgstall2 2015]
Lørdag 20. februar 2016 17:32 – 1869 ord.
Statistikken for ølproduksjon for 2015 er kommet, selv om de mest
interessante delene dessverre er unntatt offentlighet. Likevel kan vi
lese ut litt om hvilken vei det går med norsk mikrobryggeribransje.
Det store spørsmålet som alle går og sikler på data etter er: hvem
selger mer og hvem selger mindre, og hvem selger nesten ikke
noe. Dataene er sendt ut til alle medlemmene av Bryggeri- og
drikkevareforeningen, og de ulike bryggeriene har allerede begynt å
lekke data som kan ...
[Les resten: Salgstall2015]
Torsdag 11. februar 2016 21:13 – 517 ord.
Sagene bryggeri – og Henning Thoresen – var i fjor vår norsk
bryggeriverdens enfant terrible: De la seg ut med «alt og alle». I
tillegg registrerte Thoresen endel varemerker i 2015. Faktisk så mange
at det ble norsk årsrekord og fikk det til å blippe
på radaren til e24.no.
«Varemerketrolling» var den kortfattede kommentaren fra Lars Marius
Garshol, og det er en nærliggende forklaring. Verbet «to troll» er
engelsk for «å pilke», og ved å reservere seg en rekke var...
[Les resten: SageneOgVaremerker]
Onsdag 03. februar 2016 22:24 – 2337 ord.
Kveldens store nyhet i øl-Norge er at Hansa-Borg kjøper seg inn med
50 prosent i Austmann Bryggeri. De har tidligere kjøpt litt over 50
prosent av Nøgne Ø, samt at de har sitt eget mikrobryggeri i
Bergen. Dermed posisjonerer de seg solid i mikrobryggerimarkedet.
For en ukes tid siden holdt jeg foredrag for det lokale Tekna
Seniorforum om bryggeriutviklingen i Trøndelag de siste 200
årene. Avslutningsvis skisserte jeg fremtiden, og stipulerte at det
bare var Austmann og E. C. ...
[Les resten: Austmann Hansa]
Tirsdag 02. februar 2016 00:49 – 991 ord.
Forleden smakte jeg på øl brygget med kveik fra Voss. Jeg må tilstå
at jeg var litt skeptisk i forkant, men jeg fikk nytt syn på det
underveis. Denne tradisjonsbryggingen er ikke basert noen
hjemmebryggere som er «for cheap'e» til å kjøpe «skikkelig» gjær. Det
er gjær på en helt annen måte enn vi andre er vant til.
Smakingen foregikk på Institutt for bioteknologi ved NTNU, der
Truls Rasmussen tar mastergrad rundt tradisjonsølgjær for professor
Per Bruheim. Sentral ...
[Les resten: Hornindal smaking]
Mandag 01. februar 2016 22:06 – 1063 ord.