Under vises blogarkiv filtrert for perioden mai 2010.
I Katine i Uganda brygger de et øl som de kaller
ajon. Bryggeprosessen er relativt lik med mange andre lokale øl i
Afrika, selv om navnene kan variere endel.
Produksjonen starter ofte med at noen spleiser på materialene, og
deretter deler ølet. Selve drikkingen skjer med sugerør fra en felles
krukke eller kalabash: hver enkelt har sitt eget lange sugerør som de
henter ølet opp fra midt i krukka, slik at de unngår både bunnfallet
og det som flyter på toppen. Dette bildet
p...
[Les resten: Ajon]
Mandag 31. Mai 2010 23:44 – 924 ord.
Hva kommer vi til å se i de neste årene fremover i øl-verdenen? La
meg ta alle forbehold når jeg spår, men her er et dusin trender jeg
tror vi kommer til å se stige i synlighet i årene fremover. Kanskje er
noen av dem mer uttrykk for mine forhåpninger enn for reelle
markedstrender. Jeg skal komme tilbake til de enkelte trendene i
posting utover sommeren, men her er de samlet i kortform:
Røykøl. La meg ikke gå i dybden, for dette har jeg gnålet
på lenge. Røykøl er en av de ...
[Les resten: TolvTrender]
Søndag 30. Mai 2010 23:07 – 1692 ord.
Jeg brukte for en tid tilbake noe tid på å lete litt etter nye
mikrobryggerier, men skulket å faktisk lage en blogartikkel. Her
kommer en backlog-utgave av det store søket etter nye mikrobryggerier.
La meg først ta med de som jeg riktignok ikke har nevnt tidligere, men
som formodes granske kjent og hoppe over alle de som tidligere er
nevnt i tidligere lister fra nyttår
2006/07 og nyttår
2007/08:
Qdulla i Snåsa skal visstnok snart tappe på flaske
Klostergården Håndbrygg på Taut...
[Les resten: NyeBryggerier2010]
Lørdag 29. Mai 2010 23:58 – 894 ord.
Fusion er in, også i ølverdenen. Ikke bare skaper man ekstremøl ved
være hard på utmålingen av smakssterke ingredienser, man kan også
skape nye smakskombinasjoner ved å blande ulike bryggestiler ... eller
man blander en bryggestil med noe helt annet.
Hva blir en fusion mellom stjørdalsk røykøl og en belgisk lambic?
Vel, for 4-5 år siden fikk vi via svigers en 5-liters dunk med
stjørdalsøl. Vi drakk opp rundt 3/4 av den i løpet av den jula, men da
den etterhvert begynte ...
[Les resten: Stjoerdalslambic]
Fredag 28. Mai 2010 20:10 – 501 ord.
Man skal ikke lese veldig lenge blant skriftene til verdens
amatørølhistorikere før man snubler over påstanden, gjerne i en
variant som: «Før år X, var alt øl mørkt, tåkete og
røykfullt». Tidspunktet X varierer, og kan være så sent som 1840,
eller så tidlig som rundt reformasjonen.
Det irriterer meg av flere grunner, og jeg har en mistanke om hva
som ligger bak denne opplagte feilformuleringen.
Men la oss starte med å dokumentere hvorfor det er feil.
Øl ...
[Les resten: GamleOEl]
Onsdag 26. Mai 2010 23:12 – 1202 ord.
De store forundrer meg - bryggerier, distributører og
detaljister. Tidvis virker det som mange av dem famler i mørket. Det
er ikke bryggekompetansen jeg sikter til, for selv om man kan mene
mangt og mye om øltypene de brygger, så har de den tekniske
kompetansen i orden. Jeg sikter til marketing.
Litt for ofte gir marketing inntrykk av å skyte på blink med avsagd
hagle - hva de mangler i presisjon, tar de igjen i rått
pådrag. Hvorfor introdusere kun ett enkelt, nytt øl? Hvorf...
[Les resten: Clueless]
Tirsdag 25. Mai 2010 23:22 – 546 ord.
På engelsk - spesielt amerikansk engelsk - brukes «suds» som et
uformelt navn på øl, men hvor er opprinnelsen til dette? På engelsk er
suds et gammelt ord, men det refererer til såpevann og tidligere til
sølevann, og et mellomtrinn kan være vaskevann eller skittent vann.
Aller først, denne betydningen av det engelske ordet er trolig
beslektet med norsk «besudle», som egentlig er tysk, og i bakhodet
mitt svever «sudrer» som jeg tror er grisefôr av matrester. Men, hva
har så d...
[Les resten: Suds]
Søndag 23. Mai 2010 23:52 – 662 ord.
For et par uker siden var tre bryggerier på besøk i
Trondheim. Først kom Kinn bryggeri på en mandag, og dernest
Haandbryggeriet og BrewDog sammen på tirsdagen etter. Det var
tankevekkende å høre tre bryggerifilosofier så tett sammen, og jeg
gjorde meg noen tanker om hvordan disse bryggeriene er forskjellige,
og hvordan de representerer tre ulike trender i mikrobryggeriverdenen.
Kinn synes å være «Det perfeksjonistiske bryggeriet» - bryggeriet
med gode øltyper, hverken kje...
[Les resten: TreBryggerier]
Fredag 21. Mai 2010 23:17 – 608 ord.
I dag kunne Adresseavisen gledsstrålende
bringe oss nyheten om at Trondheim var blitt en attraksjon rikere:
Den gode nabo hadde kjøpt inn intet mindre enn hundre flasker av
verdens dyreste øl, Calsbergs Jacobsen Vintage III til 2010,- pr 370ml
flaske ... 2010 danske kroner. Nyheten var passende nok
plassert i økonomibilaget i papiravisa.
Det er i sannhet et eksklusivt øl, for når Den gode nabo har kjøpt
disse flaskene, er det visst slik at det ikke blir innført flere
flasker t...
[Les resten: verdensdyreste]
Torsdag 20. Mai 2010 22:41 – 726 ord.